Skocz do zawartości

CS-Cart -> Magento vs. Presta vs. ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam sklep stojący na starej wersji cs-carta 2. CS-Cart jest całkiem w porządku, niestety brakuje w Polsce kompetentnych partnerów, którzy potrafią obsłużyć większe projekty, np. aktualizacji do v. 4

W związku z tym muszę się przenieść na inną platformę. Nie jesteśmy sklepem wielkim, ani też b. bogatym.

Produktów z 10 000. Stron statycznych ze 100. Formularzy z 20. Trzeba to wszystko zmigrować gdzieś. Tylko na co.

Dużo czytam. Najpierw, że Magento. Ale Magento jest "beee", bo stoi na nim Nike i trzeba mieć wieżowiec deweloperów, żeby coś z tym zrobić potem, spersonalizować. Że ciężki, że trzymać się z daleka (nie wiem dlaczego, szczególnie na zagranicznych forach są takie b. skrajne opinie, żeby nie tykać tego nigdy przenigdy).

Teraz wałkuje Preste. Ale ktoś pisze, że się nadaje tylko na małe projekty. Że też trochę ciężkie i wolne, ale że tańsze w rozwoju i utrzymaniu.

Czy ktoś by się targnął na porównanie tych dwóch platform, ale takie z doświadczenia, a nie tam frazesy z poradników czy gotowych stron "x vs. y". Może ktoś kto zna CS-Carta? Chciałbym, aby funkcjonalność cs-carta została w jak największym wymiarze w nowym sklepie. RWD to mus. Grafika, trendy, nowoczesne działanie i funkcjonalność. Integracje typowe (ceneo, paczkomaty, payu, santander). W przyszłości integracje z CRM i jakimś programem sprzedażowo-magazynowo-księgowym.

Na inne platformy też jestem otwarty. Tylko, żeby support był. I nie support taki, że firma jednoosobowa, gdzie "właściciel" jest programistą, analitykiem wymagań, grafikiem, testerem i po prostu człowiekiem orkiestrą, który żadnej z tych rzeczy nie potrafi zrobić dobrze.

Dziękuję, pozdrawiam

Dużo czytam. Najpierw, że Magento. Ale Magento jest "beee", bo stoi na nim Nike i trzeba mieć wieżowiec deweloperów, żeby coś z tym zrobić potem, spersonalizować.

To prawda, podam ci przykład z naszego podwórka. LPP zainteresowała się magento i pod koniec zeszłego roku zatrudnili mnóstwo osób z it wp.pl - nie tylko programistów ale też webdeveloperów i specjalistów ux. Nie muszę mówić, że utrzymanie takiego zespołu sporo kosztuje. Do tego takie firmy wykupują licencję Magento Enterprise Edition jej cena to około 14tyś $ rocznie. Oczywiście to skala działania na wielką firmę ale jak wybierzesz Magento i będziesz chciał rozwijać sklep a nie tylko go "postawić", to musisz się liczyć z wyższymi wydatkami.

Filmy animowane typu explainer video. Najlepszy serwis AGD Gdańsk, jak zepsuje się lodówka, pralka lub inne urządzenie AGD. Organizujemy bezpieczny import z Azji do krajów Unii Europejskiej.

Pantani, a nie da się bez problemu zrobić aktualizacji z 2.x do 3.x, a potem 3.x do 4.x? Ten soft się naprawdę ładnie i stabilnie rozwija i nie wiem, czy jest sens migrować na jakiś open source, gdy ma się już licencję CS-Cart'a. Domyślam się, że w kwestii polskiego supportu pijesz do cs-cart.pl i zgadzam się, że w Polsce support wygląda IMHO bardzo mało profesjonalnie. Po oczach bije choćby płatne spolszczenie w kwocie 199 PLN, które nie jest do końca (dobrze) zrobione, a w dodatku od niedawna dostępne za darmo wraz z licencją CS-Cart kupioną gdziekolwiek na świecie. Dodatkowo moduły płatności za 299 PLN, podczas gdy można sobie taki moduł pobrać za darmo z oficjalnej strony płatności online. Dodatkowo firma sprzedająca dedykowane szablony pod wybrany soft korzysta z zakupionego gdzieś indziej szablonu - kuriozum.

Lesiu, masz racje, ze teraz jak sobie lokalnie poinstalowalem Preste i patrze na jej panel, pozornie ladny, to mam ochote sie pochlastac, bez porownania z panelem cs-carta, szczegolnie jesli chodzi o zarzadzanie blokami. Bede jeszcze lokalnie testowal Magento.

W Polsce jest tragedia kompletna. Nie ma partnera, z ktorym mozna by wspolpracowac. O firmie, o ktorej wspomniales moglbym rozprawke napisac, kompletne dno, najgorszy support na swiecie. Absolutnie nie chce juz z nimi (aka nim) wspolpracowac nigdy.

I teraz nasuwa sie pytanie czy jestem w stanie prowadzic sklep w Polsce nie majac PL partnera? W Rosji jest kilka dobrych firm, profesjonalnych, tylko czy oni mi napisza wtyczke Paczkomaty albo zintegruja z polskim Credit Agricole? Myslisz, ze to mozliwe?

Inna sprawa, ze szablony są tragiczne w porownaniu z tymi na Magento czy Preste. Juz sie orientowalem, przerobienie wybranej templatki Presty czy Magento to koszt. ok 1000 euro.

Bardzo wiele rzeczy sie wysypuje po aktualizacji do 4.0. To zasluga wczesniejszej radosnej tworczosci "miszcza deweloperki" (w/w). Bym musial chyba zalozyc sklep 4.0 od 0. Wrzucic templatke, dostosowac, wtyczki nie wiem skad wziaci i potem zaimportowac to co sie da z 2. Ale czarno to widze jakos, choc z drugiej strony chyba latwiej migrowac cs-cart->cs-cart niz cs-cart->whatever

Pantani, a nie da się bez problemu zrobić aktualizacji z 2.x do 3.x, a potem 3.x do 4.x? Ten soft się naprawdę ładnie i stabilnie rozwija i nie wiem, czy jest sens migrować na jakiś open source, gdy ma się już licencję CS-Cart'a. Domyślam się, że w kwestii polskiego supportu pijesz do cs-cart.pl i zgadzam się, że w Polsce support wygląda IMHO bardzo mało profesjonalnie. Po oczach bije choćby płatne spolszczenie w kwocie 199 PLN, które nie jest do końca (dobrze) zrobione, a w dodatku od niedawna dostępne za darmo wraz z licencją CS-Cart kupioną gdziekolwiek na świecie. Dodatkowo moduły płatności za 299 PLN, podczas gdy można sobie taki moduł pobrać za darmo z oficjalnej strony płatności online. Dodatkowo firma sprzedająca dedykowane szablony pod wybrany soft korzysta z zakupionego gdzieś indziej szablonu - kuriozum.

Pantani, nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na pytanie, czy rosyjscy programiści napiszą Ci brakujące moduły, bo tego nie wiem. Nie mam też pojęcia, czy da się prowadzić sklep na CS-Cart bez polskiego partnera, bo nie jestem jeszcze na takim etapie, by móc odpowiedzieć. Na chwilę obecną uważam, że da się, ale w moim przypadku, gdzie niepotrzebna jest integracja z żadnym ERP, czy choćby Credit Agricole. Ja potrzebuję prostych integracji typu płatności online (payU, transferuj.pl). To samo tyczy się PrestaShop i Magento.

Odnośnie szablonów graficznych to są i w CS-Cart porządne szablony (https://www.energothemes.com/cs-cart-themes.html). Wiem, że dla PS i Magento znajdziesz ich sto razy więcej, ale 1000€ to jest kwota bardziej odpowiednia dla indywidualnego szablonu, a nie dla czegoś już gotowego i przepisanego dla innego oprogramowania. Nie dałbym tyle kasy za coś, co jest dostępne za jakieś grosze dla innej platformy.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności