Skocz do zawartości

Problem z Adsense

obionekenobi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujący problem z zarabianiem na Adsense. Około 2 tygodnie temu rozpocząłem zarabiać. Metoda którą stosowałem była dość znana. Wiele osób dorobiło się na niej pieniędzy, Adsense wypłacał te pieniądze bez problemowo, użytkownicy również nie mieli problemów z moneteryzacją filmów. Tydzień temu rozpoczął się mój problem podczas gdy dodam film do Youtube i chcę aby zaczął zarabiać nie mogę zmienić tego szarego dolara na zielony zmienia się on na kolor szary. Ogólnie metoda jest spamerska, ale nie rozumiem dlaczego inni mogą zarabiać, a ja nie ? Filmy praktycznie sam tworzyłem, treść która się tam znajduje jest zgoda z regulaminem, utworów muzycznych nie ma bo są dodane odgłosy powstałe w związku z nagrywaniem filmu. Czy ktoś z Was wie jak ten problem rozwiązać ?

Tutaj jest screen co YT, mi wysłał w sprawie filmiku.

cm7qy5qp.png

Skoro jest spamerska to zablokuja ci konto na YouTube jak również Adsense. Proste.

Komunikat jest jasny. Nie jesteś właścicielem filmu :-)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

To dość dziwna polityka Youtube, wiecie komunikaty nie ma co brac tak dosłownie jakiś powód muszą napisać aby konto użytkownikowi odebrać. Skoro niby naruszałem prawa autorskie to powinni mi konto zawiesić już przy pierwszym filmie, a nie czekać około tygodnia aż zarobki trochę forsy bo widac taki zachowanie tez im pasuje, zarobi czlowiek pieniadze niby niezgodnie z regulaminem, a potem gdy osiaga prog wyplaty konto zostaje zablokowane. Tym bardziej oni też na tym korzystali bo ja otrzymywałem tylko część zarobków. Dziwi mnie jedno, że cześć uzytkowików nadal może zarabiać na tej metodzie, a inni nie. No cóż, świat jest nieuczciwy i raczej nic z tym nie zrobimy.

Ale o czym my tu w ogóle rozmawiamy?

Próbujesz wrzucać kradzione filmy na YT i na nich zarabiać i dziwisz się, że Ci YT na to nie pozwala?

Przecież już nawet z etycznego punktu widzenia jest to działanie naganne.

Poza tym -- bezsensowne. Ze względu na rozpoznawanie content ID na YT na filmach zarabiają ich właściciele, a nie piraci, którzy wrzucali kopie do siebie. Czyli -- film będzie u Ciebie na kanale, reklamy będą wyświetlane, ale pieniądze będzie zarabiać właściciel treści, a nie Ty.

YouTube musi tego pilnować, bo dla nich ważniejsze jest, żeby duży gracze byli skłonni wstawiać swoje materiały (nie bojąc się o to, że ktoś im je ukradnie), niż to, żeby ludzie wrzucający treści łamiące prawa autorskie mogli sobie zarobić kilka dolarów miesięcznie.

Mistrzostwo świata:

zarobi czlowiek pieniadze niby niezgodnie z regulaminem, a potem gdy osiaga prog wyplaty konto zostaje zablokowane.

Powiedz nam co w tym dziwnego? Gdybyś te pieniądze zarobił zgodnie z regulaminem i by Ci bloknęli konto to miałbyś prawo do płaczu.

Ogólnie metoda jest spamerska, ale nie rozumiem dlaczego inni mogą zarabiać, a ja nie ?

Cytat tygodnia, miesiąca, roku!

Odpowiedź: nie jesteś tak szprytny jak inni.

obionekenobi:

Wcześniej czy później dostałbyś bana za takie coś. jak nie na konto adsense, to na konto YouTube. Ludzie zgłszają naruszenia praw autorskich, wyłapiesz chyba 2 i po koncie YT i blokada zarabiania na innych kontach YT podłączonych do twojego adsense. Gra nie warta świeczki.

Tutaj, na forum, są ludzie, którzy uczestniczą w Adsense od samego początku, kiedy nie było jeszcze jego polskojęzycznej wersji, zarabiało się w dolarach, a Youtube w ogóle nie istniał. Prawda jest taka, że każdy kto oszukiwał został zbanowany, banowane były też niewinne osoby i nie miały prawa do odwołania. Google może zablokować Ci konto bez żadnej przyczyny, a najczęściej robią to właśnie przed wypłatą, bo wtedy jest weryfikacja. Dla Google ważniejsi są reklamodawcy niż wydawcy, co jest zrozumiałe, muszą dbać o wizerunek Adwords, żeby reklamodawcy kojarzyli reklamy Google z wysoką konwersją, a nie z pieniędzmi wyrzuconymi w błoto.

Jeżeli twoja nieetyczna metoda zarabiania polegała na kradnięciu czyichś filmów i jest to niezgodne z regulaminem AdSense, to nie miej pretensji, bo wiesz na co się pisałeś. Równie dobrze twórcy tych filmów mogli by założyć Ci sprawę w sądzie, ponieważ na skutek twoich działań prawdopodobnie ponieśli stratę. Ciesz się, że skończyło się tylko na blokadzie konta i zacznij tworzyć własne filmy.

Próbujesz wrzucać kradzione filmy na YT i na nich zarabiać i dziwisz się, że Ci YT na to nie pozwala?

Powiedz nam co w tym dziwnego? Gdybyś te pieniądze zarobił zgodnie z regulaminem i by Ci bloknęli konto to miałbyś prawo do płaczu.

Odpowiedź: nie jesteś tak szprytny jak inni.

Byłem świadom tego, że może sie to tak skończyć, ale tak jak mówię nie byłem pierwszy który wpadł na pomysł używania tej metody. Jestem ciekaw czy Wy też nie spróbowali byście użyć tej metody jeżeli niektórzy całkiem prezentowali niezłe wyniki z tej metody. Tym bardziej YouTube wypłacał im pieniądze i jakoś nie protestował o łamaniu praw autorskich. Jeszcze poruszę wątek treści filmu, sadzać po waszych komentarzach myślicie, że udostępniłem tam pewnie jakieś materiały które np. pochodzą z telewizji. Treść którą udostępniałem mógł praktycznie każdy stworzyć wiele w tym filozofii nie było, ale po prostu zapożyczyłem film w celu zobaczenia czy nisza ma potencjał. Myślę, że nawet gdy bym sam ten film stworzył to podobna by sytuacja miała miejsce. Pisałem w tej sprawie do jednej z osób która ma doświadczenie na YT i przeglądnęła mój kanał i raczej wskazała winię w ilości filmów. Co do treści to trudno było by im udowodnić czy film jest mój czy nie. Reasumując nie dostałem żadnego ostrzeżenia, konto nadal działa, filmy które pozostały na kanale nadal generują zyski, filmy mogę nadal publikować lecz jest problem z moneteryzacją. Sądzę, że gdy by było tak jak opisujecie mnie i moją metodę to konto już dawno było by usunięte.

Ciesz się, że skończyło się tylko na blokadzie konta i zacznij tworzyć własne filmy.

To już chyba za pozno.

Zalezy na czym Ci zalezy. Jezeli ktos nagrywa filmy tylko dlatego, ze mozna na tym zarobic kase, to na 90% bedzie slaby. Najlepszy jest ten content, ktory wyplywa z serca, gdy ktos dzieli sie swoja pasja, jest oczytany albo ma ciekawa osobowosc, wtedy pieniadze przychodza same, nawet nie wiesz kiedy. Zarabianie na youtube to nie tylko Adsense. No ale zeby zarabiac na youtube inaczej niz na Adsense, trzeba byc duzym graczem i miec cos ciekawego do pokazania lub powiedzenia.

I kto to mówi... hipokryta

Jestem ciekawy czy Ty tak we wszystkich sprawach jesteś taki uczciwy ? Popatrz sie na siebie na avatar swój, jestes jego autorem ?. Dobra kończę te dyskusje bo nie widzę z niej sensu, napisałem w tej sprawie do YT i jakoś filmów nie usuwają nadal oni czerpią z tego zyski, wiec gdy by ich to tak bardzo raziło to chyba dali by mi bana, a jednak interes w tym maja.

Powiem coś od siebie w przeciągu 2-ch tygodni nie da się nagle dorobić. Ponadto nie wiem jak dużo ludzi dorobiło się w PL na AdSense, ale ludzie, którzy zarabiają sensowne pieniądze to raczej jednostki jeśli chodzi o zwykłych ludzi nie portale należące do dużych podmiotów inni jak już mają, ale jakieś dodatkowe z tego dochody. Generalnie albo należy zbudować kręg zainteresowanych i wrzucać, co jakiś czas filmy, które ludzie będą oglądać i kiedyś to jakoś może zaprocentuje, że taka forma działania będzie opłacalna, albo nagrać/nagrywać coś niepowtarzalnego, co odbije się głośnym echem na cały świat. Generalnie widzę sporo ludzi wrzuca np., śmieszne filmiki, ale ze swojego doświadczenia wiem, że po jakimś czasie dany kanał/temat się nudzi np. jest taki kanał to się wytnie, kombajn uliczny jakiś tam kostek to prowadzi, może na początku jak pierwszy raz ma się z tym styczność jest to ciekawe, ale po 10, 20 filmach już temat zaczyna być nudzący. Tak samo jest z kanałami o grach w ogóle dziwię się ludziom, że siedzą i oglądają takie dyrdymały jak np. zbudować blok w minecrafcie. Kradnąc czyjś materiał w jawny sposób, że nagrywamy coś, co jest już utrwalone elektronicznie, zgrywając jakieś tam kawałki od innych to jednak sposób wątpliwy, aby się na tym dorobić. Tylko materiały oryginalne, których nikt nie ma i my posiadamy do nich prawa gwarantuje, ze będzie się to monetyzować. Także trzeba mieć pomysł, aby zainteresować ludzi czymś, co tam będziemy wrzucać.

Generalnie zauważyłem, że wiele stron powstało i dalej powstaje typu:

https://www.rytmnatury.pl/kalendarz-biodynamiczny

https://tipy.interia.pl/artykul_13337,jak-rozmnazac-tuje.html

gdzie strony są w zasadzie kopią czegoś, co ktoś już wcześniej opracował. Czytają np. sczepienie tuj, opis, jaki miałem praktycznie na większości stron z TOP listy hasła szczepienie tuj był identyczny. Nawet interia posiłkowała się materiałami z internetu. Tutaj bardzo łatwo stworzyć coś na bazie czegoś, co już istnieje problem w tym, że takie materiały pisane przez studentów zatrudnianych do kreciej roboty czy ludzi, którzy stawiają strony tylko pod kątem adsense nie mają za wiele wspólnego z przekazywanymi informacjami, jakie można otrzymać z fachowej książki czy też od osoby znającej temat. Oczywiście ktoś może wziąć fachową książkę i wypisać na jej podstawie materiał, ale efekt posiłkowani się potem takim materiałem jest dla wielu ludzi mizerny.

Dlatego zastanawiam się, do czego doprowadzi AdSense. Kiedyś ludzie stawiali strony z pasji, z zamiłowania do jakiegoś hobby i tą wiedzą chcieli się np. dzielić z innymi, teraz pomiędzy dobrymi stronami istnieje masa innych, które nastawione są tylko na kliki i zarabianie, ale niekoniecznie na przekazywanie dobrych i sprawdzonych materiałów. Wystraszy wejść na forum gazeta kiedyś tam, aby przeczytać temat była możliwość rozwinięcia wszystkich odpowiedzi teraz chcąc przeczytać każdą odpowiedź musimy przeładowywać tyle razy stronę ile jest odpowiedzi.

Pęd za kasą doprowadził do tego, że np. interia.pl stała się wielkim słupem reklamowym, onet to już nie wspomnę, a zwykli ludzie wyobrażają sobie, że można przesiąść się na YT nagrywać duperele i będzie się więcej zarabiało niż w zwykłej pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności