Skocz do zawartości

jak walczyć z dodawarkami stron

-=SnU=-

Rekomendowane odpowiedzi

w ostatnim czasie rozpleniły się różnego rodzaju automaty dodające strony do qlwebów więc w pierwszym odruchu wydumałem iż należy zmienić nazwe pliku dodaj.php na inną unikalną i wprowadzić zmiany jego nazwy w plikach pm_ok.php pm_ok_t.php (w starszych wersjach skryptu również pm_false.php pm_false_t.php )

zastosowałem to rozwiązanie w paru katalogach z dobrym skutkiem, zasnanawia mnie fakt czy okaże się ono skuteczne w dłuższej perspektywie czasu

respect.gifgoogle.gif

a moze :) zmieniac rotacyjnie plik dodawania :P.

Snu w dluzszej moze sie nie okazac, to zalezy od autora dodawaki, czy zalozyl ze wszystkie qlweb to dodaj itd.

Bo moze tez byc tak ze narazie skutkuje bowiem autor sprawdzajac jak twoje dodawanie wysyla dane poprstu zobaczyl taki plik, kiedys wroci badz przyjdzie nastepny i juz poda ten aktualny.

automat zapewne odwoluje sie do pliku np dodaj.php

Mozna modyfikowac albo nazwe pliku albo nazwe zmiennych.

Np co odswiezenie to inna zmienna np url to - adres,adresik,domena,domenka itd itp albo nawet jakies cuda na kiju no i oczywiscie zeby pozostala czesc skryptu w tym momencie reagowala na te zmienne ;)

gdyby np dokonawac modyfikacji np qlweba ze odnosnik co 6 godzin na wszystkich podkategoriach ulegalby zmianie np na 123doodaj.php czyli zmiana wpisow w skrypcie i zmiana np nazwy pliku z dodaj.php na 123dodaj.php, po nastepnych 6 godzinach 123dodaj.php na 756dodaj.php i tak :) cronem co 6 godzin edycja plikow php ktore odpowiadaja za url dodawania + zmiana pliku - no i oczywiscie sprawdzanie jaka byla ostatnia nazwa.

Nie sadze by jakiemus producentowi automatu chcialo sie zagladac do wszystkich qlwebow :) i sprawdzac do jakiego pliku maja teraz wyslac dane :)

Mozna tez zastosowac iz dane moga pochodzic z serwera xxx i tylko z referera xxx czyli naszej strony.

bynajmniej mozliwosci jest wiele.

Ale ta ze zmiana nazwy pliku dodajacego wydaje mi sie najbardziej utrudniajaca zycie automatowi.

Sądzę, że warto cos takiego opracować. Bo moderować z 10 sporych katalogów to jednak jest masa czasu.

Zmiana nazwy to rozwiązanie tymczasowe, chyba że skrypcik jak pisze szook.

Dobrym rozwiązaniem jest też blokada w filtrze liczb od 0 do 9 bo takie często pojawiają się w spamerskich domenach. NO i oczywiscie htm html i php

Nawet niezdajęcie sobie sprawy jak dużo wpisów jest właśnie z takich podawarek choć spam łatwo namierzyć czasami jest ręczny czasami automat. Dla mej dodawarki ® to tylko nałożenie filtra nic wielkiego ale jest to dobre dla spamerów i polecam takie praktyki :)

PS. wszystko da się objeśc nie takie rzeczy juz zwalczałem ale skuteczne na spam:D

mozna poprostu spisac dopuszczalne koncowki

np pl. com itp

jezeli pojawia sie inna to automatycznie nie przechodzi

ja czasowo ograniczylem tylko do PL i mozna sprawdzic wpisujac u mnie adres domeny w polu wyszukiwania z koncowka PL i np inna.

A mozna takze poprostu zeby nic nie zmieniac dodac jedna zmienna ktora sie zmienia :).

i np mamy skrypt dodaj.php zamianiamy go na np na mojskrypt.php

tworzymy skrypt dodaj.php w ktorym np bedzie kilka np zabezpieczen

<?

function get_content($url)

{

$ch = curl_init();

curl_setopt ($ch, CURLOPT_URL, $url);

curl_setopt ($ch, CURLOPT_HEADER, 0);

curl_exec ($ch);

curl_close ($ch);

}

$url = str_replace("https://","",$url);

if (ereg("^([a-z\-]+\.)+([a-z]{2,4})$" ,$url, $match)) {

}

else {

echo "<h3>To nie jest adres domeny</h3><br>";

}

$domena1 = $match[1];

$koncowka = $match[2];

tutaj podajemy nazwe pliku w ktorym umieszczamy koncowki domen

$plik = 'koncowki.txt';

$koncowki = file($plik);

foreach($koncowki as $kon)

{

if(eregi(trim($kon), ($koncowka)))

{

echo "<h3>Domena $url zostanie dodana</h3>";

//tutaj podajemy adres gdzie znajduje sie nasz docelowy skrypt ktory odpowiada za dodawanie + zmienne ktore sa wysylane

$content = get_content ("https://www.szook.pl/dodaj1.php?domena=$QUERY_STRING");

exit;

}

}

?>

Moglem cos pomylic, generalnie u mnie chodzi.

Jakby ktos mial problem z przepisaniem zmienych dla qlweba prosze mi tylko podac jakimi zmiennymi on wysyla takie dane jak url title itp ktore sa wysylane podczas dodawania.

generalnie chodzi o to by do funkcji curla czyli tej

$content = get_content ("https://www.szook.pl/dodaj1.php?domena=$QUERY_STRING");

przypisac docelowy plik.php ktory odpowiada za dodawanie do qlweba no i zamienic zmienna $url jezeli qlweb wysyla inaczej adres domeny niz $url

Ja uzywam podobnego rozwiazania ale z kilkoma dodatkami.

Mozna takze wprowadzic wysylanie headera odpowiedniego i uruchamianie tego dzialania za pomoca referera,ip i innych warunkow.

Albo wymuszenie rotacyjnie podania 1,2,3 wyrazu z title dodawanej domeny.

Zreszta cuda mozna :P zafiltrowac tak ze automat nie doda strony

Pozdrawiam

Cóż coraz większe utrudnienia to także problemy dla userów łatwo się zagalopować ale sądzę iż obrazkowe zabezpieczenie jest najlepsze a dla pokazania jaki to problem ten spam może podeśle jeden z prv wiadomości co ostatnio dostałem chyba 4 takie dziennie

Wiem, że ty zatwierdzasz te wpisy z dodawarki. Ile byś chciał za wprowadzenie trzech stron do jak największej liczyby katalogów?

Ty byś dodał - ja bym zapłacił

tzn ja myslalem nie o zabezpieczeniach utrudniajacych zycie userowi a jedynie scisly monitoring tego skad pobiera i jakie dane pobiera nasz skrypt ktory ma je pozniej przeslać do docelowego skryptu.

Co do obrazkow nie raz napotkalem na qlweba w ktorym mimo 5-6 krotnego poprawnego wpisania slowa z obrazka wyskakiwal komunikat iz zle zostal przepisany.

Wiec te obrazki tez nie sa takie przyjazne userowi.

Jak dla mnie uwazam ze wprowadzenie dynamicznie przypisywanej zmiennej i porownywanie jej z ukrycia jest lepsze niz obrazek, a dodawarki nie sa na tyle aktualizowane zeby wiedziec iz do wysylanych danych tym razem musza np dodac &zmienna=wtorek-17:06 to tak na przyklad bo mozna wymyslac wszystko

brak przeslanej takiej zmiennej przerywa dzialanie skryptu i z dodania lipa.

Co do obrazkow nie raz napotkalem na qlweba w ktorym mimo 5-6 krotnego poprawnego wpisania slowa z obrazka wyskakiwal komunikat iz zle zostal przepisany.

Czasami niezbędne jest (w qlWeb) odświeżenie strony aby zmienił się token - gdy dodajemy kilka stron.

Tkanina juta zastępuje nieekologiczne tworzywa sztuczne w ogrodnictwie i dekoracji wnętrz, | natomiast na zewnątrz tuja szmaragd jest piękną ozdobą

nie, no to ja wiem :) ze przeciez nie na tym samym tokenie.

Ja mowie o dobrym tokenie, dobrym wpisaniu, cofnieciu.

Pozatym on sam zada odswiezenia i podaje nowy token, ale napotkalem kilka takich co to jakos mimo poprawnego to nie chcialy przyjmowac.

A moze to celowy blad wlasciciela danego katalogu.

Task czy tak token nie jest jakims chyba najlepszym zabezpieczeniem, bo mozna pobrac tokeny naraz ze stu katalogow,

przepisac je nawet recznie w pola ale na jednej stronie dodawarki i zrobic submit.

Bez problemu dodawarka przesle odpowiednie token do odpowiedniego formularza.

Bynajmniej gdzies taka dodawarke widzialem ktora pobierala tokeny z katalogow

Moze nie na temat ale po co zabezpieczec katalogi przed automatami? Jesli automat jest w stanie dodac strone do poprawnej kategori [tak jakby to zrobil czlowiek] uwazam, ze nie ma sensu sie przed tym zabezpieczec. To tak jakby kazac ludziom gotowac jedzenie na ognisku, prac ciuchy w rzece i lowic ryby wlocznia :P taka juz nasza ludzka natura, ze lubimy "zbudowac" jakies urzadzenia ktore beda wykonywac zmudna prace za nas.

A tak z innej bajki, podczas pisania tego posta 3 razy padla mi neostrada, odradzam korzystania z uslug TPSA.

Brad:

Automat doda strone do wybranej podkategorii, ale nazwa może być takia same w kilku kategoriach, a różnić się tematyką.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

gerdi: nie za bardzo rozumiem osochozi :rolleyes:

Zdaje sobie sprawe, że te automaty pozostawiają jeszcze wiele do życzenia ale niestety tak to już jest z wszystkim co dopiero raczkuje... zapewne za jakiś czas automat będzie lepiej "katalogował" niż człowiek.

Brad:

Na razie ręczne dodawanie jest solidniejsze niż automatyczne. Dokładniej można kontrolować gdzie znajdą się nasze linki. Chodziło mi o to że jeżeli strona, która zostanie dodana do złej kategorii może zostać usunięta, można też dostać bana od właściciela katalogu.

Ale masz rację na razie ta tematyka raczkuje, a przydało by się narzedzie usprawniające dodawanie do katalogów, kazdy z nas wie że nie jest zbyt fascynujące zajęcie, ale na naprawdę dobre dodawarki przyjdzie nam jeszcze poczekać.

Widzu tu jeszcze zagrożenie o którym już wspominano na forum. Zostaniemy zalani ofertami typu "wypozycjonuję stronę cena 9,99zł". Wielu z moich klientów nie ma pojęcia o pozycjonowaniu i pewnie częśc skorzystała by z takiej oferty. Jednak żle użyta dodawarka może zrobić więcej złego niż dobrego. Widziałem już na Allegro oferty: dodam stronę do 700 katalogów jednego dnia.

Pozostaje nam obserwacja tematyki, zobaczymy jak jak to się rozwinie. :rolleyes:

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

a zeby wytlumaczyc ci po co:

jedni robią katalogi tylko dla site: i umieszczenie linków, jedni robią katlaogi dla site: i pozycji niszowych w wyszukiwarkach wiec dla generowania ruchu.

Ci co robią to dla ruchu wola jak przyjdziesz i dodasz niz zrobi to automat.

Bo bedziesz zmuszony wejśc, dokonac wizyty, odsłony w zaleznosci od reklam pochowac okienka itp itp.

Gdyby tak nie było to po co robic dodawanie w katalogach ?

Takie dodawanie oparte jak ma qlweb i mini mogłbym wypuścić już dzisiaj w oparciu o robota który sam zbierałby strony i przypisywał je do odpowiednich kategorii.

Wiec widzisz tak jak odpowiednim czasami jest sie bronic przed dodawarkami, tak nie chciałbyś zapewne zeby teraz powstał taki skrypt ktory to sam sobie dokona wyboru domen, kategorii na podstawie metatagow no i na koniec link przed nofoloow i redirect 302.

Przeciez ludzie jak robia te katagi zeby ktos mogl sobie tam umiescic linka to nie tylko dla frajdy zeby dac komus mozliowsc zrobienia sobie linka ale zeby takze przyciagnac sobie ruch na stronę nie tylko dla linków z podstron.

Bo tak jak mówiłem gdyby chcieli tylko budowac site: to wylaczyliby dodawanie z palca i zapuscili pajaka pobierajacego meta co jest do zrobienia w 30 min lacznie z systemem przypisywania do odpowiednich kategori.

Tak na moj rozum kazdy ma inny cel budujac katalog.

Wiec dodawarki sa sluszne jak i ochrona przed nimi takze jest sluszna.

Wszystko jest sluszne w zaleznosci od celu jaki chcemy osiagnac

szookpl: osob, ktore robia katalogi dla "ludzi" jest naprawde malo [a napewno malo jest takich qlwebow] ale rozumiem Twoje podejscie.

Ps. malo tez jest osob uzywajacych qlweba i potrafiacych zarazem napisac wlasnego robota, ktory bedzie dodawal automatycznie strony.

Ps2 widze ze maly offtopic sie robi, wracajcie do tematu :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności