Skocz do zawartości

Wysokie pozycje w google.co.uk i brak pozycji w google.com

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam stronę anglojęzyczną która dość ładnie rankuje w google.co.uk ale od około połowy grudnia nie ma jej wcale w google.com. Wcześniej wyniki były porównywalne. Strona jest w domenie .eu.

Próbowałem zmienić lokalizację strony w narzędziach dla webmasterów na USA ale bez efektu.

Mógłbym prosić o jakąś podpowiedź?

Od czego zależy czy google uzna stronę anglojęzyczna na skierowaną do obywateli usa czy do obywateli UK i w którym googl-u będzie rankowała?

Prosiłbym o wszelkie podpowiedzi i sugestie, chętnie sprawdzę każdy pomysł.

Projektowanie stron www sitte.pl Lublin

Witam. Dziękuję za odpowiedź. Wyniki były bardzo porównywalne przez ostatnie 2 lata, dopiero w połowie grudnia nastąpił rozłam o którym pisałem.

Nie chodzi o to że strona pojawia się niżej w google.com, ona nie pojawia się wcale w pierwszej 100 w google.com podczas gdy w google.co.uk jest na pozycjach 5-20. Frazy związane z polowaniami w Polsce więc nie ma za dużej konkurencji na nie, raczej chodzi o jakieś ustawienie (ale w grudniu nie było zmian na stronie) lub filtr ale nie wiem czego szukać.

Poszukaj materiałów o coraz większej geolokalizacji w google. Aby strona była widoczna w .com musi niestety mieć znacznie więcej BL a i to nie da Ci gwarancji .

PS

nie masz przypadkiem w serwisie danych teleadresowych na Anglię ?

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Witam. Dziękuję za odpowiedź.

nie masz przypadkiem w serwisie danych teleadresowych na Anglię ?

Strona tylko po angielsku, jedyne dane adresowe to kontakt do Polski.

Aby strona była widoczna w .com musi niestety mieć znacznie więcej BL a i to nie da Ci gwarancji .

Frazy są raczej rzadkie, nic co wymagałoby dużego zaplecza a strona zresztą ma sporo linków, raczej dobrych. Budowanych regularnie przez kilka lat. Jest nawet w dmozie co ostatnio bardzo żadko udaje się uzyskać. Zakładam że nagłe wypadnięcie w ciągu jednego dnia z pozycji 5 do 200 sugeruje że zadziałał jakiś filtr lub zmiana algorytmu tylko nie bardzo mogę się domyślić jaka:( Strona wypadła całkowicie z google.com 4 grudnia, wróciła na krótko 18-22 grudnia i od tego czasu jest poza pierwszą 100. Pozycja w goole.co.uk stabilna, nawet się poprawiła.

Poszukaj materiałów o coraz większej geolokalizacji w google

Próbowałem ustalić "kierowanie międzynarodowe" dla domeny w ustawieniach narzędzi dla webmasterów na USA ale bez żadnego rezultatu. Dodałem tagi geo, icbm, Dublin Core ale chyba nic to nie zmieni bo i tak wskazują na Polskę. Jeśli się mylę to prosiłbym o wszelkie sugestię, spróbuję każdej drogi.

Sprawdź pozycje przez jakieś proxy hamerykańskie , spróbuj linkować używając fraz w rodzaju "world best hunting" , na stronach docelowych też postaraj się dać frazę "world" z odmianami i postaraj się o mocniejsze linki z różnych geolokalizacji

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Witam. Serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Wykupiłem proxy z usa i rzeczywiście okazało się że strona jest na swoich pozycjach a nawet poszła do góry. Po prostu sprawdzanie google.com przez proxy z polski przestało działać w połowie grudnia (może to wina programu do sprawdzania pozycji).

Tak czy inaczej problem leżał nie po stronie samych pozycji a metodologii ich sprawdzania.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi:)

Odpytywanie pozycji w Google.com, pod kątem rynku amerykańskiego, z wykorzystaniem polskiego IP nawalało już od dłuższego czasu. Chcesz widzieć rzeczywiste pozycje, musisz mieć sprawdzarkę na lokalnym IP.

Przyznam że tego nie wiedziałem. Korzystam ze skryptu web-tools.pl na swoim serwerze i nigdy nie miałem wcześniej problemu ale fakt że monitoruję w większości polskie strony. Dziękuję za pomoc:)

Sprawdź pozycje przez jakieś proxy hamerykańskie , spróbuj linkować używając fraz w rodzaju "world best hunting" , na stronach docelowych też postaraj się dać frazę "world" z odmianami i postaraj się o mocniejsze linki z różnych geolokalizacji

A to trzeba az proxy? Zawsze uzywalem parametru do domeny .com

/webhp?hl=en

O dziwo znika info o cookiesach wiec powinno być ok. Fakt ze od polowy grudnia trzeba na sile poprawiac bo domena przeskakuje na .pl ale działa.

Korzystam z proxy z uwagi na ilość sprawdzanych fraz ale jeśli przez polskie proxy wyniki były niepoprawne to bez użycia proxy z serwera z Polski wynik zapewne byłby tak samo niepoprawny. Cały czas mówię o sprawdzaniu w domenie google.com. Wychodzi więc na to że tak jak pisał mgp dla poprawności sprawdzania trzeba użyć proxy z usa. Choć w druga stronę działa prawidłowo - sprawdzanie pozycji w google.pl przez proxy w USA daje te same wyniki co ręczne sprawdzenie w przeglądarce...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności