Skocz do zawartości

Nowy Google Mobile algortym

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

@marcin89

Całkowicie się z tym nie zgadzam "Przeglądarki mobilne będą dopracowane", czasem gdy na tablecie 7" przeglądam strony to wolę ich pc-towe wersje aniżeli te okrojone przystosowane do komórek.

Tak w ogóle to jest sens robienie czegoś pod ekran mniejszy jak 5 cali?

Dzięki.

Co do ekranów poniżej 5 cali - moim zdaniem nie ma. Nie długo urządzenia z takimi ekranami (no nie licząc zegarków, ale to inna bajka) pozostaną tylko w naszych wspomnieniach i ewentualnie gdzieś w szufladach.

Nie ma co się oszukiwać, popatrzmy parę lat wstecz.... Nie tak dawno nikomu do głowy nie przyszedł internet w telefonie.

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A ja uważam, że era stron mobilnych skończy się bardzo szybko. Rok, no góra 2....

Uważasz, że nie długo era mobilnych skończy się mimo iż z roku na rok przybywa coraz więcej tych użytkowników ? Coraz więcej osób korzysta z internetu w swoich telefonach będąc w podróży lub miejscach publicznych zamiast w komputerów stacjonarnych. Za rok góra 2 może być spory rozwój pod kątem mobilnych zamiast strata tych użytkoników :P

Co do stwierdzenia, że responsywność/mobilność u stron to mimo wszystko czynnik mało istotny, zgodzę się. Wprowadzili go ok, ale to nie znaczy, że strony responsywne przebiją w pozycjach strony nieresponsywne, które są dobrze wypozycjonowane i mocne

Tak nie napisałem, czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że mobilne urządzenia i przeglądarki mobilne dorównają stacjonarnym.

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

Nigdy

Napisałem, że mobilne urządzenia i przeglądarki mobilne dorównają stacjonarnym.

Przecież już dorównują jak chodzi o renderowanie stron. A co do wielkość wyświetlacza to inna sprawa chyba że beda smartfony 17 calowe ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tak nie napisałem, czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że mobilne urządzenia i przeglądarki mobilne dorównają stacjonarnym.

Właśnie czytam ze zrozumieniem i dokładnie to wywnioskowałem z twojej wypowiedzi :) Dorównają pod kątem funkcjonalności czy pod względem rozmiarów ?

Robienie responsywnych storn pod ekrany 5calowe i mniejsze ma sens, pamiętajcie że jest sporo starszych osób, które nie odnajdują się w nowych smartfonach z wielu powodów i pozostają przy mniejszych telefonach

• 2 tygodnie później...

W takim razie trzeba brac pod uwage czy strona zaciekawi osoby starsze czy raczej "mlodziez"

Właśnie czytam ze zrozumieniem i dokładnie to wywnioskowałem z twojej wypowiedzi :) Dorównają pod kątem funkcjonalności czy pod względem rozmiarów ?

Robienie responsywnych storn pod ekrany 5calowe i mniejsze ma sens, pamiętajcie że jest sporo starszych osób, które nie odnajdują się w nowych smartfonach z wielu powodów i pozostają przy mniejszych telefonach

pamiętajcie że jest sporo starszych osób, które nie odnajdują się w nowych smartfonach z wielu powodów i pozostają przy mniejszych telefonach
Z pewnością wiele starszych osób posiada jeszcze magnetofony kasetowe, co nie oznacza, że producenci wydają najnowsze hity muzyczne również na tego typu nośnikach. Może jakiś kolekcjonerskie wydania owszem ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Orządzenia mobilne to także tablety, a ja obecnie z tabletów dość często korzystam, myślę ze nie tylko ja gdyż w niektórych sytuacjach sa bardziej poręczne niż laptopy, nie mówiąc o stacjonarnych. Mnie osobiście trochę wkurzają strony, które sa do nich nie dostosowane :) Jak strona działa ok, a nie jest dostosowana na urządzenia mobilne, to jeszcze pół biedy, bo powiększę sobie dany fragment i kliknę w przycisk czy link. Gorzej jak elementy na siebie zachodza i nie da się nic zrobić hehe. Co do urządzeń poniżej 5ciu cali, to nie zapominajmy, że mieszkamy w Polsce. Sporo osób korzysta i będzie korzystac z urządzeń z ekranem poniżej 5" jeszcze dług czas (przynajmniej najbliższe 3 lata jak sądzę). Sam korzystam z takiego smartfonai nie zamierzam zmieniać w najbliższym czasie, jaoś sobie nie wyobrażam więszego smartfona np. 6", aby bezproblemowo się mieścił w kieszeni spodni :). Rozumiem, że spora część osób, to swoista gimbaza goniąca za nowościami, jednak jest sporo osób dla których telefon ma być przede wszystkim funkcjonalny.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Mnie osobiście trochę wkurzają strony, które sa do nich nie dostosowane
Mnie też tak zwane mobilne które "mobilne" są tylko z nazwy, a w praktyce są wiele gorsze w oglądaniu niż wersja "deskopowa" danej strony :olaboga:

Bardzo dużo korzystam z urządzeń mobilnych różnych typów. Jednak bardzo rzadko przeglądam wersje mobilne stron na tych urządzeniach. Zawsze mam włączonego agenta deskop w przeglądarkach.

Dla mnie osobiście wersje mobilne czy też responsywne powinny być jako dodatek a nie obowiązek. Kolejna głupotą jest obniżanie wyników w wyszukiwarce za ich brak. Strona internetowa powinna być przyjazna użytkownikowi. Jeśli chodzi o sklepy aby można było przejść cały proces zakupowy trzymają telefon w jednym ręku. Czy ona będzie mobilna czy responsywna już nie ma znaczenia. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Mam kilka stron responsywnych, przechodzą test googla na 100% i taka mała ciekawostka, w wynikach deskop pozycje piękne, w wynikach wyszukiwania z urządzeń mobilnych poza pierwszą 100 wyszukiwań, oprócz paru fraz. Sam od dłuższego czasu zastanawiam się o co chodzi.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

U mnie strona nie była responsywna, otrzymałem informację w marcu od googla żeby przerobić stronę na responsywną i od tego momentu strona zaczęła spadać w wynikach, po przerobieniu strony pozycje zaczęły powracać.

Druk ulotek cennik - PrintExPress lider wśród drukarni w Łodzi tanie ulotki druk wizytówek • plakaty cena druk

przerobieniu strony pozycje zaczęły powracać

no właśnie ja miałem tak samo, może jednak mobile wpływa częściowo na wyniki deskopowe

oczywiście nie dotyczy to stron mocno podlinkowanych bo takie mają mocne pozycje

Wersje mobilne to uszczęśliwianie ludzi na siłę i tyle.

Obecne ekrany są na tyle duże, że poruszanie się po "starych" stronach nie sprawia nikomu żadnego problemu.

Wersje mobilne są okrojone i mało funkcjonalne w przeważającej większości przypadków.

Na co dzień pracuje na ipadzie mini i jeszcze mi się nie zdarzyło abym dłużej niż wymaga przełączenie korzystał z wersji mobil.

eM

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Na "komórkach" już nie jest tak kolorowo.

Powiem szczerze, że na telefonie też wolę wersje "duże" a nie okrojone i niefunkcjonalne.

Rozumiem, to jest biznes i ktoś zrobił potrzebę i ktoś zarabia.

Ale nie dam sobie wcisnąć kitu, że tego potrzebuję bo tak lepiej dla mnie. Tak akurat nie jest. Pelikan to nie ja.

Ja tego g... nie potrzebuję i tak naprawdę jeszcze nie spotkałem osoby, która przy obecnej wielkości smartfonów miała by potrzebę "mobilności" strony.

eM

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności