Skocz do zawartości

Zabawa z image ready

CezaryCezary

Rekomendowane odpowiedzi

Strasznie długo się to ładuje.

Grafię jaka by ona nie była zawsze da sie zastosować do www, ale da się to zrobić w kilku tabelkach.

Jak Ci wyszło 30 nie mam pojęcia.

Ja składam ręcznie i dzięki temu mam wszystko przejrzyście.

No chyba nieco przesadziłeś. Ja tam widze tylko trzy elementy graficzne a ty naprodukowałeś ich 30!

W photoshopie jak najbardziej możesz ciąć grafike, ale nie korzystaj z kodu html ktory on zrobi, bo photoshop sie na tym nie zna.

Kod zrob recznie, jak nie jestes w tym dobry, to skorzystaj z jakiegos programu i wtedy dopiero dołóż pewne wybrane elementy grafiki, ktore wypluł photoshop.

Menu po prawej zrób tekstowe z odpowiednim tłem. Narazie nic nie wpomne o doctype, xhtml+css :)

.

Pepraszam cię - ale to jest Okropne - KOD - grafa i kolorki raczej miłe.

Kto jeszcze nie werzy w GIGANTYCZNĄ przewagę Css i XHTML'a nat takim badziwiem niech przejzy na oczy.

Taki prosty layout to w css'ie+XHTML MOMENT - Pewnie z 5 razy szybciej niż abawa w tabelkach no i gwrancja działania nawet na nowcyh podstronach :-)

Przede wszystkim spróbkuj kolory w Photoshopie i zastąp CSS-em

Ten zapis

<BODY BGCOLOR=#FFFFFF LEFTMARGIN=0 TOPMARGIN=0 MARGINWIDTH=0 MARGINHEIGHT=0>

zmieniasz na samo <body> a w CSS dajesz :

body {

background-color: #FFFFFF;

margin: 0px;

padding: 0px;

}

chyba nie trzeba przypominać o tym że wszystkie spacer-y wywalasz bo są zbędne niczym zeszłoroczny śnieg to samo dotyczy takich komentarzy

<!-- ImageReady Slices (stanicaagi.psd) -->

również kompletnie niepotrzebnych.

Ogólnie taki layout można zawrzeć w 10 linijkach kodu, 3 obrazkach i menu

serce.gifKocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia

Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO !

Znacie jakiś program zoptymalizowany do pracy z css i xhtml-em nie chodzi mi o wyswiga, ale o to żeby można było na przyklad w 1 oknie mieszać w css a w drugim podglądać efekt itp.

narzedzie do manewrów w css online https://www.qrone.org/cssdesigner.html

zmieniasz wartosci i od razu widzisz efekt.

chyba warto to gdzies przykleic.

Image Ready nie jest aż taki zły - ale trzeba trochę nad nim posiedzieć.

Najważniejsze, to właściwe i z głową przygotowane prowadnice do tworzenia "slicesów" czy "plasterków". Gdy zdasz się na funkcję "create slices from guides" (z pamięci, może brzmi podobnie), to faktycznie wychodzi 30 tabel i "spacery" wszędzie. Ale...

Gdy podumasz nad jak najprostszym rozwiązaniem, jak najmniejszą liością tabel w jakie upchniesz cały layout, to można otrzymać w miarę przyzwoity kod. Ja przenoszę to potem do Dreamweavera i tam, ręcznie zmieniam wypełnione obrazkami tło na kolory itp.

Nie wiem, czy taki maleńki poradnik przyda Ci się do czegoś, ale pare lat temu zrobiłem go dla kolegi który miał podobny problem: Poradnik designera htmlowca ;)

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności