Skocz do zawartości

Spadek RPM z dnia na dzień

Faraday

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

miałem jak na moją witrynę dość fajny RPM wynoszący od 3 do 4 zł. Nagle, dokładnie od 26. grudnia, mój RPM nie może przebić granicy 2 zł.

Odsłony zostały na tym samym poziomie (nawet trochę więcej ich), spadł natomiast CPC (ze średni 36 groszy do średnio 26 groszy) oraz CTR z 1,1% do 0,8%. Rozumiem, że te dwa ostatnie czynniki wpłynęły na RPM, ale dziwne, że oba gwałtownie spadły jednego dnia i tak już się utrzymują.

Generalnie w styczniu (a właściwie już po Świętach Bożego Narodzenia) takie spadki to norma. Wynika to z prostego względu, reklamodawcy nie są debilami i wiedzą, że po Świętach i na początku roku moc nabywcza potencjalnych klientów znacznie spada (bo wszyscy spłukali się na Święta i Sylwestra). Dodatkowo wchodzi w grę również w styczniu planowanie budżetów reklamowych na cały rok przez duże firmy a co za tym idzie w styczniu nie szaleją z wydatkami. To tak pokrótce.

U mnie RPM spada w tym czasie z 70-80 zł na 20-30 zł.

Czy aby na pewno piszesz o RPM?

Spadek CPC i CTR naraz z dnia na dzień może być spowodowany przez zakończenie się jednej atrakcyjnej kampanii, tak dla czytelników -- czego dowodem jest spadek CTR, jak i dla Google'a, czego dowodem jest spadek CPC.

U mnie RPM spada w tym czasie z 70-80 zł na 20-30 zł.

Czy aby na pewno piszesz o RPM?

Spadek CPC i CTR naraz z dnia na dzień może być spowodowany przez zakończenie się jednej atrakcyjnej kampanii, tak dla czytelników -- czego dowodem jest spadek CTR, jak i dla Google'a, czego dowodem jest spadek CPC.

Tak piszę o RPM i wynika on ze spadków CPC. CTR utrzymuje się na podobnym poziome. Ewidentnie jest to czas kończenia się wielu kampanii reklamowych. Zgadam się w 100 % z

melepl

Tak piszę o RPM

Zrobiłam sobie szybkie obliczenia ile zarabiałabym jeśli takie RPM byłoby prawdą na moim koncie i wychodzi mi, że siedziałabym teraz na plaży w Hiszpanii, a nie mroziła tyłek w zimnej Polsce. Dodam też, że żadnym potentatem nie jestem.

Co do tematu, na jednej ze swoich stron zaobserwowałam stopniowy spadek RPM od końca listopada 2014. W styczniu spadło o 4 zł w stosunku do średniej za listopad. Jest też niższe o 1,5 zł od stycznia 2014, a było to przed optymalizacją strony, po której zarobki wzrosły - jak widać na krótko i teraz lecą w drugą stronę.

@Cairins

co do twoich obliczeń to należy mieć na uwadze, że na tym koncie udaje mi się tyle wyciągnąć tylko dlatego, że większość ruchu pochodzi za granicy. Miałem sporo innych stron gdzie przy naprawdę dużym ruchu wyciągałem maksymalnie 5 zł RPM. A druga uwaga to taka że nigdy ale to nigdy pieniędzy z adsense nie wolno traktować zbyt poważnie i najlepiej traktować je jako dodatkowy grosz. Nie powinno się tylko na nich opierać swojego biznesu no chyba że jesteś naprawdę dużym graczem wtedy wolno ci prawie wszystko. W innym wypadku przy dochodach ok 3 tyś zł masz zablokowane konto lub wyświetlanie stron na bank (zawsze znajdzie się coś do czego można się przyczepić).

zwiększył się stosunek nieprawidłowych klików do ilości odwiedzin

Na pewno zwiększa mi się liczba wyświetleń tej strony, ruch pochodzi głównie z Google. Nieprawidłowych kliknięć rzeczywiście zawsze było sporo, ale nie jakoś więcej niż wcześniej. Jedyna moja poważniejsza ingerencja w stronę w okresie poprzedzającym polegała na dodaniu tłumaczenia do kilku artykułów. Natomiast później ingerencji już było dużo;) a wynikały ze spadających zarobków. Do tej pory nie doszłam co jest nie tak.

@Daniel82

Domyślam się, że to nie w Polsce jest tak kolorowo:) Wiem, że z Adsense trzeba być ostrożnym i już powoli odpuszczam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności