Skocz do zawartości

Jaki schemat URL

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

dargre , popatrz jak listuje np olx, ceneo , to w zasadzie "sklepy" wazne jest linkowanie urli w listowaniu

Patrzyłem, i każda z podobnych stron robi to w bardzo różny sposób, już pisałem (ceneo, skąpiec, allegro).

To naprawdę trudno ocenić, bo niektórym sklepom, czy stronom i tak nic nie zaszkodzi. Np ceneo trzyma wszystko w jednym dość brzydkim ciągu, allegro nawet nie używa tzw. fiendly URLs. A obie strony jak stoją wiadomo. Na ceneo widać, że meta title jest różny w zależności od sortu, strony, itd. Na allegro nie ma żadnego zróżnicowania w meta title.desc,keywords, a to np dla maluczkich oznacza tysiące duplikatów. Na ceneo zmienia się canonical w zależności od sortu, na allegro pozostaje ten główny.

Coś mi się wydaje, że podpatrywanie takich gigantów mija się z celem. To że wielki może nie znaczy że tobie tez będzie to samo służyć.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

/kategoria/produkt/dalsze_parametry

W taki sposób przekazujesz cenne informacje. Staraj się umieścić wszystko co ma wartość informacyjną jak najbliżej części domenowej, parametry techniczne ogranicz do minimum i umieść na końcu. Separatory danych to kwestia estetyki, staraj się korzystać z utartych schematów - np. forma katalogowa, lub ww. + .html na końcu.

Ja jakoś nigdy na URL nie patrzę

Mimowolnie patrzysz chociażby na pogrubione części w wyszukiwarce.

nihil fit sine causa

Żaden nie będzie dobry ani też zły bo będzie niewidoczny w wyszukiwarkach - dla sortowania ustawia się rel="canonical" na stronę bez sortowania. Elementów dynamicznych nie indeksuje się bo tworzą duplikaty.

"Panem" zostałem ... dobrze, że nie Paanem ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dlatego napsiałem, że nie ma on znaczenia :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Żaden nie będzie dobry ani też zły bo będzie niewidoczny w wyszukiwarkach - dla sortowania ustawia się rel="canonical" na stronę bez sortowania. Elementów dynamicznych nie indeksuje się bo tworzą duplikaty.

"Panem" zostałem ... dobrze, że nie Paanem ;)

Panisko Zgred :),

Ok, no ja rozumiem o canonical.

Ale jak patrzę na Ceneo i np. produkt Czajniki elektryczne (ostatnio kupowałem, he he)

Głowny produkt:

canonical=ceneo.pl/Czajniki_elektryczne

A teraz ten sam produkt sfiltrowany wg firmy

canonical: ceneo.pl/Czajniki_elektryczne;017Sencor_P1-1241754.htm

Albo ten sam produkt, tyle że strona 2

ccanonical: ceneo.pl/Czajniki_elektryczne;0020-30-0-0-1.htm

I tak się dzieje z każdym filtrem czy parametrem, i do tego wszystko "index,follow"

Czy mam rozumieć, że to źle? A ceneo po prostu uchodzi to płazem, bo duży może więcej?

Zapoznaj się z wpisem @Zgreda na blogu.

zgred'" data-cid="1407395" data-time="1424806829">

Dlatego napsiałem, że nie ma on znaczenia :)

Najpierw każą czytać wpis Zgreda, później wpada Zgred i mówi, że to "bez znaczenia"...

PiO :D

:ganja:

:dupa:

:crazy:

:olaboga:

:telefon:

:sciana:

:nie_powiem:

Ok, szkoda już mi więcej czasu na dyspóty, robota czeka. Ustawiam przykładowo tak:

1. domena.com/strona

2. domena.com/strona/kategoria

3. domena.com/strona/kategoria?page3

4. domena.com/strona/kategoria-sort1-sort2?page3

na wszystko oprócz URL z przykładu #1 daję "noindex,follow"

canonical ustawiam na URL z przykładu #1

na stronicowane podstrony daję rel=next i rel=prev

stronicowanie daję jako request, bo mi znacznie łatwiej budować dynamiczne URLe. W końcu jak Zgred pisał nie ma to znaczenia.

może być?

Im bardziej kombinujesz tym gorzej na tym wyjdziesz.

Zrób jak ceneo będziesz miał po problemie :)

Zrób jak ceneo będziesz miał po problemie

Czyli kolega zaprzecza sam sobie, bo akurat ceneo indeksuje wszystko jak leci (index,follow), a zróźnicowane canonical ustawia zarówno na strony sortowania jak i stronicowania, czyli dokładnie odwrotnie niż to co kolega polecił wcześniej.

Temat jest w sumie prosty indeksujesz wszystko co ma max 2-3 istotne parametry + właściwe indeksowanie stronicowania. Dla Ceneo o ile się nie mylę ważny jest głównie producent, do tego dobierasz jeden, dwa z ważnych paramentów w danej kategorii. Czyli np strona "Telewizory Samsung 42" jest indeksowana. Dla ceneo jest specyficznie bo indeksuje też TELEWIZORY SAMSUNG 42 CALE WARSZAWA. Powyżej 3 paramentów strony nie indeksujesz, nie indeksujesz wszystkiego co jest związane z ceną. Istotne jest tu canonical, title to możesz ignorować

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności