Skocz do zawartości

Firma w Raju Podatkowym

°K°

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ciekawe jaką ofertę ta firma będzie w stanie zaproponować. Patrząc na ich stronę, widzę że dużo tekstów wygląda jakby je tłumaczył z angielskiego ktoś na poziomie szkoły podstawowej. Wyrażenie "offshorna firma" po prostu powaliło mnie na kolana :) Jeśli jest to naprawdę poważna i sensowna firma, to niestety po ich stronie tego nie widać.

i dobrze ze nei widac - chłyt małketingofy :lazy:

Znam inwestycje.org od kilku ładnych lat i własciciela też. Mam konto w loyalbank.com :) czyli tez offshore :piwo:

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 1 miesiąc temu...

Mam konto w loyalbank.com :D czyli tez offshore :)

z tego co pamietam to od dluzszego czasu w loyalbanku trzeba dokumentowac dochody fakturami....

Nie ma rzeczy niemożliwych, jedynie niektóre rzeczy wymagają więcej czasu, aby je zrealizować.

• 1 miesiąc temu...

ciekawa alternatywa, z pewnością się skontaktuję z adminem.

powiedzcie mi tylko co z pieniędzmi... czy jak będę chciał je wydać w Polsce to chyba musze zapłacić z nich taki sam podatek prawda? nie rozumiem tego do końca może ktoś zdradzi jak to jest później...

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

Niestety, tzw 'raje podatkowe' to wcale nie taka świetna sprawa. Wszystko zależy od rodzaju działalności firmy.

Generalnie dla podmiotów zajmujących się działalnością internetową/marketingową najlepsze są dwie lokacje: Cypr oraz USA. My wybraliśmy Deleware, USA.

Pamiętajcie, że oprócz zryszałtowanego podatku (Deleware - $300 rocznie) dochodzą inne koszty: za konto bankowe, nominalnych dyrektorów spółki (LCC, choć można i bez dyrektorów) i kilka mniejszych.

Następna sprawa to oczywiście pożytkowanie środków spółki. Skrótowo rzecz ujmując nie możemy jako osoba prywatna korzystać w Polsce z zarobionych pieniędzy (możemy jeśli od części przychodów zapłacimy podatek ;-) ). Wszelkie wydatki muszą więc iść na firmę, przez cały czas trzeba więc brać fakturki ;-)

Jeszcze o koncie. Rejestracja takiego konta w USA dla firmy tam zarejestrowanej trwa wiele dłużej niż sam proces rejestracji firmy (firma - około 2tyg, konto do miesiąca i dłużej). Koszt założenia konta w USA dla spółki, której właściciel nie jest rezydentem to ponad $1500. Pośrednik zaproponuje więc pewnie konto w Austrii lub St.Vincent - są tam najlepsze warunki, koszt to około $1000. Warto postarać się o subkonto w PLN aby nie tracić na dolarze.

I na koniec: umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy USA i Polską nie ma zastosowania do spółek offshore. Dlatego też jeśli chcemy jako osoba prywatna korzystać z zarobionych przez spółkę offshore pieniędzy, musimy od danej części zapłacić tutaj podatek (co w ogóle podważa sensowność całej zabawy).

ja to rozumiem, tak że ludzie którzy chcą na tym zyskać nie mają zamiaru płacić podatku w polsce, no ale jak te pieniądze pójdą do Polski i będziemy chcieli z nich korzystać to chyba jest to taka sama rzecz jakbyśmy działali sobie w naszym kraju bez firmy prawda?

np jestem pozycjonerem i nie mam założonej firmy i nie płacę podatku to dla mnie to samo jak mam firmę za granicą kasa idzie do polski i nie płacę podatku, wg mnie jest to tak samo do wykrycia (konto bankowe itp.) jak bez firmy.

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

Różnica jest duża - w pierwszym przypadku działasz nielegalnie ;-) Na małą skalę nie mam zamiaru odradzać takiego rozwiązania, jeśli jednak mówimy o wyższych przychodach - naprawdę nie warto ryzykować. Zwłaszcza, że jak już wspomniałem w Polsce wystarczy po prostu wszystkie wydatki robić przez naszą firmę.

przecież gdybym miał zamiar wydać pieniądze w polsce prywatnie to też będzie nielegalne prawda? także różnica jest dla mnie nie wielka, chodzi mi o to, żeby pieniądze wydać nie na firmę ale prywatnie.

Red o jakich pieniadzach mowisz? Nikt ci nie broni kupic bigmaca czy postawic piwo calej knajpie... Ale wyobraz sobie ze spolka offshore zarobila dla ciebie np. 500 tys zł i chcesz sobie kupic auto... albo dom... Nie wydasz w ten sposob tych pieniedzy jako Red tylko jako Red Company bo inaczej bedzie niewesolo !!!

dlaczego nie? powiedzmy że zarabiam kwotę 10tys zł podatku musiałbym płacic 2tys zł miesięcznie x 10m to jest 20tys zł. Jeśli chodzi o opłacalność to raczej warto, tylko co ja potem zrobię jak będę chciał za te nie opodatkowane pieniądze kupić np dom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności