Skocz do zawartości

mod_rewrite - przypisywanie zmiennym w adresie słów kluczowych

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Chodzi o to że mam stronę gdzie adres każej podstrony zawiera zmienne. Chodzi o to aby poszczególnym konkretnym adresom przypisać nowe nazwy.

dla np.

strona.pl/index.php?id=10&a=15 nazwę pliku slowo-kluczowe.html

Lub druga opcja ustawić to tak, żeby slowo-kluczowe.html było pobierane z title.

Jak było to przepraszam.

Zależy mi na obu rozwiązaniach bo nie wiem, które będzie mi łatwiej wdrożyć w tym konkretnym przypadku, który mnie interesuje.

Z góry dzięki.

Generalnie przydałby się jakiś kurs obsługi mod_rewrite - nie wiem czy ktoś kiedyś dał linka do czegoś takiego :rolleyes:

strona.pl/index.php?id=10&a=15 nazwę pliku slowo-kluczowe.html

Jeśli możesz z bazy danych wyciągnąć słowo kluczowe to zrób

strona.pl/index.php?id=10&a=15&slowo_kluczowe=moje_fajne_slowo

i najprostrzym mod-rewritem

w stylu (RewriteRule ^([^-]+),([^-]+),([^-]+).html$ index.php?id=$2&a=$3&slowo_kluczowe=$1 [L])

zmienic na

moje_slowo_kluczowe,10,15.htm

i pamietać o wykoszeniu polskich znaków, wykoszeniu znaków specjalnych, zamianie spacji na np _.

i tyle.

:placze: Sam ne wiem czy to co napisałem jest zrozumiałe ...

Teoretycznie... tak - ale:

Po co przekazywac do skryptu 'słowo kluczowe', ktore tam i tak nie jest potrzebne.

Lepiej zrobic tak:

<a href="url-zawierajacy-slowa-kluczowe,1,1.html"> (uwagi odnosnie pozbycia sie polskich znakow itp tak jak powyzej)

a mod_rewrite:

RewritRule ^(.*),([0-9]*),([0-9]*)\.html$ index.php?id=$2&a=$3

czyli bez przekazywania $1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności