Skocz do zawartości

Firma w Raju Podatkowym

°K°

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli jesteś rezydentem w USA i masz spółkę LLC w Delaware to dodatkowo płacisz podatek federalny - dużo wyższy niż $250 ryczałtu.

Podsumowując, mając spółkę LLC w Delaware jej dochód automatycznie jest przypisywany jej udziałowcom, czyli należy zapłacić podatek w PL.

Jako ciekawostkę dodam że 60% firm z Fortune 500 jest zarejestrowanych w Delaware. Z tego to słyszałem to również PayPal ma siedzibę w San Jose ale biznes zarejestrowany jest w Delaware.

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mnie ciekawi kiedy należy zapłacić podatek federalny gdy nie jesteśmy rezydentami USA ale najprawdopodobniej robimy interesy z Amerykanami, tj. gdy mamy np. firmę hostingową i prowadzimy program partnerski, których uczestnikiem są Amerykanie. Czy taki PP podchodzi pod "robienie interesów z rezydentami USA"?

Ciekawa rzecz. Widzę, że jest problem z wypłacaniem pieniędzy w Polsce, ale może to dobry sposób na rozkręcenie działalności? Przykładowo:

1. Mam serwis internetowy, z którego osiągam dochody, jednak zbyt niskie, by opłacało się zakładać działalność w Polsce - zabrakłoby środków na rozwój.

2. Zakładam firmę w raju podatkowym i wszelkie przychody inwestuję w dalszy rozwój.

3. Kiedy dochodowość poprawi się, zwijam tam interes i przenoszę się do Polski, wszystko legalnie rejestrując.

Czy takie coś by przeszło?

No i co z VAT-em? Nie płacąc go samemu, można normalnie wystawiać faktury polskim kontrahentom?

Podatek VAT oczywiście doliczasz do ceny produktu (EC Directive 2006/112 Art 196). Wiem że w polskim prawie też jest tak samo, nieważne czy klient jest płatnikiem VAT czy nie jest (podstawa prawna Art 28k o VAT).

Generalnie im dłużej siedzę w tematyce rajów podatkowych tym bardziej jestem przekonany że jest to zabawa dla naprawdę grubych miśków a prawda jest taka że jak tylko zainteresuje się nami UKS to firma doradcza zwinie interes szybciej niż się nam wydaje.

Generalnie im dłużej siedzę w tematyce rajów podatkowych tym bardziej jestem przekonany że jest to zabawa dla naprawdę grubych miśków

Niestety sporo w tym prawdy- poczytaj sobie temat na forum forexa tam koleś wyjaśnił dokładnie jakie działają biurwy UKS gdy ktoś się nami zainteresuje. Jeśli mamy Delaware na siebie albo dyrektora nominowanego to czas dojścia do nas to 3-6 miesięcy. Jest jednak na to pewne obejście :D.

Pozdrawiam

Dzisiaj weszłem na to forexowe forum żeby dokończyć lektury i okazało się że strona chyba już nie działa:

https://www.forex.nawigator.biz/dyskusje/vi...5&start=770

screenshot: https://imm.io/7WLb

Generalnie dla mnie ta cała dyskusja na tym forexowym forum jest bardzo naiwna i tak naprawdę pada tam bardzo ale to bardzo mało konkretów. Ludzie (a raczej młodzież) dyskutuje tam o wehikułach korporacyjnych, spółkach kapitałowych, fundacjach w Monako... a tak naprawdę nikt nie jest w stanie powiedzieć (podając np. link do Dz. U.) czy w Polsce płaci się podatek od przychodu czy od dochodu spółki w Delaware, gdzie tamtejszy IRS nie wymaga ani nie kontroluje księgi przychodów/rozchodów.

Największy guru na tym forum o pseudonimie MrYogi ma spółkę w Delaware i sprzedaje karty pamięci na terenie PL nie płacąc VATu co jest jawnym przestępstwem. Gdyby to było takie proste to Komputronik już dawno by zwinął interes za granicę, założyłby filię w PL i przy pomocy wehikułów korporacyjnych :puknijsie: sprzedawałby elektronikę z 0% VAT i tym sposobem zdeklasowałby konkurencję.

Jeśli chodzi Ci o założenie spółki w Delaware za pośrednictwem spółki z twardego raju podatkowego to o ile mi wiadomo to każdy spółka spoza OECD chcąca robić cokolwiek na terenie USA musi mieć zgodę Ministry of Finance i obawiam się że nie jest to takie proste. Może już lepiej kupić hektar ziemi i jechać na KRUSie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności