Skocz do zawartości

Problemy początkującego webmastera, będę wdzięczny za pomoc

Exodiss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie, jest to mój pierwszy post więc na samym początku chciałbym się przedstawić.

Mam na imię Daniel, mam 16 lat i tworzeniem stron internetowych zajmuje się od nie dawna. Posiadam dość małe forum internetowe o tematyce bardziej kobiecej, wiek użytkowników jest powyżej 25 roku życia, mam ponad 50000 postów. Forum istnieje od 1.5 roku jednakże przez ten czas nie interesowałem się jego rozwojem.

Dopiero kilka dni temu postanowiłem zacząć robić coś w kierunku rozwoju mojej strony, głównie pod kątem nowych użytkowników i klików z reklam.

Czytałem sporo stron o pozycjonowaniu lecz na dobrą sprawę nie wiem od czego zacząć, na pewno na początku chciałbym darmowe metody, dopiero potem mam zamiar inwestować pieniądze.

Dowiedziałem się że czeka mnie jeszcze dużo pracy, że nie ma metalinków i żadnych tagów - jestem tego świadom jednak nie ogarniam jak to wszystko ma wyglądać, w internecie są sprzeczne informację.

Zostałem skierowany tutaj, by zasięgnąć porad specjalistów jak poprawić pozycjonowanie mojej strony, posiadam narazie 400 unikalnych wejść dziennie co nie robi oszałamiającego wyniku.

Mam sporo czasu który mogę poświęcić.

Jesteście w stanie mi pomóc??

Będę wdzięczny.

0. Wybierz frazy (Google Keywords Planner albo Semstorm) i podłącz pod nie monitoring (np. seo-stat), żeby widzieć efekty swojej pracy

1. Optymalizacja

https://seo.zgred.pl/audyt-seo-co-sprawdzic-aby-bylo-lepiej-niz-dobrze-checklista-3049

2. Link building

https://moz.com/beginners-guide-to-link-building

Dzięki za link, zapisałem się do seostat.pl i dodałem tam zestaw, narazie nie widzę żadnych danych ale jeszcze to rozpracuje.

Już sporo roboty będę miał co do optymalizacji, ale jakoś sobię poradze.

A co z h1 czy h2 ??

No i czy na tym etapie warto dodawać stronę do katalogów linków?? Chcę tylko legalne sposoby bo mam wrzucone AdSense

Nie jestem profesjonalistą, narazie chciałbym zacząć od zupełnie podstawowych rzeczy które są najważniejsze dla pozycji mojego forum.

Za pomoc możliwe reflinki z Programów Partnerskich zgodnych z regulaminem AdSense gdyż preferuje legalne sposoby :)

Zamierzam włożyć w stronę jak najwięcej pracy, przewiduje także budżet 100-300 zł miesięcznie jeśli warto płacić za pozycję strony

50K postów, przy 400UU, to całkiem niezły wynik, oznacza że jest potencjał. Zawężenie działań do 100% metod preferowanych przez G daje ci jedną możliwość adwordsy :), ja pobawiłbym się szeptankę po różnych forach, popularnych blogach, jeśli dobrze to zrobisz to powinno przynieść szybki efekt.

ps. kurcze nie mogłem się powstrzymać, stworzyć forum dla starszych (dla ciebie) kobiet w wieku 14,5 lat nieźle, ja w tym wieku kleiłem modele samolotów....

No tak wyszło, w wyszukiwaniach Google ta fraza wówczas nie miała konkurencji, obecnie są może 3 konkurencyjne serwisy z mnóstwem syfu na stronach. W najbliższym czasie wyemigruje pewnie na nowy silnik z przyjemnym dla oka wyglądem + zmienię domenę na .pl.

No już wrzucę publicznie:

https://www.kobiecakraina.eu

Z wyglądu kiepsko, wiem - ubogie menu i wygląd ale wtedy liczyło się tylko stworzenie czegoś na czym będzie ruch.

Narazie mam 60 zł z AdSense, ale zawsze jakieś zarobione pieniądze. Może dobrym pomysłem będzie reklamowanie swojego bannera na jakimś serwisie o modzie/matkach z dziećmi???

Jest jeszcze opcja płatnego promowania na Facebook.

Hej,

Reklamy na Facebooku dają całkiem spory odzew na "lajki", a te z kolei (przy Twoim forum) mogą dać wejścia. Przy mojej branży niestety reklama w social media nie przynosi pożądanego efektu.

Co do strony -

Sugeruję zmienić Title, aby Podforum wyświetlało się pierwsze, a dopiero później po myślniku, czy innym separatorze główna nazwa.

Proponuję także odblokować zawartość dla normalnego czytelnika, który nie ma konta. Z tego co wiem, to zablokowana treść dla czytelnika (wymagane logowanie) to także blokada dla google, który nie może zaindeksować strony.

Dzięki wielkie za poradę, nawet o tym nie pomyślałem.

Zostawiać ten wygląd forum czy przenosić się na IP Board bo nie wiem teraz jak robić ?:/

Dodałem meta tagi i dodałem stronę do kilku katalogów (nadal nie wiem jak to dokładnie robić, wrzucam do losowych) i liczba unikalnych wzrosła do 600 dziennie więc chyba jest ok.

Od soboty zarobek z AdSense to 80 zł, mam spore stawki za kliknięcia.

Co jeszcze mogę zrobić oprócz zmian w samej stronie?? Muszę się jeszcze zastanowić czy lecieć na Phbb2 czy opracować zupełnie inny szablon i silnik

Okej, zmieniłem lekko wygląd forum:

https://www.kobiecakraina.eu

Wiem że przypomina IPB ale bardzo spodobał mi się ten silnik a pieniędzy na licencje jeszcze nie uzbierałem :/

Powiecie mi czy jest sens dodawanie strony do różnych katalogów, dodawania adresu forum w komentarzach w znanych serwisach,blogach by zwiększyć pozycjonowanie??

Generalnie interesuje mnie jak najwyższa wartość nowych aktywnych użytkowników i UU.

Wczoraj 870 unikalnych, sporo osób tylko wchodzi i czyta. Zarobiłem ledwo 8 zł.

Jasne, że dodawanie forum do katalogów czy komentarzach daje efekt tylko rób to z głową i powoli.

Chociaż ostatnio z tego co widzę i słyszę/czytam linkowanie przynosi średnie efekty w SEO, jednak w przypadku forum, na pewno da jakieś wejścia.

Co do forum, masz coś nie halo z meta charset chociażby przy keywordsach:

<META name="keywords" content="kobiety,forum,cišża,test,kreski,
darmowe,dziecko,zaparcia,biegunka,sprawy,społecznoć,urodziny,popularne,okres,spóniajšcy się
,ból,brzucha,wzdęcia,dieta,ubrania"/>

Edit:

Popraw polskie znaki :P

Wrócę do domu to postaram się to ogarnąć dzięki za radę.

W najbliższym czasie przenoszę skrypt na PhBB3 i kupuje styl za 150 zł. Mam nadzieje ze się zwróci, tym bardziej ze z każdym dniem mam więcej UU.

Co jeszcze warto zrobić oprócz dodawania do katalogów ?

Możesz je również poprosić o udostępnienia treści na fb

Kurcze, świetny pomysł nawet na to nie wpadłem :D

Z AdSense mam narazie jakieś 10 zł dziennie - jak dla mnie wynik super bo jest hajs na inwestycje.

Potrafi ktoś powiedzieć jak sprawuje się reklama strony WWW (nie fanpage bo drogo) na Facebook ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności