Skocz do zawartości

Firma w Raju Podatkowym

°K°

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie artykułów, to szczęśliwie Delaware nie jest na tej liście państw o szkodliwym opodatkowaniu..
OT

Bo Delaware nie jest państwa (tak samo jak np. Małopolska).

4pp:

"Bank" bez wpisów w whois (i bez danych na stronie):

https://whois.domaintools.com/epassporte.com

To może być "bank" w mieszkanie obok Ciebie albo w .ru, .tk, .ws, .as albo ...

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Michau (lub ktoś zorientowany): korzystasz z konta w Polsce?

Planuję właśnie rejestrację w Delaware i przydałaby mi się informacja o jakimś przyjaznym koncie, najwygodniej w PL..

Ztego co wiem Michał ma konto w PKO BP i potrzebne byly tlumaczenia papierow przez tlumacza przysieglego. Ogolnie wieksza czesc bankow mowi, ze nie robia takich kont bo maja to w glebokim powazaniu, gdyz jest przy tym wiecej papierkowej roboty wiec mowia, ze sie nie da itd. ogolnie ja sie dokopalem do Kredyt Banku, w ktorym taka mozliwosc teoretycznie istnieje.

Co prawda chwilowo odpuściłem temat rejestracji firmy w Delaware, jednak jeśli to zrobię planuję skorzystać z ePassporte. Czy ktoś z Was ma już może jakieś doświadczenia z tym "bankiem"?

Raczej nie korzystal bym z uslug tego rodzaju firm.

Giełda Domen Internetowych - najlepsze domeny w sieci

Wiedziałem, że ktoś przyczepi się do słowa państwo...

Oczywiście jest to kraj związkowy federacji, więc tutaj błędu nie popełniłem :D

Inna sprawa, że na liście jest wiele tzw. terytoriów np zależnych...

tłumaczenie przysięgłe to pewnie nietania sprawa..

tak patrzę na www.delawareinc.com i myslę jeszcze którą opcję powinienem wziąć..

ale pewnie najwyższą, żebym nie miał problemów :P

Odnosnie banków to rzeczywiście chodzi mi o typowe polskie banki..

jeśli zagraniczne to pewne.. ot Royal Bank of Scotland.. ale takie to już łatwo znaleźć :D

Przyznam, że jestem w szoku.

5 lutego o 4:48 złożyłem zlecenie. Po kilkunastu godzinach sprawdziłem, że firma jest już w rejestrze stanowym, zaś o 22:56 dostałem maila od UPS, że planowana dostawa wszystkich dokumentów jest przewidziana na 7 lutego...

Tak więc w skrócie.. ten expres za $850 to rzeczywiście expres.. ciekawe jak pójdzie z legalizacją dokumentów u nas. Powinno być lekko odkąd mamy już przyjęte traktaty haskie z 1961...

Jeśli ktoś jest zainteresowany i chce, żebym pisał co dalej, to niech tu się wpisze, bo w powietrze nie zamierzam, a odniosłem wrażenie, że niegdyś zainteresowanie było...

Branża twórcza / internetowa.. ogólnie usługowa, międzynarodowa.

O zarobkach to się nie mówi, ale... Kalkulacja jest bardzo prosta. Koszta roczne to $250. Księgowość masz z głowy poza prostą archiwizacją fakur etc. W porównaniu do polskiej księgowości to ogromna różnica. Ja chcę realizować swoje pomysły, a nie siedzieć w papierach :D.

Z drugiej strony nie zamierzam kręcić z podatkami itp, bo to się źle kończy. A odnośnie podatków wszelkich niech żyje infolinia podatkowa :).

Michau kiedyś zapowiadał jakiegoś eBooka o zakładaniu firmy w DE. Nadal jest popyt na takie info? ;)

Branża twórcza / internetowa.. ogólnie usługowa, międzynarodowa.

O zarobkach to się nie mówi, ale... Kalkulacja jest bardzo prosta. Koszta roczne to $250. Księgowość masz z głowy poza prostą archiwizacją fakur etc. W porównaniu do polskiej księgowości to ogromna różnica. Ja chcę realizować swoje pomysły, a nie siedzieć w papierach :D.

Z drugiej strony nie zamierzam kręcić z podatkami itp, bo to się źle kończy. A odnośnie podatków wszelkich niech żyje infolinia podatkowa ;).

Michau kiedyś zapowiadał jakiegoś eBooka o zakładaniu firmy w DE. Nadal jest popyt na takie info? ;)

Te 250 usd to całe koszta roczne ?? Jaki jest tam podatek ryczałt lub ile % od dochodu . Jeszcze myślę jedno ważne pytanie. Czy będą problemy jeśli będziemy w przyszłości chcieli wziąść np kredyt na budowę domu ?

Co będzie jeśli z transferu pieniędzy z raju będziesz chciał sobie kupić coś prywatnie . Powinny one być opodatkowane w PL .

Proszę o linka na temat rejestracji firmy i opłatami za rejestracje i utrzymanie firmy

Pozdrawiam

Seba

Odnośnie kosztów rocznych to owszem $250, jeśli nie prowadzisz obrotu i nie zatrudniasz osób z USA.

Podatek jest stały + opłata za agenta, jak pisałem. Reszta to stawki zerowe lub zwolnienie (tego formalnie nie wiem).

Z kredytem może być problem. Jeżeli otworzysz konto w Polsce to prawdopodobnie nie dostaniesz limitu kredytowego (w PKO BP nie dostaniesz). Jak jest w innych bankach i krajach nie wiem. Być może później na podstawie wyników i historii finansowej sytuacja się zmienia.

LLC to spółka z o.o. więc osoba prawna. Jeżeli chcesz wydać pieniądze, to muszą one zmienić właściciela, a zatem należy je rozliczyć, aby być w porządku.

Link pojawiał się już wielokrotnie.. straszne to lenistwo.. Ja rejestrowałem przez www.delawareinc.com. Niestety pewne informacje musisz znaleźć sam, podobnie jak policzyć pewne rzeczy :)

Jeszcze myślę jedno ważne pytanie. Czy będą problemy jeśli będziemy w przyszłości chcieli wziąść np kredyt na budowę domu ?
IMHO raczej nie - Polski bank nie daje wtedy kredyt.
Co będzie jeśli z transferu pieniędzy z raju będziesz chciał sobie kupić coś prywatnie. Powinny one być opodatkowane w PL.
Tak, dlatego lepiej nic nie kupić prywatne, lepiej np. że firma kupi nieruchomości w polsce jako inwestycje (np. Villa pod Warszawem), i zgadniej kto tam będzie mieszkać?

Prąd i inne koszty wplace oczywiscie firma z raju: w końcu to ich dom.

Mam pytanie, gdyż też zamierzam w to wejść:) Mój biznes polega na tym, że sprzedaje hm jakby to nazwać "usługę intelektualną" przez internet (mam swoją stronę), płatności przyjmuje poprzez Paypal i Moneybookers (co ważne praktycznie nie od Polaków) czy możliwe jest zarejestrowanie tego w Deleware? Czy można takie coś zarejestrować na jedną osobę? I jak to jest albo inaczej gdzie można znaleźć coś na temat opodatkowania firmy? Bo z tego co zrozumiałem to płaci się tylko za otwarcie firmy, potem jakieś opłaty ale co żadnych podatków z tego nic już nie trzeba robić? Sorka może pytania trochę lamerskie ale początkujący jestem;-)

Jeśli ktoś jest zainteresowany i chce, żebym pisał co dalej, to niech tu się wpisze, bo w powietrze nie zamierzam, a odniosłem wrażenie, że niegdyś zainteresowanie było...

@Perenor, pisz, ciekawy temat.

Miałbym kilka pytań.

Ogólnie nie chodzi mi o wielkie kręcenie z podatkami, ale od dłuższego czasu mieszkam za granicą (bez stałego zameldowania, zamieszkania. Jedyna stała to email;), a zakładanie działalności i płacenie ZUS-u, z którego notabene nic nie mam.. ehh

Pytania:

- czy składając wnioski i dokumenty trzeba podać adres zameldowania czy jak to wygląda?

- czy pomagają w otworzeniu konta bankowego na firmę (jakiś bank offshore, lub dobry międzynarodowy, np. HSBC). Jeśli tak, to czy orientujesz się w opłatach?

- świadcząc usługę dla polskich podmiotów gospodarczych, czy usługobiorca nie ma problemu takimi fakturami od nas?

- ogólnie, czy są jakieś ograniczenia prowadzenia tego typu działalności o których głośno się nie mówi a warto było by wiedzieć?

Podniecacie sie jak szczerbaty na suchary. Na tym forum z tego co wiem sa 3 firmy co by to wszytko sie opłacało.

Reszta musi sie jeszcze rozwijać i to długo.

Opłacalność takiego przedsięwzięcia zaczyna sie od 20k zysku netto na miesiac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności