Skocz do zawartości

czy to się komuś opłaca...

BD

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru lat prowadzę swoją stronę domową https://danowski.pl. Natomiast w chwili gdy umożliwiono rejestrację domen EU firma NetArt zarejestrowała domenę danowski.eu.

Podsumowując jestem ciekaw waszego zadania na ten temat... Może macie jakieś sensowne wyjaśnienie celowości działań NetArt...

Bartku, jak już zostało wskazane, i mam nadzieję wyjaśnione, to tylko błędne oskarżenie. A co do podkupowania domen to z pewnością istnieje, lecz w Polsce na dużą skalę się jeszcze z tym nie spotkałem.

W stanach to i owszem. Jakieś buraki z Kentacky mają domenę z moim nazwiskiem i chcieli mi odsprzedać. A dodam, że nazwisko choć już w necie rozpowszechnione to w realu nie jest częste, a jakieś 95% wystąpienia w sieci dotyczy mnie. Myślałem, że ich śmiechem zabiję. W ciągu niespełna 10 miesięcy już zeszli o 75% z ceny. :P Dodam, że .com i .pl posiadam, więc ich lekko zignorowałem.

W tym miejscu przestrzegam przed name.net. O ile nie zauważyłem, żeby rejestrowali nowe domeny z popularnymi słowami/nazwami, to są niezłym konglomeratem rejestrowania domen wygasłych. w gruncie rzeczy nic nowego, gdyby nie to, że w ciągu kilku dni po ekspiracji propagują fałszywe wpisy w dnsy i tym samym 1) badają ruch na domenie, 2) podstawiają własną ofertę zakupu domeny, po wyrażeniu zainteresowania domenę (dopiero wtedy) rejestrują i przedstawiają ofertę z kosmosu. Tak więc przy popularnej domenie, jest ona umoczona choćby przez ruch do niej docierający. Oczywiscie można z nimi się pobawić i wygrać... :) szczegóły ew. na priv

A ogólnie co do rynku squatterskiego - to na pewno dochodowe dla dobrze dobranych nazw/słów. Przykład: pewna polska firma ze swoją wyrobioną ale tylko lokalną marką nie może wykupić .com bo ta jest zajęta. Wstępny kontakt i żądanie (nie pamiętam dokładnie) circa 5k baksów. Firma to już może by i się szarpnęła na zakup, gdybym nie odradził i polecił innej strategii. Od owego pierwszego kontaktu upłynęło trochę wody w Wiśle, kilka maili z nową ofertą i we wczorajszym mailu chcą już tylko $250. Poczekam jeszcze albo zakupię. Tylko raz spotkalem się z tym, by squatter nie obniżał ceny z czasem, więc można wnioskować, że na tych, którym zależy na (szybkim i pewnym) zakupie, można zarobić i to sporo.

oczywista jest rzecza, ze netart robi takie numery:) przetestowalem na sobie

zeby nie bylo, ze jestem tendencyjny - nie tylko netart:)

Nie spotkałem się z tym w Polsce wśród największych: AZ.pl, Netart i Home.pl. Wydaje mi się też to nieprawdopodobne. Sprawdzam sporo domen, a polskie także w sporej ilości rezerwuję. Nigdy nie było większych problemów.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W związku z zarzutami, jakie zostały sformułowane w tym wątku, a głównie przez użytkownika BD...

Chciałem zauważyć, że nigdzie nie napisałem, że do czegoś mnie zmuszacie. Nie mam z NetArt nic wspólnego i mieć nie będę. Nie mam zamiaru również rejestrować domeny eu bo nie bardzo widzę w tym celu ani sens.

Jedynie wyraziłem swoje wątpliwości i zastanawiałem się z innymi po co ktoś zarejestrował domenę z moim nazwiskiem. Dalej zastanawiałem się czemu jest ona na serwerach NetArt, czemu podano adres e-mail o nazwie przypominającej działanie skryptu, czemu użytkownik tego maila odpisał do mnie ze stopką NetArt...

Bartku, jak już zostało wskazane, i mam nadzieję wyjaśnione, to tylko błędne oskarżenie.

Ależ ja się tylko zastanawiałem i pytałem czy to się komuś opłaca. Ja nawet nie chce rejestrować tej domeny i nie myślałem o tym aby ją rejestrować. Zastanowił mnie tylko sens takiego działania...

Druga sprawa ze nawet gdyby registrar zarejestrowal mase popularnych domen zwiazanych ze slowami kluczowymi a nie z nazwami firm to ja nie widze w tym nic co jest zakazane, zle widziane.

Przeciez tak popularne domeny mozna odsprzedac dalej.

Nie mowie tutaj o handlu nazwami firm itp, ale handlu slowami kluczowymi w domenach np nie wiem meble.eu samochody.eu itp.

To czysty biznes i dobry biznes, wiec dlaczego mialby byc w jakis sposob zakazany badź źle widziany.

W necie biznes polega na tym że kto może więcej i szybciej ten zarabia. Kto długo mysli i czeka raczej biznesu nie zrobi bo internet to zbyt gwaltowne miejsce które co godzine przechodzi swoje transformacje, co godzine jest inne. Wiec tylko takie firmy maja szanse robic dobry biznes.

to jest wlasnie glowne "oskarzenie" pod katem rejestratorow domen, co mnie to obchodzi ze nie jest to niezgodne z prawem? korzystam z uslug rejestratora i jego wyszukiwarki domen, sporzadzam sobie liste kilkunastu domen, ktore chcialbym kupic, wybieram kilka i nastepnego dnia juz sa zajete ... informuje wiec innych uzytkownikow z jakiej wyszukiwarki korzystalem i co mnie spotkalo.

co do az.pl - czy do mnie nalezy sprawdzanie i ustalanie, kto faktycznie dzwonil i z jakiej firmy? przedstawil sie jako pracownik az.pl i taka informacje tutaj przekazalem. jesli az.pl ma inne zdanie na ten temat, to niech prowadzi wlasne sledztwo i ustali, kto "pracuje" na jej wizerunek.

www.akwaswiat.net - nowe/stare forum akwarystyczne :)

Moze jak sam staniesz sie na tyle popularny by padac ofiara takich kretaczy to zrozumiesz.

To nie jest problemem azetu ze ktos sie pod nich podszyl, tylko to jest problem ludzi ktorzy pozornie rozmawiaja z Az a placa do DupaDupa.

Jak ktos ma troszke oleju w glowie to wie ze gdyby dzownil to az czy inny gosc to nie placilby tych pieniedzy do innej firmy.

Druga sprawa, uzywales wyszukiwarki domen - gdybys byl troszke bardziej optymistycznie nastawiony do danego registra moze zrozumialbys fakt ze jest masa webmasterow ktora posiada automaty do sprawdzania domen z popularnymi keywordsami czy domen wygaslych.

Nie sadze by dany registrar sprawdzal co przechodzilo przez who is i nagle widzac ze ktos o to pytal postanowil to zarejestrowac.

Tak czy tak ja tam nie rozumiem oskarzenia wzgledem danego registra bo ktos kto kupil dana domene zakupil ja za posrednictwem wlasnie tego rejestranta.

legalne czy nie legalne, etyczne czy nie etyczne ? - etyczne skoro tylko szukales i nie rejestrowales to w sumie oznacza ze nie chciales takiej domeny, logicznym dzialaniem jest ze jezeli znajduje fajna domene to ja rejestruje od reki a nie czekam na cud z nieba.

Wiec jezeli domeny na drugi dzien byly zajete to znaczy ze ktos byl szybszy, ktos sprawdzil dysponowal kasa i kupil sobie taka domene.

Wiec jak najbardziej poczynil kroki ktore powinien.

Kto pierwsz ten lepszy ale jak sadze nie byl tym kims registrar domeny tylko inny podobny webmaster.

Czy tez bylbys nie etyczny ? gdybys to ty zarejstrowal te domeny a inny czlowiek napisalby taki post ? jak Twoj ? bo napisalby ze on 2 dni temu je sprawdzal i wlasnie chcial je zarejestrowac.

wiec co ? powinienes mu te domeny oddac czy jak.

Dobra nie wypowiadam sie na ten temat bo takie oskrazanie registrow ze sa winni bo bla bla bla to zenada.

echhh ....

1. ktos byl ode mnie szybszy 3 razy w ciagu kilku miesiecy (ta sprawa nie dotyczy domen EU)

2. nie jestem negatywnie nastawiony, PRZYTACZAM FAKTY

3. moj kolega, o ktorym pisalem nikomu nic nie zaplacil, kazalem mu olac temat i zapomniec

4.

Nie sadze by dany registrar sprawdzal co przechodzilo przez who is i nagle widzac ze ktos o to pytal postanowil to zarejestrowac.

uwazam, ze tak wlasnie jest i nieistotne czy robi to firma czy prywatnie jej pracownicy, ktorzy maja dostep do takich danych - JA TYLKO INFORMUJE, ZE WEDLUG MNIE COS TAKIEGO MA MIEJSCE I NALEZY UWAZAC CO I GDZIE SIE SPRAWDZA

Szook - bez takich emocji, lepiej sprawdz dlaczego moich sklepow nie ma w Twojej szukajce :)

www.akwaswiat.net - nowe/stare forum akwarystyczne :)

Generalnie nie ma super pewnych miejsc do sprawdzania - wszędzie pracują ludzie. Z zycia: sprawdzam domenę pl w NASKu ok.22.00, rano składam wniosek o rejestrację, po kilku godzinach dostaję informację, że domena został już przez kogoś zarejestrowana tego dnia :)

@ Wolfik i Szook

Dorzuce do Waszej dyskusji to ze tez mialem taki telefon, bardzo smutna pańi skonczyła ze mna rozmowe i tez przedstawiała się jako rejestrator ale była z jakiegoś .. no własnie - szczecina :P Wiec to niekoniecznie az tak jak pisze Szook.

I od siebie:

Wydaje mi się że sukces w necie nie zalezy wcale tak bardzo od domeny. Pozycjonowałem wiele stron i to ze sie nazywała moje_słwo_kluczowe.pl duzo mi nie pomagało, ani strony konkurencji z takimi nazwami nie przeszkadzały. Liczą się BL. A posiadanie domeny na własne nazwisko? Po pierwsze już do mnie dochodzi masa głupich mail bo jestem wysoko na swoje imie i nazwisko w google i pisza do mnie starzy kumple z polibudy (ffs nja jeszcze nie mam 25lat! jakiej polubudy?!) A po drugie.. ee .. moze se taka domene założe?

pozdro

wolfik :) to się zaindeksuje

https://www.szook.pl/dodaj1.php?domena=http...arstwo.sklep.pl

ale to jakoś nie chciało

https://www.szook.pl/dodaj1.php?domena=http...giczny.sklep.pl

a pozostałe możesz dodawac wpisując w oknie wyszukiwania adres z https:// a na koncu .pl bez / !!!

A wracajac do tematu :blush:

to mnie nie raz gwizdneli domene ;) ale ja raczej w domenach sie nie zakochuje - jak nie ta to inna - kazda dobra byle byl czas postawic na niej cos fajnego i skutecznego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności