Skocz do zawartości

Dobry Polski Hosting

°K°

Rekomendowane odpowiedzi

zapytaj u hostings.pl on dokupil spore pasmo na Tepsie.

No chcesz szybko i sprawnie wiec jezeli to nie jest duza baza a zalezy ci na szybkich operacjach to taka baza powinna byc postawiona na ram disku.

Ja mam bazy ponad 2 gb na ram disku na ktorych wykonuje te najciezsze obliczenia i sprawa ma sie ok.

2 sprawa pomysl nad takim rozwiazaniem:

Zakup normalnego serwera :blink: czyli uploud np w niemczech duzy bandwitch, tam umiescisz pliki mp3,foty.

Nie bedziesz wykonywal na nim operacji, i zakup maszyny w polsce tylko na wykonywanie skryptow itp.

Grafiki beda pobierane z serwera w niemczech a ladowanie strony bedzie z polski :)

Ale tak czy tak jak wczesniej pytalem: zapytaj w hostings.pl co on moze ci zaoferowac na polpaku.

Pozdrawiam

no i oczywiscie zgadzam sie to ze kupisz serwer w PL jeszcze nic nie znaczy.

Ja mam kilka serwerow

dla przykladu Home ze mna na DSL laczy sie przez GTS bezposrednio

Tracert do KEI idzie przez magiczne drogi.

wiec PL i PL ale roznice wielkie.

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ok, myślę że temat można zamknać. Wszystkie informacje jakie uzyskałem już mam, dziękuje wszystkim za te odpowiedzi, Szok jak zawsze obszerne odpowiedzi :blink:

Popytam zadzwonie do kilku firm i czegoś będę powoli szukał.

Jednak wypowiedź Szoka dużo wniosła z serwer w niemczech i polsce.

Pozdrawiam :)

no i oczywiscie zgadzam sie to ze kupisz serwer w PL jeszcze nic nie znaczy.

Ja mam kilka serwerow

dla przykladu Home ze mna na DSL laczy sie przez GTS bezposrednio

Tracert do KEI idzie przez magiczne drogi.

wiec PL i PL ale roznice wielkie.

oczywiscie roznice sa wielkie dlatego TYLKO ATM SA, GTS,TPSA inni moga "sciemniac" (choc nie musza) ale zapewne jak moga to beda to robic( typu za mala przeplywnosc bramki VIA TPSA itp. tak zeby klienci byli zajarani, ale zeby nie wiedzieli "co sie dzieje).

Hostings jesli ma polpaka to zapewne 2mbps bo powyzej to juz ATM o ile dobrze pamietam. Polecam napisac maile do GTS,ATM, TPSA i sie popytac potargowac (duzo moga zejsc z cen, tylko na poczatku daja kosmiczne mozna sie targowac i to mocno, dla nich to i tak nie jest wyzszy koszt, tylko licza na frajera ktory zaplaci wiecej)

tzn sorki,

Faktycznie on przeszedł na atm, bo ciagneli mu światłowody jakos ostatnio.

Tak czy tak ja zawiele nie wnioslem.

Najwazniejsze info dla Ciebie to kupic bezposrednio na TPSIE

a download tez mozesz kupic u hostingsa w niemczech ja mam tam cos nawet postawione w niemczech lacza sa dobre, a jezeli chcesz naprawde dobrej serwerowni to jest IpExchande w niemczech u ktorej hostuje AZ tam mozesz tez kupic dedyka badz postawic wlasny serwer.

Mozesz takze zrobic jeszcze inaczej.

Kupic DSLa od 4mb/512 do chyba 15mb/800 KB.

i do tego kupic wlasnie jakis serwer www pod uploud.

Tyle ze bedziesz mial szum w piwnicy czy gdzie tam postawisz maszyne.

Ale zyskasz - to ze mozesz te 4-15 mbitow rozdzielic na sasiadow z duzym download amalym uploud.

Znajdziesz chetnych bo wiekszosc ludzi sciaga a nie wysyla.

A tobie 512- do 800 KB uploud na same dane typu txt wystarczy. bo to pozwala na pelnym wysyceniu wywalic w siec od 150 do 250 GB miesiecznie.

koszt od 366 do chyba 600 zl zalezy od DSL.

No ale dochodzi jeszcze zakup komputera okolo 1000 zl zlozysz sobie odpowiedni sprzecik.

Ma to plusy i minusy :blink:

Tak czy kieruj sie tym ze ktos ma lacza TPSA a nie w PL i jak to sie mowi podlaczenie do TPSY,

Dla przykladu KEI jak robie tracert z KEI do siebie wyglada tak:

kei_dsl.gif

a z mojego kompa do KEI wyglada to juz tak:

dsl_kei.gif

Wiec widać jak na tacy ze userzy z TPSY laduja strony drogą dość kręciatą.

Co z tego że tracert z KEI idzie ładnie do TPSY :) taki sobie MYK jak dla mnie ktory niby ma obrazowac jak to ładnie jest podłączone bezposrednio do tpsy bez bramek.

Tylko jak widac tracerty wskazują dość odwrotnie. Czyli gdy faktycznie ładuje stronę na tych serwerach to idę przez intetia.pl i pingi juz nie sa takie rewelacyjne.

Generalnie maszyny maja fajne i chodza stabilnie, jeszcze nie trafilem na pada poza jednym malym ale ktore mialem wzgledem googlebotow.

Wszystko nabiera takiego tempa, że zaraz wyjdzie postawie drugi download.com :blink:

Z tym podłaczaniem sąsiadów nie wiem czy nie byłoby ciężko z tego co się orientuje to przeciągniecie kabli na osiedlu domów jednorodzinnych wymagać będzie zgody na ciąganie tego wszystkiego.

Oczywiście ten sposób jest niezły, jednak wymagane tutaj znajomośc obsługiwania serwera i tych wszystkich rzeczy łacznie z konfiguracją.

Wszystko nabiera takiego tempa, że zaraz wyjdzie postawie drugi download.com :blink:

Z tym podłaczaniem sąsiadów nie wiem czy nie byłoby ciężko z tego co się orientuje to przeciągniecie kabli na osiedlu domów jednorodzinnych wymagać będzie zgody na ciąganie tego wszystkiego.

Oczywiście ten sposób jest niezły, jednak wymagane tutaj znajomośc obsługiwania serwera i tych wszystkich rzeczy łacznie z konfiguracją.

jesli nie znasz sie na tym to nawet nie proboj bo jak Ci pocisna p2p to nie zostanie miejsca dla strony, jak Ci puszcza DDoS`a to ten smieszny modem dsl`owy zrobi "kupe", dlatego nie pchaj sie w to. Kup sobie serwer, wstaw do jakiegos operatora, Pamietaj ze operator typu GTS,ATM SA,TPSA ma swiatla po 155,622 mbps itp. zatem maja "luzy" ale oni nie beda chcieli Ci tanio tego pchnac, choc mogliby "zagospodarowac" czesc lacza, ktore i tak lezy odlogiem. Mozesz sprobowac sie dogadac z jakas osiedlowka, ktora ma lacza GTS,ATM,TPSA ale wazne musi to byc duza osiedlowka, i musi miec dobre zabezpieczenia (upsy itp.) tania kolokacja oczywiscie taka kolokacja w osiedlowce tez nie zagwarantuje Ci super jakosci (np. kto w osiedlowce o 12 w nocy Ci zrestartuje serwer?) za super jakosc trzeba placic, ale moze byc juz jakims rozwiazniem.

Jak widac wybrac cos dobrego to ciezkie zadanie. Nie na darmo sieciowcy siedza w tym po kilka lat i wiecej i tez nie znaja wszystkich "mykow" ( typu ladny ping bo priorytet przyznany na icmp ,a w rzeczywistosci przypchane lacze na maxa;-)). Dlatego jak sie czlowiek nie zna to nie stac go na tanie rozwiazania... wez to sobie do serca tylko fachowiec moze wybierac tansze oferty, bo wie faktycznie na czym polega ich taniosc.

przy dsl zadnego :blink: problewmu z rev dns zreszta u mnie sa ustawione rev dnsy na dsl jak zrobisz tracerta do 83.19.186.25 to widac revke

Pozatym dsl to nic innego jak sieć POLPAK i prawde mówiąc jestem bardzo zadowolony, i jeden dsl zastepuje mi 2 serwery stawiane w jakims DC.

Daje co prawda tylko 5 uzytkowych ip ale styka.

Co do sieci - to radiowkę możesz postawić ale faktycznie jak masz sie meczyc z pilnowaniem to nie walcz.

Wiec zalatw sobie najlepiej dobry hostind w PL i dobry hosting w De na upload, bo w sumie wstawianie maszyny też nie rozwiązuje ci problemu, bo będziesz musiał tym gospodarować a płacenie komuś za każdy bajer update oprogramowania, ewentualne restarty może Ciebie dobrowadzić do bankructwa.

Kup sobie w jakimś home dobrą wirtualkę badz u hostingsa i po kłopocie.

Co do osiedlowek to czasem miewają dobre łącza, co do dostawca ktorzy maja zapasy to nie zawsze chcą sie dzielic wolą marnować.

Chciałem swojego czasu kupić pasmo w Akademickiej Sieci bo mam wydział informatyki pod nosem, ale cene którą zaoferowali za 1 mbit była śmiesznie wysoka - 800 zł.

Z tego co wiem tpsa potrafi udzielić dużych rabatów przy zakupie odpowiedniego pasma ATM.

Ale zeby sie nie rozwijać :) w tych postach, to kup na start wirtualki, zanim uruchomisz i serwis bedzie brał to co chcesz mu zaoferować moze minąć troszkę czasu.

Ja nie jedną wirtualkę mam na wyrost, kupno minimum 10 Gb transferu a ciągna max 4 GB.

A problem mam taki ze kupuje w roznych miejscach a te 10 Gb to dosc czesto najmniejsza wirtualka.

Sam chetnie pokupowałbym mase po 2-5 GB wirtualki :) byle w roznych miejsach.

No i musialem mowic ze poza malym incydentem z blokowaniem GGbota nie miala zadnego pada,no to sobie wykrakalem i mam pad strony :D. Wiec juz wole nie krakac

DSL przy 15Mb ma 800kbps uploadu = ~100KB a nie 800KB jak pisal szook :) takie lacze nie oplaca sie na zadna strone chyba ze jej glownym celem bedzie mielenie ogromnej ilosci danych czyli obciazenie CPU przy bardzo malym uploadzie.

Aha widzialem twoj post °K° na wht.pl :P jezeli szukasz czegos w zwiazku z pobieralnia to lepiej zrob statyczna strone glowna bo to pewnie ona generuje ci 90% odslon ? zrob np w cronie co 5 minut generowanie jej do htmla i bedzie git z zapytaniami do mysqla :)

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

breja omylkowo uzylem duzych liter

choc to tez nie jest prawidlowa intepretacją

napisałem 800 KB chodzilo mi oczywiscie o kilobity wiec powinienem napisac 800 kb

w przeliczeniu na kilobajty czyli kB jest to 100 kB.

tam nie czepiac sie :) o kb czy KB bo KB tez do nie jest dobrze bo powinno byc kB :) wiadomo ze chodzilo mi o kilobity :P

1 mbit to 1000 kbitow wiec 800 kbitow to nie jest wcale tak mało na uploud :) przeliczajac ze to jest to samo łącze co POLPAK za 1000 kbitow na polpaku zaplacisz sporo wiecej, a biorac np 2 x DSL 4/512 kbitow ;) zyskasz down 8 mbitow/1mbit up co bedzie kosztowalo jakies 366 zl x/2 - wiec jakies 700 zł :) łącze polpak = 10 ip.

czego kupujac polpaka nie uzyskasz od tpsa.

Heh gdyby to bylo 800 kB to juz bym kupowal tego DSL.

Co prawda tpsa mało daje na UP przy 15 mbitowym down.

Powinni dac do 15 mb jakies 2mb :)

skoro przy 4 mb down daja 512 kb up.

Tak czy tak dalej jest to wystarczajace bo 800 kb nie zmienia wyliczenia ze mozesz przy pelnym wysyceniu do sieci wyslac okolo ~200GB miesiecznie a to jest sporo.

Wiec jak na serwerek taki dsl jest spoko :)

Breja dlaczego uwazasz ze takie łącze sie nie opłaca ? 800 kb uwazasz ze to mało ?.

Co do crona to nie wiem czy jest sens zatrudniac do tego crona a nie lepiej np poprostu cachowac wykonana strone na 5 min. a pozatym ja wiem czy baza 10 mbaitow moze cos obciazac ? to chyba musialaby naprawde cuda robic. albo serwer byc wysoce kupiasty, chyba ze chodzi o ilosc polaczen do bazy.

1 tak chodzilo o ilosc polaczen do bazy

2 DSL to nie polpak wiem bo mam :) modemy adslowe maja duzo mnijsza wydajnosc pakietow na sekunde i latwo je zapchac p2p (mam siec wifi to wiem jak trzeba pilnowac p2p)

3 jezeli 15/800kbps kosztuje 600zl to juz lepiej kupic polpaka 1/1 i ci wyjdzie 700zl za 1Mb a jakosc lacza innej klasy przynajmniej nie bedzie ci zapycalo lacza jak upload bedzie szedl na max a i o wiecej ip mozna sie postarac z dobra sciemka :)

4 200GB moze i OK ale w szczycie ile to uciagnie ludzi ?? za ta cene mozna miec 2 dedyki na 100Mb w de

Pomysl z wlasnym serwerem wydaje sie tylko i wylacznie razsadny gdy potrzebujemy kilkaset GB pod reka z malym obciazeniem www

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

no to ja mam innego dsla bo moj idzie po polpaku w szczeciniea jedynie technologia DSL, adsl to chyba NEO jak pamietam. Niby niczym sie nie rozni ale jak pytalem o router wifi do DSL to te Od neo sie nie nadawaly.

Kwestia ilu ludzi ciezko powiedziec. ale mysle ze nie jest zle.

Choc masz racje jezeli ktos ma momewntowe obciazenia powyzej 2-4 mbitow to sie zgadza - w szczycie bedzie to chodzilo kupowato.

Wiec zalezy do jakich zastosowan ale w pewnych jest ok, mi sie to kalkuluje pod jendmy wzgledem,

2 masyzny duze obciazenie CPU i msqla, mozliwosc dolozenia nowego kompa bez podnoszenia kosztow - jedynie energia.

Wyniki przesylane curlem na wirtualach cachowane, bo jest wiele serwisow ktore mase podstron moglby cachowac.

Ale w sumie dedyk jest najbardziej oplacalnym rozwiazaniem jak dla niego.

Jak dla mnie akurat sprawdza sie takie ale co zauwazyles z uwagi na duze obciazenie mysqla i php

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności