Skocz do zawartości

Skup czeków innych niż AdSense

Michau

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was wie, jakie banki przyjmują do skupu czeki inne niż AdSense? W BPH na przykład powiedzieli mi, że AdSense skupią bo mają ich wzory podpisów (?) a innych to raczej nie.

Oczekuję czeku na dużą sumę, który chcę przeznaczyć na finansowanie bieżącej działaności, jeśli mi go wezmą do inkasa a nie do skupu to mi się cash flow mocno popsuje...

Co do bph to akurat wczoraj pisali mi, że:

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na zapytanie informuję, iż istnieje możliwości inkasa lub

skupu czeków zagranicznych w Banku BPH S.A.

Dopiero po przedstawieniu czeku w dowolnej placówce Banku, nasz pracownik będzie mógł sprawdzić czy czek, który Pan posiada może zostać skupiony lub przyjęty do inkasa. Również wtedy zostanie Pan poinformowany czy realizacja czeku możliwia będzie w sytuacji gdy nie posiada Pan konta osobistego w Banku BPH S.A.

Dodatkowo informuję, iż czeki wystawione na osoby fizyczne nie będące

przedsiębiorcami mogą być przyjmowane do realizacji (skupu lub inkasa) od osób nie będących klientami Banku BPH S.A., z wyjątkiem czeków

zakreślonych.

Czeki wystawione na osoby fizyczne – przedsiębiorców, na spółki i inne

osoby prawne, nawet jeśli nie są to czeki zakreślone, są przyjmowane tylko od klientów Banku BPH S.A. Tylko w wyjątkowych sytuacjach można przyjąć do realizacji taki czek od osoby nie będącej klientem Banku BPH S.A.

Przedmiotem inkasa są czeki wystawiane przez banki nie będące

korespondentami lub bankami współpracującymi z BPH S.A. oraz czeki z

wystawienia prywatnego - firm i osób fizycznych. Minimalny okres inkasa to 4 tygodnie.

Natomiast skup czeków z równoczesną zapłatą dotyczy następujących rodzajów:

1.czeki bankierskie wystawione przez banki zagraniczne (banki

korespondentów i współpracujące z BPH S.A),

2.czeki podróżnicze banków zagranicznych,

3.czeki gwarantowane (euroczeki),

4.czeki skarbowe,

5.inne dokumenty płatnicze, pełniące w obrocie zagranicznym rolę czeku,

takie jak "money orders”, czyli przekazy pieniężne,

6.czeki wystawione przez niektóre osoby prawne nie będące bankierami.

Decyzję o skupie czeku podejmuje placówka Banku.

(...)

Więc morał taki że to troche jest uznaniowe (opinia pracownika co do czeku), więc jeśli masz kilka oddziałów bphu w okolicy to radze przejść się spytać wszystkich..

To fakt, na infolinii BPH też powiedzieli mi że to zależy od kierownika oddziału, ale po rozmowie z pracownikami kilku oddziałów stwierdziłem że są dwa możliwe rozwiązania:

1. Kierownik mówi że nie skupujemy i już. Wtedy oddział w ogóle nie skupuje żadnych czeków.

2. Kierównik mówi że możliwe iż skupimy, trzeba przefaksować czek do centrali. Faksują, w centrali patrzą na czek i (podobno) sprawdzają czy mają wzory podpisów firmy, która wystawiła czek. Jeśli mają, to telefon do oddziału - można skupić. Jesli nie to nie. Na przykład wzory podpisów AdSense mają, więc skupują, a z innymi może być różnie.

Natomiast udało mi się przycisnąć pracownicę oddziału w którym mam rachunek, i zmieniła ona stanowisko z "nic nie skupujemy" na "skupimy gdy podpisze pan oświadczenie że jak czek okaże się bez pokrycia to nam pan zwróci itp, no i oczywiście jak kierownik oddziału się zgodzi".

Tak więc jak tylko przyjdzie czek z ClickBanku to biegnę do oddziału sprawdzić jak to wyjdzie w praktyce :rotfl:

Tak więc jak tylko przyjdzie czek z ClickBanku to biegnę do oddziału sprawdzić jak to wyjdzie w praktyce :)

Też byłem pare miesięcy z czekiem z clickbanka w BPH. Wysłali czek faksem i po godzinie otrzymałem odpowiedź, że nie skupują.

Reklamowałeś coś z Clickbanka czy swoje sprzedajesz ? Duży masz ten czek ? ;)

No właśnie jaką masz praktykę z czekami 2CO.? Też założyłem tam konto, ale jeszcze nie robiłem wypłaty.

Moje inne doświadczenia z REG NOW (to dla autorów programów)

Czeki z RegNow w zasadzie tylko do inkasa. Realizuję w BPH. Na gotówkę czekam ok. 5 tygodni.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Nie dostaję czeków z 2Checkout. Dostaję przelewy SWIFT na moje konto (w BPH zresztą). Przelewy idą w każdy czwartek, a dostaję je we wtorek. Chodzi jak w zegarku.

BOSS: z 2Checkout chodzi o to, że potrzebuję na szybko kasy a nie dostałem jej ze skupu czeku, ale na szczęście zaraz dostanę przelew z 2Checkout i będę miał wreszcie kasę którą potrzebuję... :jezyk1:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności