Skocz do zawartości

Czy PageRank nadal jest czy go już nie ma ?

Xann

PageRank jak to z nim jest ?  

96 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy PageRank Google przestało brać pod uwagę?

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając ostatnie informacje na temat PageRank które Zgred przełożył na PL na swoim blogu PageRank umarł – nie ma, nie będzie i nie ma już nadziei jest dla mnie dziwne że niektórzy z branży uważają że PR przestał być brany pod uwagę, jest wręcz przeciwnie, PageRank ma sie bardzo dobrze

https://seoparty.net/odszedl-pagerank-niech-zyje-pagerank/

Jakie jest wasze zdanie na temat PR ?

Marketing internetowy dla firm

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

PageRank jest jak markowe ubranie - może wyglądać fajnie, ale osoba która te ubrania nosi może śmierdzieć :D

Wg mnie PR jest aktualizowany ale nie mamy do niego wglądu. Tak czy inaczej nie warto go brać pod uwagę bo to co widzimy to PR archiwalny.

Masz artystyczną stronę? Dodaj ją do artystycznego katalogu sztuki ARTKATALOG.PL
Jeśli nie masz artystycznej strony, nic straconego! Dodaj ją do europejskiego katalogu stron ZWARTA.EU

Ma znaczenie, ale w innym sensie. Jeżeli w przeszłości Google przyznawało PR to oznaczało ze z tych czy innych powodów ceni daną witrynę. Czynniki jakie czynią stronę cenna w oczach google nie zmieniły sie pewnie drastycznie. Jest więc szansa że strona, nawet z takim archiwalnym PR, jest nadal wysoko ceniona przez wyszukiwarkę. Nie piszę o przypadkach zaniedbania strony, zaspamowania itd.

Moja niepotwierdzona niczym hipoteza.

Skoro PR od x czasu nie jest aktualizowany, a wcześniej świadczył (a przynajmniej miał za zadanie) pozytywnie o stronie to już można określić coś i podzielić domeny na kilka grup:

- starsze bez pagerank

- starsze z pagerank

- starsze z pagerank i przechwycone

- starsze z pagerank i regularnie opłacone

- starsze bez pagerank i przechwycone

- starsze bez pagerank i przechwycone

- i nowsze

Starsze = z czasów PR

Nowsze = czyli liczone od dnia ostatniej aktualizacji PR

Jakby google chciało się tym "pobawić" to jakiś algorytm lub ocenę portalu mogliby stworzyć bazując na tych danych.

Jakby to ode mnie zależało to bym bardziej wartościował linki ze starych i dalej obecnych serwisów z PR, a obniżał wartość (lub traktował jako spam) z przechwyconych domen z PR.

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

Nic nie mam do tych swli bo historię mają zacną, ale trzeba iść do przodu. Własciciele tych systemów muszą sobie zdać sprawę, że zmieniło się wiele innych rzeczy, nie tylko ich to dotyka. PR nic nie znaczy już dla wiekszości nowych stron stąd ludzie marnują sporo zasobów jeśli zwracają na niego uwagę. Na tego PRA :P

O_o

PR czy coś znaczy, czy też nie znaczy nic, to i tak będzie dla wielu osób wyznacznikiem jakości strony do tej pory, gdy strony internetowe będą go posiadać mimo braku aktualizacji tego parametru. Dla mnie osobiście PR nie ma żadnego znaczenia przy ocenie jakości strony.

Myślę że PR jest nadal aktualizowany i ma duży wpływ na ranking stron tyle że nie jest i prawdopodobnie nie będzie już nigdy upubliczniany, może z tego względu aby nieco "ukrócić" handel linkami itp. ale nie wierzę aby Guglarze rezygnowali z tego "wyznacznika"..

zakładałem multikonta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności