Skocz do zawartości

Jaki serwer (VPS) pod duży ruch

D3eX

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dobrze rozumiem, że po wykupieniu usługi VPS wystarczy przez zPanel/directadmin i podobne panele podpiąć bazę danych, ustawić ftp i można o serwerze zapomieć?

Bardzo źle rozumiesz.

Dobry admin to podstawa. Mam dedyka (najnowszy Xeon 4 rdzeniowy, 16 gb ramu) z administracja w firmie X. Twierdzili że przesiadka na nginx nic nie zmieni w kwestii wydajności. Na szczęście znajomy admin uważał inaczej. Efekt - obciążenie spadło kilkakrotnie, serwer przestał sypać 503 i zaczął działać stabilnie.

W Vipower mają dobrą administrację. Napisz do nich w sprawie oferty szytej na miare tj jedorazowa konfiguracja vps + w razie problemów pomoc z rozliczeniem za godzinę pracy admina.

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hmm Biznes-host ma fajne rozwiązanie, biorąc pod uwagę 50% zniżkę.

Viper SSD VPS 2 kosztuje 35zł + 20 directadmin x12 - 600zł netto (+dodatkowe koszty za administrowanie) vs Plan directadmin z administrowaniem za 99 z 50% zniżką za opłatę za rok + 25% kod daje tylko 445,5zł brutto.

tr;dl Dzięki odpowiedziom problem został rozwiązany: najlepszym rozwiązaniem dla laika będzie opcja vps z administrowaniem, najlepsza oferta pod względem cena/oferta - czytaj wyżej. (tak lepiej).

Jeszcze raz dziękuję za pomocne odpowiedzi.

skasowałem ze względu na postawienie wątku w tym temacie i odpowiedź którą dostałem https://www.forum.optymalizacja.com/topic/205429-znalezione-mintshost/

licząc na to że jeszcze się tam nie wybrałeś :)

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Osobiście mam zle doświadczenia z vpsami. VPS to maszyny wirtualne z dzielonymi zasobami, więc zdazało się, że serwer mulił jak ktoś wrzucił jakiegoś gniota na swoje konto i zarzynał serwer lub też admin upchał maszyn na siłe i serwer się zapychał w godzinach szczytu jak tylko kilka stron zwięszyło obciążenie. Osobiście to poleciłbym jednak dedyka kimsufi zamiast vps, w podobnej cenie jak wspomniałeś w pierszym wątku. Jeśli się zdecydujesz jednak na vps to pamiętaj, że vps vpsowi nie jest równy i nie mówie to o parametrach serwera - zasobach. Rózne firmy udostępniają rózne współne zasoby. Może być to pamięć, dysk (z reguły macież dyskowa), procki lub wszystko razem. Dobrze jakby taki VPS nie miał współdzielonych dysków jednak i dotrzymywał warunków co do ilości gwarantowanego ram i zasobów procka :).

Dlaczego dedyk? bo raz, że masz do swojej dyspozycji jedną fizyczną maszynę bez współdzielenia zasobów z innymi użytkownikami, dwa że kimsufi oferuje naprawdę dobre parametry za przyzwoite pieniądze, a trzy to że tak samo jak w przypadku vps musisz mieć jakiekolwiek pojęcie o administracji, linuksie, oraz zabezpieczeniu serwera i uruchamianych na nim usługach lub wynająć admina co będzie ciebie tyle samo kosztować jak w przypadku VPS. Oczywiście jako system pod serwer polecam albo linuksa albo bsd z naciskiem na ten pierwszy. Dystrybucja linuksa? Moją ulubioną jest debian ale to już indywidualna sprawa.

Jeśli chodzi o Kimsufi to polecam ten serwer KS-2c - 2rdzenie/4wątki, procek 1,8GH+, 4GB RAM, dysk SSD 40GB. Jako, że jest to dysk SSD i jeśli nie potrzebujesz jakichś wielkich ilości miejsca na dysku, polecam utworzyć do tego 8GB SWAP lub przynajmniej 4GB. Czasem się to przydaje.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Jeśli się zdecydujesz jednak na vps to pamiętaj, że vps vpsowi nie jest równy i nie mówie to o parametrach serwera - zasobach.
:hi:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

WOW, GIELO MA USTALONY CRON + lekki random NA POSTOWANIE Pio - raz na miesiąc:)

forum.optymalizacja.com/user/4353-gielo/

W temacie:Piramidy do kupienia
12 listopad 2014
W temacie:Indeksowanie bloga
28 październik 2014
W temacie:Nowa panda nadchodzi
16 październik 2014
W temacie:Rozdzielanie wyrazów w URLu
26 wrzesień 2014

ale jeszcze dojdzie administrowanie (jakieś 600zł/rok)

Widzisz administracja z prawdziwego zdarzenia kosztuje minimum 200zł miesięcznie (w większości firm zaczyna się od 300). Administracja w której masz umowę, z określonym gwarantowanym czasem na reakcję, z monitoringiem serwera itp. Administracja gdzie możesz zadzwonić do admina o dowolnej porze i otrzymasz pomoc. Nic Cie nie obchodzi, płacisz i ma działać.

Miałem styczność z administracją w cenie (w bizneshost) i miesiąc nie potrafili poradzić sobie z tym, z czym admin "z ogłoszenia" poradził sobie w godzinę. Dostajesz to za co płacisz. Nie spodziewaj się, że za 455 rocznie (cena vps z usługą administracyjną) ktoś będzie dłubał wiecznie przy Twoim vps w razie problemów, albo że za 600 rocznie znajdziesz admina (za taką kase znajdziesz może gimnazjaliste który sie uczy administracji).

dwa że kimsufi oferuje naprawdę dobre parametry za przyzwoite pieniądze

Kimsufi nie jest pod profesjonalne zastosowania.

Chyba że ktoś chce czekać tydzień jak mu sie serwer zepsuje (tyle czekałem na interwencje supportu mniej więcej rok temu). Polecanie kimsufi jest jak mówienie "tak pozycjonowanie z allegro za 9 zł to świetna sprawa". Na KS który polecasz jest jeden dysk - na matce VPS masz macierz z raid 5/10. Jak padnie KS to ovh sie tym nie przejmie. Jak padnie matka na VPS - na której jest zazwyczaj kilkunastu klientów od razu ktoś sie za to weźmie. KS jak każdy inny serwer może być spoko do póki coś się nie zepsuje. W ogóle ovh jako serwerownia to porażka i śmiech na sali. Dedyk za 300pln, odpalam checker proxy - mam hack detection i serwer offline.

Osobiście mam zle doświadczenia z vpsami

Jak bierzesz vps w budzetowych firmach (bizneshost, mintshost to budzetówki) to później mogą być problemy.

@OP podkreśle to jeszcze raz, jak szukasz czegoś porządnego to uderzaj do vipower / castpol. Gdybym ja nie uderzył z moimi problemami do zewnętrznego admina i wierzył "usłudze administracyjnej" żyłbym w przekonaniu, że musze mieć dedyka z 48-64 gb ramu. Aktualnie wszystko śmiga na dedyku z 16gb ramu, a średnie zużycie oscyluje wokół 8gb.

WOW, GIELO MA USTALONY CRON + lekki random NA POSTOWANIE Pio - raz na miesiąc:)

Nie przesadzaj hehe. Obecnie nie mam czasu aby się częściej udzielać na forum.

@x1349

Z tym profesjonalizmem to bym nie przewsadzał dla kimsufi. Znam wiele innych"profesjonalnych" firm gdzie się tyle czeka na czas reakcji albo co gorsza odbijają piłeczkę aby się problemu pozbyć. Tak na marginesie to korzystam z ich oferty juz kilka lat, wcześniej korzystałem z typowych dedyków ovh.W sumie polecam i jedne i drugie. Jeśli chodzi o naprawdę profesjonalne zastosowania, co jak podejzewam w rzaden sposób nie dotyczy autora tematu to inna para kaloszy. Przy profesjonalnych roziązaniach serwer nie kosztuje w granicach 50zł. Tam także wykupuje się inne usługi takie zabezpieczające dane, od dodatkowych dysków, przez usługi automatycznych backupów po sprzętowe fireewalle :) To także mało nie kosztuje.

Nie wiem jakie jeszcze firmy uważasz za budżetowe prócz tych co wspomniałeś ale jak pamiętam korzystałem z vps w az i ovh - darowałem sobie po miesiącu.

@Mion

Mówiąc o tym że vps vpspwi nie równy miałem na myśli to jakie zasoby są współdzielone, jak firma podchodzi do klienta i czy dotrzymuje warunków oferty, jak obciążone sa te zasoby przez innych uzyszkodników itp. Same parametry serwera jakie reklmuje dana firma to neistety jeszcze nie wszystko stąd vps, vpsovi nie równy. Jednak moje zdanie jest takie, że lepiej i tak zainwestowac w najtańszego kimsufi niż vps. Jak kogoś stać na droższe rozwiązania za 500zł np. i więcej to prosze bardzo.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności