Skocz do zawartości

Dobry Polski Hosting

°K°

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że zacząłem tą burze mózgów to napiszę jak to wygląda po e-milu do 10 firm hostingowych w Polsce:

Firma puretec.pl

Na moje wymagania odpowiedziała

Serwer Dedyktowany

Rs 101 + monitoring i aktulizacja co miesiąc + 75 zł

Czyli całościowo 200 zł miesiecznię Brutto

Chociaż jak mówią, że 101 Rs wystarczy to i tak dla pewności Rs 201 bym wziął jak się zdecyduje.

Firma Hostings.pl

Zaoferowała mi 2 możliwości

Resel za 900 zł netto miesiąc

Lub dedyka z wydzielonym łączem za 1500 zł netto

Opcja dość kosztownam no ale cóż każda firma się ceni.

Firma Host1.pl

Zaoferowała 2 możliwości

Albo Dedyka za 5200 rocznie

Albo Dedyka za 6890 rocznie

Więc tak w miare te 400-500 zł miesiecznie (nie jest źle).

Firma ehost.pl

Uświadomiła mnie, że gdy Post Nuke generuje te 8000-15000 unik to jak nic trzeba dedyka za 1000-1500 netto miesiecznie (tutaj już lekko przesadzli ale ja się nie znam oni wiedzą lepiej).

Reszta firm nie odpisała no ale rozumiem mają dużo klientów.

Tak więc na razie etap przemyślenia, a poźniej jak mi czas pozwoli i wybiorę i postawię ten portal to opiszę jak sprawa wygląda.

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

hosting.pl tak jak pisał Szok nie mają chyba dedyków za granicą (mają własną serwerownie jak ich dobrze w e-mailu zrozumiałem).

Po za tym, reszta tak wszystko pośrednicy, jednak testy i tylko testy mnie przekonają. Także w niedługim czasie zdecyduje się czy korzystać z któreś firmy.

"Firma Hostings.pl

Zaoferowała mi 2 możliwości

Resel za 900 zł netto miesiąc

"

A za co Paweł z hostings tyle pociagnol :) miesiecznie, co ty tam terabajt miesiecznie bedziesz ciagnol ?

ile chciales transferu u niego ?

A druga sprawa, przeanalizuj ten skrypt, co i ktore czesc moze cachowac i na ile czasu.

Przeciez nie sadze by byla koniecznosc generowania wszystkiego za kazdym razem.

Moze sie okazac ze 15 tys unikow pociagniesz na zwyklej wirtualce jak dobrze rozplanujesz serwis.

To kwestia aktualizacji

Tak Szook wiem to teraz, znajdę kogoś kto się zna od strony bazowej na tym nuke i zobacze co z tego wejdzie.

Oj tam napisałem, że 15000 unik i downloadu ze 30 Gb z transferem 500 GB :)

Tak na wyrost oczywiście, więc zaoferowali łacza 3 MB/s

Tak przy dobrej optymalizacji na wirtualce pociągnie, jednak już dedyka i tak się przyda dla samych mp3 Dj (wtedy myśle może w 100-200GB) się zmieszcze, ale to wszystko na razie to zwyczajne planowanie.

jak ty chcesz na download :) to szukaj serwerow typu shoutcast jak radiowe badz typowego serwera ftp pod pliki takze takie są.

Czesto taki serwerek kosztuje 1/4 tego co normalny z uwagi iz operatorzy maja duze zapasy łącza a wiadomo ze dany serwer pociagnie iles tam set wirtualek, moze tysiecy wirtualek wiec czesto zostaje transfer/pasmo - z tego tytulu powstaja wlasnie serwry shoutcast i ftp ktore mozna kupic znacznie taniej.

3 mbit ? na 500 GB to ty jednak musisz szukac czegos innego

zakladajac ze z 3 mbitow mozesz pojechac na plikach jakies 900 GB miesiecznie to praktycznie w godzinach szczytu musisz miec pasmo minimum 15mbitow bo przeciez w godzinach nocnych uploud bedzie malenki w stosunku do popoludniowego

zakladajac (bez zadnej statystyki ale mozna takowa zrobic) iz w godzinach 7 do 19 masz 80% ruchu

z czego najwiecej od 13 do 17 to tylko przyklad.

Wiec wal na poszukiwania serwera ftp i dobrej wirtualki np na home.

OVH znowu nie jest zle ale czasami pingi bywaja slabe.

Wiec ja najpierw proponuje dokonczenie serwisu, pozniej symulacje ruchu i analize obciazenia - badajac czasy wykonywania poszczegolnych dzialan i ich optymalizacje.

Musisz zwrocic uwage ze nie tylko ilosc unikow bedzie wyznacznikiem obciazenia jak to twierdzil ktorys tam hostingowiec. Bedzie to wyznacznikiem ale wraz ze zwiekszajaca sie baza takze bedzie zwikszalo sie obciazenie.

Pozatym zastanow sie jeszcze nad kwestia oparcia tego na plikach tekstowych przy tak malej bazie i wydajnosc bedzie duzo wyzsza niz na mysqlu o ile dobrze to rozplanujesz no i unikniesz kwesti zwiazanych z połączeniami do mysla.

Kurde a idac dalej to przerob to na skrypty cgi :) nie pamietam dokladnie ale chyba CGI nie mozna tak przycinac jak PHP ograniczajac mu zasoby, wiec jakbyco to zawsze bedziesz mial zasoby zeby zjesc innym :).

To ma być download 500 GB w miesiącu? :)

Szykuj przynajmniej 1200 zł i masz 2x50 mbit w ovh.pl

Ja na takim łączu siedzę i nie narzekam. Rekordzista ciągnął 1.94 MB/s, aż mi serwer zwolnił.

Automatyczny backup leci >11 MB/s na zewnętrzne FTP.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

To ma być download 500 GB w miesiącu? :)

Nie wiem z jakich cmsów bądź skryptów Eddy korzystasz, przy 15000 unik nuke na grafice w która zaindestowałem sam wyciagnie 120 GB (nie licząc downloadsu).

Czytaj też 500 Gb dałem na wyrost (kwestia czasu i sprawdzenia) ale inwestownie na samym starcie 1200 zł (to zbytnie wyrzucenie w błoto). Pieniędzy nie szkoda bo mam na takie inwestycje, ale lepiej zainwestować w jakiś słaby dedyk typu RS 202 i zobaczyć jak pociągnie 3-4 tygodnie, a jak wszystko dobrze pojdzie i czas mi pozwoli to i będzie w ovh.pl za 1200.

A serwerów nigdy nie za mało IP się przydadzą :)

Ano chyba, że tak. Jednak z góry zakładaj, byś zbytnio nie rzucał się na serwer ftp przy małym łączu, bo to jest nierozsądny pomysł. Jak masz taki transfer przy tylu tylko odwiedzinach, to nawet 3 mbit może być dość mało na szczytowe godziny.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

czemu nie mowiles ze na download potrzebujesz

Maglev w początkowej fazie miał to być hosting który wytrzyma nuke. Teraz jednak po jego optymalizacja za xx dni, nawet pewnie poszedł by na wirtualce.

Tak downloads swoją drogą na początku tak jak pisałem lekki, Eddy dobrze powiedział, że ohv.pl ma dobry sprzęt. Rozumiem, że szukałeś sprzetu, żeby postawić 2 wp.pl albo onet :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności