Skocz do zawartości

Jak sprzedać domenę?

Kuzyn Horhe

Rekomendowane odpowiedzi

transfer polskich domen MUSI byc bezplatny (przynajmniej wydanie kodu authinfo) - regulamin NASK. Np. az.pl ten regulamin lamie (wystarczy wyslac fax do Nasku i przysylaja kod).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No to jak już bedziesz kupować to dam ci troche wskazówek.

z az.pl

Kod authinfo jest to unikatowy kod autoryzacyjny domeny. Każda polska domena posiada hasło czyli kod authinfo, najczęściej w postaci kilku liter i kilku cyfr.

Jest on głównie wykorzystywany przy transferowaniu domen.

z domeny.pl

Transfer domen polskich z innych podmiotów do DOMENY.PL sp. z o.o. dokonywany jest BEZPŁATNIE. Prześlij na adres nazwę domen/y oraz kody "authinfo" (pozwalające dokonać szybkiego transferu).

z superhost.pl

Kod authinfo jest to unikatowy kod autoryzacyjny domeny. Domena posiada hasło czyli kod authinfo, najczęściej w postaci kilku liter i kilku cyfr. Jest on głównie wykorzystywany przy transferowaniu domen.

Pragniemy zaznaczyć, iż kody authinfo umożliwiające wytransferowanie domeny są najważniejszymi informacjami dla domeny

Pokazałem Ci jednoznacznie do czego służy ten kod, w każdym z regulaminów piszę że do zmiany właściciela jest cesja, jeśli masz dalej jakieś wątpliwości to poszukam więcej regulaminów.

OK, specjalnie dla Lolki'ego: Kod authinfo jest "uniwersalnym" hasłem do domeny, który umożliwia pełną kontrolę nad domeną. Pod pojęciem "pełna kontrola" mam na myśli, że na podstawie i za pomocą kodu właściciel może oddelegować domenę do dowolnego rejestratora i korzystać z panelu administracyjnego tegoż rejestratora w celu robienia różnych "cudów" z domeną, np. zmianę właściciela. Nie da rady upiec na domenie placków za pomocą kodu, lub wyprowadzić jej na spacer, ale i tak jest wartościowy. A ponieważ kod ten jest wydawany tylko i wyłącznie aktualnemu abonentowi domeny można uznać, że właściciel kodu = właściciel domeny. Zatem możliwe jest, że właściciel zechce podarować lub sprzedać komuś domenę podając kod authinfo i wtedy, moim skromnym zdaniem, nowy właściciel kodu może uważać się za właściciela domeny. Na zachodzie nie ma obowiązku załączać kopii dowodu osobistego, peselu, zdjęcia czy wysyłać faxy by przenieść prawa do domeny na kogoś innego. Nie ma też praktyki, znanej chociażby z onetu, wyjaśniania przyczyn rezygnacji z dotychczasowego rejestratora oraz wertowania ton regulaminów. Ale mimo tego oczywistego niedbalstwa zachodni rejestratorzy również zarabiają.

ps. Dziękuję za wskazówki, kiedyś się odważę zarejestrować jakąś domenę ;)

Kod authinfo jest "uniwersalnym" hasłem do domeny, który umożliwia pełną kontrolę nad domeną. Pod pojęciem "pełna kontrola" mam na myśli, że na podstawie i za pomocą kodu właściciel może oddelegować domenę do dowolnego rejestratora i korzystać z panelu administracyjnego tegoż rejestratora w celu robienia różnych "cudów" z domeną, np. zmianę właściciela.

Tym zdaniem to mnie przekonałaś ;)

Czyli Twój plan wygląda tak.

Wysyłamy podanie, dostajemy kod, zmieniamy rejestratora, płacimy za transfer, jeśli już przetransferowaliśmy to podajemy nowemu właścicielowi dostęp do nowego konta, on zmienia dane na swoje.

Kurde, że nie wpadłem na to wcześniej :)

@lolki, co rozumiesz przez właściciela / abonenta domeny? te dane co są podane w NASK jako abonement? tam możeszz pisać Kubusia Puchatka i nic to nie zmienia, włascicielem/abonentem domeny jest ten kto może nią zarządzac - czyli m.in. co 5 minut zmieniać dane w bazie NASK dotyczącą danych owego właściciela domeny... nie masz auth-info, nie masz domeny, nawet jak jesteś podany jako właściciel na dns.pl... Edyta ma rację...

nazwa.pl ma bardzo głupkowate procedury zaminy abonenta domeny, zamiast się w nie bawić można domenę w 5min prztransferować do np. home.pl (do panelu kupujacego), a stamtąd spowrotem do nazwa.pl (jeżeli kupujący bardzo chce tam mieć) i obędzie się bez wysyłanai listów...

chyba, że nazwa.pl ma jakieś ograniczenia co do delegacji do nich domen, ale nie sądzę... jak mnie to interesowało to pomiędzy home.pl / onet.pl / reejstracjadomen.pl można było swobodnie transferować sobie domeny bezpłatnie, bodaj do 30 dni przed wygaśnięciem...

//edit, plan wygląda tak:

umowa, w której jest napisane, że po wpłacie X pln na konto kupujący dostaje kod auth-info domeny, i kropka.

[...]

Wysyłamy podanie, dostajemy kod, zmieniamy rejestratora, płacimy za transfer, jeśli już przetransferowaliśmy to podajemy nowemu właścicielowi dostęp do nowego konta, on zmienia dane na swoje.

Kurde, że nie wpadłem na to wcześniej ;)

Chłopie, nie wiem konkretnie o co Ci już chodzi, raz o .pl-kach, raz o globalnych, męczysz mnie. Piszesz nie wiem o czym, ja Ci piszę jak to wygląda od strony praktyka. Chcesz się pokłócić to OK - jestem do tego idealna, ale podaj temat "silniki wysokoprężne" albo "jak przedłużyć penisa", a nie taki, w którym czuję się mocna.

Edyta, nie chę się kłóić, wiem że Ty jesteś od tego

Mówię o domenie zarejstrowanej w polsce.

Nie pisz o jakiś dziwnych praktykach tylko o normalnej procedurze.

Kaviorek

Dane w nask do których należy domena mają wiele do znaczenia, sprzedaję domenę więc nie chcę mieć z nią nic do czynienia i nie chce aby były tam moje dane.

Ludzie mówimy o zwykłych procedurach a nie o jakiś krzywych akcjach bo idąc tym tropem to wogóle po co nam kod authinfo, dajmy przyszłemu klientowi dostęp do naszego panelu i po kłopocie.

Ja sprzedałem już dośc sporo domen i procedura zwykle byla taka że wypełnia sie wniosek cesji i wysyła do przyszłego własciciela :D I potem on wysyła wniosek do rejestratora :)

wszystko załatwione poprzez email ;)

czas trwania takiej cesji to góra 2 dni ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności