Skocz do zawartości

Nowy algorytm google mobile-friendly search results

WebReklama

Rekomendowane odpowiedzi

Wprowadzanie zmian związanych z tym update-em będzie trwało kilka tygodni, więc nie oczekujcie mobilegeddonu dziś :)

Zależy kiedy zaczęli nad tym intensywnie pracować ;)

ALe zamiast zastanawiać się czy spadł wam ruch za sprawą wprowadzenia dzisiaj algorytmu to lepiej wziąć się ostro do roboty ;]

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

taki komentarz znaleziony pod artem o mobilegeddonie

"To dużej firmy już się nie znajdzie, bo duża się w smartfonie nie zmieści. Szkoda"

i to chyba tyle

- mam wrażenie, że niektórzy naprawdę oczekują, że teraz google wywali do kosza cały dotychczasowy - że tak powiem - algorytm i od teraz ranking stron będzie ustalać na podstawie tego, czy strona jest mobilna czy nie;

mi się osobiście nie wydaje ;)

a mi spadło, a mi wrosło... jesssuuuu... weźcie się do roboty, a nie na forum marudzicie :)))

a w ramach tematu, licze na to, że w mojej branży wywalą chociaż dla mobilnych kolesia z top1 co stronę ma z polowy lat 90-tych....

i możesz się zdziwić, zapewne stronka leciutka, bez wodotrysków, poszybuje w górę nad adwordsy

top1 co stronę ma z polowy lat 90-tych....

i możesz się zdziwić, zapewne stronka leciutka, bez wodotrysków, poszybuje w górę nad adwordsy

Animajca na javie, strona na plikach html, tabelkach... po pingwinie dostali w d... spadli na 6 pozycję, po pandzie zaś top1 :(

A jedyny ruch jaki widać to masowo zdejmowane filtry!!! (czyżby rok minął??)

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Google ma w swoim indeksie 4.7% więcej stron mobilnych niż 2 miesiące temu. Ciekawe jaki procent stanowią serwisy z wersją mobilną ?

oficjalne info

https://insidesearch.blogspot.com/2015/04/ranking-change-to-help-you-find-mobile_21.html

P.S. podobno linki nieklikane też pozycjonują ;)

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Póki co nie widzę większych zmian na monitorowanych przez siebie domenach. To, czego się obawiałem to prawdopodobieństwo wystąpienia przy tej notabene głośnej aktualizacji, innych po cichu wprowadzonych pando-pingwino-gołębio podobnych.

Pingwiny były raczej odpalane koło piątku/soboty zawsze, więc ja bym poczekał do końca tygodnia. A najlepiej do końca maja. W tym czasie pewnie coś pójdzie.

A może nie będzie żadnych większych zmian ? Google napędziło wszystkim stracha mówiąc, że będzie obniżać mobilne pozycje stronom niedostosowanym pod komórki i od razu każdy uważa, że strona z top1 spadnie na 100 pozycje a tak może nie być. Jeśli strona z top1 jest pozycjonowana dobrze a nie jest responsywna/mobilna z strona z top5 nie jest pozycjonowana w żaden sposób a jest mobilna/resposnywna, to nie znaczy, że zaraz zamienią się ich pozycje. Nadal funkcjonują jeszcze inne wytyczne w algorytmie, które mają coś do powiedzenia.

Jedna z moich stron okupuje topy nie będąc responsywna a jakaś tam konkurencja jest. Specjalnie nie dostosowywałem jej pod mobile, żeby zobaczyć czy coś zmieni się w mobilnych wynikach. Ani trochę nie drgnęło, jest tak jak było ;)

A myślałem że w radio zet gadają tylko "wyślij sms za 2 czterdzieści cztery pod numer ble ble ble. Tego nie da się słuchać :D Polecam trójkę.

bardzo dużo "dużych stron" jest nie zgodna z tabletem, telefonem, iphonem, bo posiadają flash, nie mają stron responsywnych a mimo to wyświetlają się bardzo wysoko w wynikach. I jaki to ma cel? Już nie powiem o przypadkowych kliknięciach w reklamę z tel kom średnio zdarza mi się jak używam to 3 razy dziennie.

Mocniejsze witryny i tyle z nowego algorytmu :P Szczerze wątpie, że gdyby były sytuacja np. jakakolwiek fraza - top1 onet.pl który byłby w tym czasie nie responsywny, top5 - strona idealnie dostosowana na urządzenia mobilne, wprowadzenie algorytmu o mobilnych i nagła zamiana miejsc :P

Przepraszam że tak drugi raz prawie jeden pod drugim ale, mam pytanie dla tych co już zaczęli przerabiać na wersje mobilne.

Jak sobie radzicie z menu strony, czy są jakieś poradniki bo patrzałem to jest na razie nie wiele. Jak się trafia na bloga to piszą zmień szablon, a co jeśli nie chcę zmienić?

Mnie czeka epickie zadanie bo muszę zmienić szablon na joomli 1.5.26 :) Czy ktoś dopatrzył się jakiegoś poradnika, bo mam problem z paskiem bocznym sidebar1 ( pasek boczny o szerokości 300-310px), logowanie, się "zakleszcza". Po prostu są nie małe problemy.

Największy problem mam z img wklepuje w css width: 99%; lub 97% i tak jest większy niż 500px, treść jest w 280px a obrazek 500px i denerwuje mnie to; co jest poza zasięgiem telefonu roz. 280px lub 320px :)

Więc czy podłączając się do tematu "algorytm google mobile-friendly search results" możecie jeśli macie jakieś strony gdzie znajdę materiały pomagające zmienić stronę na mobile?

Ja znalazłem:

mobiletest.me

i test googlowski który mówi nie lub tak.

I tak google jak zwykle stawia warunki a użytkownik ponosi koszty ich udziwnień. Ja jestem dinozaurem i nie używam telefonu do przeglądania internetu, jak już to tablet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności