Skocz do zawartości

Pingwin 3.0 próba wyjścia

makensis

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden malutki serwis, którym administruje załapał się na Pingwina 3.0 i próbuję z niego wyjść. Google ucięło długi ogon. Serwis miał stały przyrost linków od dłuższego czasu(od użytkowników), stąd pod uwagę biorę historię strony i kilka elementów do przeanalizowania:

1. linki

- link sitewide (w serwisie tematycznie powiązanym, ale na kilku tys. stron..)

- link w stopce (w serwisie nietematycznie powiązanym)

- linki w katalogach (tylko kilku(nastu ;) ) najważniejszych moim zdaniem)

2 treść

- od kilku miesięcy był przestój w działaniu serwisu

Pytanie co jest najbardziej toksyczne dla Google według was i czy trzeba dziś zrezygnować z linków sitewide(może zastąpić banerem?).

I to jest to że nigdy nie wiadomo dlaczego tak się stało. Wydaje mi się że najbardziej toksyczne jest linkowanie na frazy kluczowe, zamiast fraza kluczowa + cos tam, ja już mamy 20 czy 100 takich samych odnośników to już samo zaprzecza że do naszej strony linkują naturalnie.

A co dostałeś w komunikacie w GWT

Czysty spam, czy info że masz problem z linkami - tu masz początek odpowiedzi czy o treść czy o linki chodzi.

JAk o linki

link sitewide (w serwisie tematycznie powiązanym, ale na kilku tys. stron..)

- link w stopce (w serwisie nietematycznie powiązanym)

2 linki

+

kilka naście katalogów

Usuń wszystkie i napisz prośbę o rozpatrzenie

Lubie czytać makensis :) co do merytum , nie rozrózniam wercji Pingwina 3.0 od poprzednich i czarno widze wyjście z niego

A wręcz przeciwnie. Filtr z reguły zaczyna się właśnie od utraty długiego ogona. Potem lecą frazy główne. Powrót do żywych rozpoczyna się od powrotu długiego ogona, a potem wracają główne frazy. Taka sytuacja.

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

Zauważyłem, że na jednej z podstron zamieszczono link do katalogu zbanowanego przez Google.. czy myślicie, że złe sąsiedztwo mogło zadecydować o karze? Jeszcze żywię nadzieje, że dotychczasowy wynik to efekt caffeine i powrót do poprzedniego stylu publikacji treści wystarczy.

To kwestia tego jaki jest ten sitewide, jaki anchor, follow/nofollow, itd itd...no i cała reszta linków do sprawdzenia. Potem treść, bo i ona może być słaba/kopiowana/2 zdania na krzyż by site nabić itp. Jak wszystko ogarniesz i naprawisz to wyjdziesz.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

• 2 tygodnie później...

I to jest to że nigdy nie wiadomo dlaczego tak się stało. Wydaje mi się że najbardziej toksyczne jest linkowanie na frazy kluczowe, zamiast fraza kluczowa + cos tam, ja już mamy 20 czy 100 takich samych odnośników to już samo zaprzecza że do naszej strony linkują naturalnie.

Zgadzam się z tym. Z tym, że to bardzo uproszczona instrukcja. Stopień dywersyfikacji zależy od trudności frazy. Na proste frazy można wejść i bez dywersyfikacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności