Skocz do zawartości

Dobry Polski Hosting

°K°

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz takie wp.pl ma 280 maszyn wiec...

Maglev nie, nie wiem nie znam się.

Ale dziękuję za uświadomienie.

Pozdrawiam :P

Ps. "Na coś super poważnego" zależy jak rozumieć pojęcie super ważne, dla mnie to oznacza postawienie 16 stron firmowych i ze 3 portale.

jako uslugodawca hostingowy( i bylem wlascicielem i aktualnie pracuje w tej branzy, do tego mam prywatny serwer) przez kilka lat widzialem sporo roznych dziwnych rzeczy, np. male strony ktore powalaly serwer, takie ktore robily 3mbps a wygladaly na delikatne, oraz takie ktore byly spore a okazywalo sie ze sa dobrze zoptymalizowane i nie sa az tak straszne, dlatego zawsze jak doradzam komus to go slucham, staram sie go zrozumiec i doradzic, czesc ludzi nawet nie wie jakie ma potrzeby (to ich najwieksza wada). W kazdym razie przez te lata zdarzalo mi sie spotkac ludzi zorientowanych w temacie jak i takich ktorzy tylko mysleli, ze maja pojecie na ten temat ( nie mowie, ze wiem wszystko tez jeszcze duzo nie wiem, choc pare lat w tym siedzie). oferty firm hostingowych,centrow danych sa przygotowywane w sposob taki by przecietny klient nie mial pojecia gdzie jest "myczek", ale przewaznie jest ten myczek. w kazdym razie przecietny klient nie zastanawia sie nad kosztami ile to kosztuje (np. szacuje sie ze takie google ma 450 tys serwerow w 25 centrach danych, z ktorych kazde zuzywa tyle pradu co 40 tys miasteczko, czyli sam prad to dziesiatki mln$ ), musza robic "myczki" zeby miec jakis zysk, bo koszty im rosna geometrycznie ( szacuje sie ze w 2011 powierzchnia centrow ma wzrosnac o 1,5mln m2).

Czesc osob cieszy sie ze ma tanie dedyki ale nie bierze pod uwage ze dane DC ma wpiecie tylko do punktu wymiany ruchu, a nie wymienia sie ruchem na zasadzie platnego tranzytu, gwarantowanego itp. dlatego sa centra danych w europie i stanach gdzie mozna miec 1mbps za 10 euro i sa gdzie analogiczny 1mbps mozna miec od 80-100 euro, ktos spyta skad ta roznica? no wlasnie ja wiem skad i to rozumiem... a ktos niezorientowany moze powiedziec, ze Ci co biora 80-100 maja ceny oderwane od rzeczywistosci rynkowej...

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

maglev bez przesady :P wp napewno nie posiada 280 maszyn.

2 sprawa ze nawet gdyby posiadali 100 - to sporą cześć znich mozna byloby zastąpić nowoczesniejszymi i bardziej wydajnymi. Zakladajac ze maja 20 starych serwerow z przed 3 lat mozna byloby je zastapic 2-3 obecnie oferowanymi.

Akurat jak sądze Polskie portale nie jadą na jakimś wypasionym sprzęcie i nie posiadaja jakiegos wielkiego data center.

Dobrze ze Wp i tak sie ładnie rozwija, analizujac ze zaczynali od laptopa na ktorym opracowywano newsy w domu.

A tak na powaznie wp jest gites bombas jakos lubie ten portalik.

i wcale nie jest konieczne posiadanie super serwerow a dopracowanie oprogramowania ktore moze zwiekszyc wydajnosc bijac dodanie kolejnych 10 serwerow.

Z kims tam kiedys rozmawialem o wydajnosciach, wiec jak sadze Wp miesci sie w max. 50 serwerach z czego spora czesc to sprzet ktory mozna byloby wymienic na nowszy i zostawic w ten sposob 25 wydajnych maszyn.

Ale to tylko moja wizja :D moze juz jest inaczej.

Co do jednego sie z toba zgadzam :D

Ludzie dziwuja sie jak taki hpostings zaoferowal ci pasmo 3 mbity :)) za np 900 zł.

Zapewniam Ciebie ze gdybys mu je wysycal w 100% non stop to szybko odechcialoby sie oferowania tej uslugi dalej.

Prosta sprawa pasmo nie jest gwarantowane i tyle.

to tak jak ja mam 4 mbity i moglbym w sumie podlaczyc 2 bloki lacznie okolo 120 mieszkancow - 4 mbioty spokojnie pociagnelyby tylu mieszkanctow, blokujac p2p.

Znam firmy w ktorych siec oparta jest o ponad 250 komputerow ich wyjscie na internet to 2 mbity.

I radza sobie wszystkie.

Ja z lacza 4mbity jak sprawdzam statystyke srednia to jest 1.6 kB przy mozliwosci 4 mbitow.

Tak wiecej lepiej kupowac jest transfer np terabajt miesiecznie na laczach np 10 gbitow niz miec 3 mbity bez limitu.

Pozatym jezeli ktos oferuje 10 mbitow to oznacza najczesciej ze przywiduje iz sam posiada 100 mbitow z czego tak naprawde jego 1000 userow i tak nie wysyci w calosci.

moj znajomy jest adminem systemowym w wp o ile mi nie klamal ( a nie mialem go za klamce) to mowil ze jest 280 serwerow ( w tym 40 rezerwowych). Z doswiadczenia takze wiem, ze zeby obsluzyc ruch grubo ponad 500mbps potrzeba mniej wiecej podobnej ilosci wiec wydaje mi sie ze nie klamie.

mozliwe ale widocznie sie wiele zmienilo w WP.

Zastanawia mnie jedno na co oni maja niby pasmo 500 mbitowe ?

zakladajac ze wp indeksowalaby na poziomie super wydajnej wyszukiwarki.

Jak prowadzilem obliczenia okolo 1 serv na 1 mln dokumentow -

zakladajac indeks 50 mln dokumentow to jest jakies 50 serv i pasmo 100 mbitowe w celu pelnej reindeksacji.

Ale przeciez nie dokonuje sie 100% reindeksacji dokumentow bo nie wszystkie tego wymagaja.

Czaty ? newsy to im tyle chyba nie zjadaja.

Nie wiem na ile im zjada serwerownie darmowy webpark i poczta. bo o tym zapomnialem.

Choć sądze ze jednak 280 serv to liczba sporo przesadzona dla WP i pasmo 500 mbitow, ale moze sie myle.

Nie chce mowic czegos czego tak naprawde nie wiem.

Poprostu tez tak slyszalem ze swoich zrodeł.

generalnie wp jest giti jak dla mnie nie wazne czy maja 280 czy 30, wazne ze działają i zapewne dzialac beda jeszcze dlugo.

teraz tylko powinni przywrocic zmodyfikowanego klikohita :P to by im sie zaraz statsy w udziale rynkowym podniosly :D

wiesz maja kilka laczy, z samego TASK`u na ktorym lezy poczta maja swiatlo min. STM 1 a oprocz tego TPSA ( ich glowny udzialowiec) GTS itp. kilku operatorow, zatem maja duuzo, poza tym kilkadziesiat mln uniq tez robi swoje :P

no napewno zjadaja sporo, tylko moze mnie te liczby przerosły.

Choc masz racje, skoro doszedł im system reklamy kontekstowej to napewno sporo zjadają.

Dlatego tez pewno sytuacja zmienila sie znacznie.

A nie wiem czy ich tak tpsa mocno wspiera to dziwna instytuacja ktora jeszcze mi musi zaplacic odszkodowanie za internet :D ale czekam sobie, narazie podarowali mi sporo miesiecy gratis w koncu przyznajac sie do winy gdy zarzadalem faktur z dokladnym wyszczegolnieniem za co mam zaplacic i z infortmacja iz kieruje sprawe do URT teraz jakos inaczej sie to nazywa, skutek byl szybki :D w tydzien uznali całą moją racje.

Heh ale najzabawniejsza reklamacje z ponad 30 ktore zlozylem byl fakt iz nakazali mi zaplacic kwote karną za zerwanie umowy :) mimo ze zerwanie umowy nastapilo z winy tpsa, pozatym tak naprawde zerwania nie było co sie pozniej okazalo a jedynie oni odlaczyli wszystko z firmy :) bez jakiegos wiekszego powodu.

Ale zeby nie odbiegac.

Nie wiem jak tam tpsa i wp wiem ze tpsa miala swoją ofertę hostingową jednak teraz w tych kwestiach miało ich reprezentowac home.pl

Wiec skoro TPSA mialaby byc tak dobroczynna dla swojej córki to dlaczego nie oddala tego WP ? tylko home.pl

tak czy tak :)))) kurka na wacie namieszalismy w typ topicu :) ze mocna byloby zrobic z nich 10 :) roznych,

no ale o to chodzi. Zeby nie pisac monotonnie :P

A TVN zajmie sie Onetem i urosnie znowu w siłe.

Zatrudnią kilku seo speców którzy zadbają o pożadek, beda na topie wzgledem wiedzy o seo i o tym co seo majstry kombinują.

Wykoszą wszystko :) i wszystkich.

Pozniej zrobia fuzje onet-wp-netsprint i powstanie mega polskie yahoo

Dobra ide sie glebnąć bo słońce spore i mi coś dzisiaj wizji na polski internet dodaje nie takich

Zwróć uwagę na Progreso.pl które ma doskonałe recenzje w sieci i wszystko to, o czym mówiłeś.

Sam używam i jestem zadowolony. Firma bardzo się stara i faktycznie potrafi zadbać o klienta. Czasem zdarza się, że coś im nie wyjdzie ale potrafią przyznać się do błędu i szybko to naprawić. Do tego klient dostaje gratisowy hosting w ramach rekompensaty.

Hosting w progreso.pl mam od paru lat (kiedyś nazywa się to konta.pl czy jakoś tak).

Hosting w progreso.pl mam od paru lat

Miło, że chwalisz tą firmę. Niestety wypowiedzieli umowe, zbyt mocne obciążenie serwera i nie podjeli się współpracy z naszą stroną.

A kiedy miałeś u nich wykupiony hosting. Ostatnimi czasy zmieniali łącza - stali w USA a potem wrócili do PL. Może coś się u nich zmieniło teraz na lepsze.

Sam nie mam takich problemów bo nie generuje zbyt dużego ruchu :placze:

WP ma 280 serwerow [koszt ich utrzymania jest astronimiczny i dlatego rok temu WP byla blisko bankructwa], nawet o2.pl mialo rok temu 25 serwerow pocztowych. Tak sie mowi, ze zamiast 5 starych serwerow wystarczy jeden nowy, ale taki nowy serwer to koszt 50tys zl co 2-3 lata a jak trzeba zmienic ich kilkanascie to jest problem.

Co do tematu to IMO najlepszy polski hosting pod wzgledem jakosci i niezawodnosci oraz pomocy dla uzytkownikow oferuje Home. Jest dobrym rozwiazniem dla firm i dochodowych serwisów. Dla wielkich graczy [ponad 10k uniq/24h] utrzymujacych sie z reklam, ktorych marka nie jest na tyle wypracowana, zeby sprzedac reklame za godziwa cene proponuje maszyne w europie poza Polska najlepiej w Niemczech. Osoby, ktorych serwisy sa malo dochodowe moga szukac maszyn za oceanem w USA albo Japoni w serwerowni The Planet mozna dostac tanio dobry sprzet z duza iloscia transferu. Glowna roznica pomiedzy Polska, zachodem i USA/Japonia jest czas dostepu [ping], jesli dla kogos nie ma roznicy czy strona bedzie sie ladowac 2 sekundy czy 5 to nie oplaca sie przeplacac.

jesli dla kogos nie ma roznicy czy strona bedzie sie ladowac 2 sekundy czy 5 to nie oplaca sie przeplacac.

A niby jakim cudem ping wiekszy o 100ms ma spowodowac ze strona bedzie sie otwierala 3 sekundy dluzej ?? przeciez to tylko zapytanie o strone dluzej trwa potem dane leca z taka sama szybkoscia o ile lacze nie jest zapchane :placze:

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

jesli dla kogos nie ma roznicy czy strona bedzie sie ladowac 2 sekundy czy 5 to nie oplaca sie przeplacac.

A niby jakim cudem ping wiekszy o 100ms ma spowodowac ze strona bedzie sie otwierala 3 sekundy dluzej ?? przeciez to tylko zapytanie o strone dluzej trwa potem dane leca z taka sama szybkoscia o ile lacze nie jest zapchane :)

tak ale przegladarka pyta sie osobno o kazdy element strony czyli o kawalek laya (jeden gif) potem o kolejny, potem jedno zapytanie do bazy danych... kolejne itp. z tego rzeczywiscie moze uzbierac sie pare sekund gdy ping podchodzi pod 200ms(0.2sek),

A niby jakim cudem ping wiekszy o 100ms ma spowodowac ze strona bedzie sie otwierala 3 sekundy dluzej ??

Dokladnie tak jak maglev Ci napisal. Mialem kiedys maszyne w USA a teraz mam w Niemczech i Polsce, stronki szybciej sie laduja chociaz stoja na laczu o gorszych parametrach niz te z USA.

Wybierajac serwer poza granicami Polski nalezy sprawdzic czy serwerownia jest dobrze podpięta do wszystkich ważniejszych ISP w Polsce. Mialem przypadek, że użytkownik neostrady nie mogl polaczyc sie z serwerem ulokowanym w serwerowni w USA, ruch spadl +- o 50%

podpieta jest zawsze podobnie jakims operatorem tranzytujacym w Polsce Telia Sonera ( przewaznie dla serwerow w europie) Teleglobe, level3 (przewaznie dla serwerow z usa). Takze maja jak na glupawych polaczkach zarabiac, bo po co sie dogadac o peering do WIX`a z TPSA lepiej niech kazdy z uczestnikow placi operatorowi klasy TIER1 za tranzyt pomiedzy TPSA i innymi naszymi operatorami to przeciez takie logiczne ;]]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności