Skocz do zawartości

Indeksacja

radadplo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka tygodni temu postawiłem dwa katalogi.

https://katalog.list-motywacyjny.forall.pl - qlWeb

https://katalog.podlasie-property.com - otwarty.mini

Grafiki nie ma bo nie mam czasu zrobić :) , ale moderuje je w miarę możliwości regularnie kilka razy w tygodniu.

Qlweba zrobiłem od razu z mapką strony, ale później jej nie aktualizowałem już.

otwarty.mini na początku map nie miał - teraz już ma.

Oba z przyjaznymi url-ami. Praktycznie więc takie same. Czas powstania praktycznie identyczny.

Linkowane z tych samych katalogów.

Otwarty.mini ma w tej chwili zaindeksowanych coś około 280 stron.

Qlweb tylko główną

Reasumując. Otwarty.mini lepiej się indeksuje.

Jakie są wasze spostrzeżenia w tej kwestii i czy skrpt katalogu w ogóle ma znaczenie jeśli chodzi o indeksację.

Pozdr,

Radek

Polecam nieruchomości Białystok

Nie tylko cv list motywacyjny na zamówienie

to raczej nie jest kwestia co sie lepiej indeksuje.

Tylko podobienstwo kodu,

Np qlwebow jest setki wiecej i ryzyko ze bardzo do siebie podbnych jest wieksze niz w wypadku tego drugiego ktorego w sieci jest znacznie mniej.

Za xxxx czasu mini bedzie wiecej i problem bedzie podobny jezeli wlasciciele tych katalogow nie beda robili nic zeby wygladaly inaczej, zeby zawieraly inne zawartosci.

Druga sprawa to kwestia serwera, zauwazylem ze znaczny wplyw na to jak sie indeksuje ma konfiguracja serwera.

Dedyk ktorego konfigurowalem sam zaindeksowal praktycznie to samo w duzo krotszym czasie.

Serwer home takze wypada dobrze w tym wzgledzie.

Kilka serwerow wypada makabrycznie.

Wiec ja bardziej bym sklanial sie do kodu i jego poprawnosci a takze roznosci i mniejszej ilosci.

DMOZy takze na poczatku sie fajnie indeksowaly, czym wiecej tym mniej :).

a co do serwerkow to zakladam ze googlebot ma na kazdym pewne ograniczenia i czym wiecej wirtualek na danej maszynie tym na dana wirtualke mniejszy udzial googlebota, szczegolnie jak trafimy na serwer gdzie jest duzo sporych serwisow z mega ilościa podstron do odwiedzin googlebota.

Wiec dajac przyklad ze googlebot na dobe wykona np 1 mln polaczen dla danej maszyny.

to gdy bedzie tam serwis 300 tys podstron napewno szybciej sie zaindkesuje

niz jezeli tych serwisow bedzie 1000 po 300 tys podstron.

I nie chodzi mi tutaj o limit transferu, obciazenie maszyny, a limity polaczen ktore posiadaja same serwery wirtualne do sprzedazy detalicznej.

ale to moje gdybanie poparte jedynie testami na kilku domenach rozlozonych po roznych maszynach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności