Skocz do zawartości

System komentarzy i AdSense

AbuDabi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie gotowych wtyczek oferujących komentarze pod treściami na stronie. Jest wtyczka Facebook oraz Disqus dwa powszechnie wykorzystywane rozwiązania na stronach gdzie potrzebny jest system komentowania.

I tu jest moje pytanie z racji, że nie chciałbym bawić się w opracowywanie na nowo koła, (które może wyjdzie kwadratowe), a kiedy są gotowe rozwiązania to czy wykorzystanie jednej lub drugiej wtyczki na stronie gdzie są reklamy adsense to dobre rozwiązanie?

AdSense jest uczulone na treści zawierające niestosowne słowa, odesłania do nieodpowiednich stron itd. Nie wgłębiałem się w działanie wtyczek FC oraz Disqus, ale komentarze pochodzące z tych wtyczek chyba nie są dostępne dla robotów na stronie? Są one zapisywane na serwerach tychże wtyczek, ale właśnie skoro robot nie może tego czytać (ma to plus w przypadku AdSense), ale też nie indeksuje nam treści, która czasami mogłaby być wartościowa.

Więc czy zastosowanie takiego gotowego rozwiązania komentarzy na stronie to dobry pomysł? Nikt przecież nie będzie siedział i sprawdzał setki komentarzy, które mogą pojawiać się pod materiałami, tak więc chciałbym wiedzieć czy w przypadku AdSense, Disqus i FC to dobre rozwiązania na system komentarzy.

p.s. i która wtyczka lepsza? Wydaje mi się, że Disqus bo nie potrzeba mieć realnego gdzieś konta.

1. Komentarze z Disqus są już od dłuższego czasu dostępne dla robota i indeksowane także po stronie wydawcy [właściciela strony internetowej].

2. Nie demonizowałbym problemu; AdSense ma filtr słów kluczowych i jeśli sporadycznie pojawią się w treści jakieś wyrażenia niezgodne z regulaminem, jednostki na takiej podstronie są puste i nie emitują reklam. To nie działa tak, że ktoś wrzuca słowo związane z erotyką, a dwa dni później masz banana na koncie.

3. Disqus wydaje się popularniejszy od FB i pozwala logować się z różnych społeczności [profil Disqus, anonom, FB, Twitter i inne].

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności