Skocz do zawartości

Firma w Raju Podatkowym

°K°

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest rozsądnym przyznawanie się do nie płacenia podatków na publicznym forum dlatego też osoby zorientowane się nie wypowiadają / nie wypowiedzą.

ale jaki nie płacenie??

czy ja znów coś nie kumam i źle myślę??

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dobrze myślisz Czacha, to nie jest unikanie płacenia podatków, tylko rejestracja firmy w innym kraju - masz do tego pełne prawo i to nie jest żadnym przestępstwem / wykroczeniem.

Naturalnie skutkiem tej rejestracji są mniejsze podatki, lub ich brak, ale to już nikogo nie powinno obchodzić.

Też chętnie się dowiem co i jak, bo jeżeli będę zakładał firmę, to na pewno nie w Polsce.

Chcialbys, zeby tak bylo.

https://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4966876.html

https://www.nytimes.com/2008/02/18/business...ness/18tax.html

Zeby to mialo sens musisz zbudowac bardziej skomplikowana konstrukcje i pozniej ja utrzymac. Nie sa to duze pieniadze, jednak kosztuje to troche wiecej niz prowadzenie firmy w PL.

polish suicide flew 48 successful missions

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

nikt juz nie ciagnie wątku nie dzieli sie doświadczeniami... szkoda.

...to może załóżmy własne państewko, zrzutka na kupno wyspy, zalozymy sobie goverment i luz, sie bedzie rzadzić ;)

i z cianu przydziela nam jak kazdemu szanujacemu sie krajowi wlasna koncowke domenową, no i na tym bedzie mozna niezle zarobic.

kraj nazwiamy pozycjonowanie to koncowka bedzie .po :)

Zawsze jest okazja na wysłanie komuś kartki

Konta Bankowe - porównaj i wybierz najlepsze

Konto Inteligo

Dla mnie w tym wątku już wszystko zostały jasno napisane (nie mam jeszcze firmy poza PL) - trzeba samemu pomyślić i poszukać w sieci (np. G :))

Jeśli chcesz wszystko gotowe - wpłać podatki w pl.

Jeśli chcesz alternatywne rozwiązanie - poczytaj i naucż się.

Dla mnie w tym wątku już wszystko zostały jasno napisane (nie mam jeszcze firmy poza PL) - trzeba samemu pomyślić i poszukać w sieci (np. G :rolleyes:)

Jeśli chcesz wszystko gotowe - wpłać podatki w pl.

Jeśli chcesz alternatywne rozwiązanie - poczytaj i naucż się.

Swietnie napisane :)

Poza tym mam pytanie czy ktos ma biznes bukmacherski z tego forum i jak to wyglada na malcie np. :P ???

i czy to jest cos w tym stylu co z firma w raju podatkowym czy sa to bardziej zlozone procedury rekrutacji hehe . dzieki za odpowiedzi. ;)

• 1 rok później...

Ciekawa rzecz. Widzę, że jest problem z wypłacaniem pieniędzy w Polsce, ale może to dobry sposób na rozkręcenie działalności? Przykładowo:

1. Mam serwis internetowy, z którego osiągam dochody, jednak zbyt niskie, by opłacało się zakładać działalność w Polsce - zabrakłoby środków na rozwój.

2. Zakładam firmę w raju podatkowym i wszelkie przychody inwestuję w dalszy rozwój.

3. Kiedy dochodowość poprawi się, zwijam tam interes i przenoszę się do Polski, wszystko legalnie rejestrując.

Czy takie coś by przeszło?

No i co z VAT-em? Nie płacąc go samemu, można normalnie wystawiać faktury polskim kontrahentom?

3. Kiedy dochodowość poprawi się, zwijam tam interes i przenoszę się do Polski, wszystko legalnie rejestrując.

Firma w Delaware jest legalna!! Proszę tutaj nie wypisywać głupot.

Widzę, że jest problem z wypłacaniem pieniędzy w Polsce,

a)inwestycja kapitału USA w Polsce (zakupy na firme)

b)pobieranie z bankomatu,płatności kartą.

Broń boże nie przelewać na prywatne konta no chyba że darowizne ;).

A gdzie ja napisałem, że nie jest? "Legalnie" miało podkreślić różnicę pomiędzy punktami 1. i 3., a nie 2. i 3.

Mnie bardziej interesuje, bo nie bardzo się w tym orientuje, co się dzieje z prawem własności do wspomnianego serwisu po zlikwidowaniu działalności w USA.

• 1 rok później...

Firma w Delaware jest legalna, ale jeśli jesteś obywatelem RP i chcesz skonsumować zyski to podlegasz "nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu" lub metodzie odliczenia proporcjonalnego.

Wypłacanie kasy przez bankomat w Polsce bez zapłacenia podatku jest oczywiście przestępstwem.

Jedynym plusem firmy w Delaware jest brak ZUSu.

Broń boże nie przelewać na prywatne konta no chyba że darowizne :).

To nie prościej w ogóle nie rejestrować biznesu?

A po co kombinowac z zakładaniem firmy w rajach podatkowych bedąc w Polsce? Nie lepiej się przeprowadzić do raju podatkowego np Wysp dziewiczych USA/UK? Ciepło jest, tanio, dużo fajnych dup (turystek). Można też przenieść się do stanów zjednoczonych jako inwestor. Inwestorom chyba łatwo dają wizy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności