Skocz do zawartości

Jaki schemat URL

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzmy, że jest strona, w niej kategorie i produkty. Produkty można sortować wg kilku parametrów i według parametrów czasu dodania i wreszcie numeru strony.

teraz jestem ciekaw waszych opinii jaki najlepszy schemat URL dobrać. Kilka schematów, które przyszły mi do głowy:

1.

?k=kategoria&s=sort&t=czas&s=strona

2.

/kategoria?s=sort&t=czas&s=strona

3.

/kategoria/sort/czas/strona-x

4.

/kategoria/sort-czas-strona-x

5.

/kategoria/sort-czas?strona-x

6.

/kategoria/sort-czas/strona-x

Który schemat najlepszy, a może jeszcze jakiś inny?

Przeglądałem ileś tam różnych stron, te schematy bywają bardzo różne.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pytanie to pytanie, przykłady do wyboru dałem, a tu odsyłącze i zero konkretów. Ani ja pana Zgreda nie znam, ani nie śledzę jego dokonań, ani jego bloga. No ale żebym nie wyszedł na leniwego, dokopałem się adresu jego blogu, następnie wklepałem w szukajce keyword "schemat" i nic sensownego poza ogólnymi rozważaniami nie znalazłem.

Panowie zachowujecie się trochę jak takie kółko wzajemnej adoracji, rzucacie nickami, odsyłaczami, a treści żadnej. To tak jak panowie Urzędnicy, na któych wszyszy tak powszechnie narzekjaą, że odsyłają petnenta od drzwi do drzwi, rzucając przepisami, nazwami instytucji. A przecież petent nie musi mieć pojęcia kto jest kto, gdzie go szukać, itd.

To już 3-cie pod rząd pytanie ktore rzuciłem na tym forum ostatnio, na które żadnej odpowiedzi nie dostałem. Pytam o CSS, nikt nic nie wie, nikt nawet nie słyszał. Pytam o linki zewnętrzne, 0 odpowiedzi. Za to mnóstwo postów bohaterów SEO w dziale polityki i tanich sensacji.

Który schemat najlepszy, a może jeszcze jakiś inny?

A może tak jaśniej byś pytanie zadał? Lepszy do czego ma być?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Stawiam na propozycję numer 6. Na szczegółowe uzasadnienie nie znajdę czasu, ponieważ bo kończy mi się przerwa. Nie w szkole, nie :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Po co Ci sortowanie po parametrach czasu dodania produktu do sklepu ?

IMHO najczytelniejszy jest schemat 3

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jestem na forum optymalizacjii poycjonowanie, więc chyba jasne że pytam pod tym kątem. Indeksowania, longtaila, pozycji Bo przecież użytkownikowi odwiedzającemu wisi jaki jest schemat URL sortowania.

Jescze raz zerknąłem na blog pana Zgreda, naprawdę nic nie znalazłem. Jest o kategoriach, podkategoriach, ale przecież nie o to tu chodzi, ja nawet podkategorii nie mam. Chodzi o pozostałe parametry sortowania.

Podglądałem różne strony, i generalnie każda ma to inaczej. Wiele z nich nie przejmuje się takimi bzdetami, bo nie musi.

Skpiec zbiera parametry po ukośnikach: /cat/321/3.2,6.12/page/2

Ceneo w jednym ciągu: produkt;0020-200-0-0-2.htm

Allegro ze znacznikami "?", "&": &counters=1&p=2&buyNew=1

Jak widać schematów wiele i jeszcze więcej, i stąd pytanie czy ma to znaczenie, a jeśli ma, to jak robić to najlepiej, żeby przede wszystkim się nie narazić się. Wiadomo, jednemu wolno więcej, innemu mniej. To też trzeba wziąć pod uwagę i nie można na ślepo kopiować rozwiązań.

Indeksowania, longtaila, pozycji Bo przecież użytkownikowi odwiedzającemu wisi jaki jest schemat URL sortowania.

Jest dokładnie na odwrót. "Przyjazne" urle robi się dla użytkownika, dla robota jest to wsio rawno.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Po co Ci sortowanie po parametrach czasu dodania produktu do sklepu ?

IMHO najczytelniejszy jest schemat 3

Beerbant, nie pisałem, że to sklep. Akurat w przypadku mojej strony czas dodania jest istotny.

W sumie skłaniam się do takiego schematu

/kategoria/sort1-sort2-page-x

rozdzielenie kategorii, jako istotnej części strony ma chyba sens, a pozostałe parametry jako mniej istotne upchnąć w jednym ciągu.

To trochę dziwne, że ktoś pisał, że URLe robi się dla użytkownika. Ja jakoś nigdy na URL nie patrzę, i sądzę, że inni też, nikt nie patrzy, dopóty dopóki ktoś jest tym ewidentnie zainteresowany i chce podejrzeć jak ktoś to robi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności