Skocz do zawartości

Podpinanie, przekierowanie do konta hostingowego.

KiDragon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dawno nie robiłem takich rzeczy więc wypisze tutaj wszystkie nurtujące mnie pytania.

Posiadam konto hostingowe z z PanelAdmin.
Po wykupieniu hostingu tworzy się odpowiedni folder z adresem twojastrona(kropa)vxm(kropa)pl
Domena dotąd była wykupiona w innej firmie ale w ostatnich dniach zrobiłem jej transfer
na mój hosting i oczywiście strona działa nadal. Strona działa na Wordpressie.

Chciałbym ją postawić od nowa ogólnie zrobić porządek na koncie ponieważ czasem napotykam dziwne problemy.
Niektóre audyty SEO online nie chciały załadować strony np. seoptimer komunikat "connect() timed out!"

Dotąd domena była podpięta może czegoś jeszcze nie zrobiłem. Nie za często robię takie rzeczy.
Jak pisałem domenę miałem podpiętą i adres strony wyświetlał się z www
Może nie zrobiłem jakiegoś przekierowania. Wszędzie widzę bez www

Jak powinno się dodać wykupiony adres do konta hostingowego
Są tam różne opcje "Dodaj nową domenę" "Domeny podpięte"

Trochę poczytałem na ten temat ale mam niedosyt i się w tym gubię.

To forum o SEO więc jak jest najlepiej to zrobić. Czy coś trzeba robić w pliku .htaccess
Ogólnie jak to zrobić żeby nie pogorszyło się pozycjonowanie strony.

Nie znam tego panelu i hostingu, ale zasada, którą ja stosuję jest z grubsza taka:
- domenę mam wykupioną u jakiegoś rejestratora i tam zostaje, zmieniam jedynie w panelu rejestratora serwery nazw czyli DNS na takie, które wymaga hosting, gdzie znajdują się pliki strony, czasami zmieniam tylko rekord A na IP hostingu
- w panelu hostingu tworzę nowe konto z naszą domeną jako główną, olewając to konto stworzone przez hosting automatycznie (jeśli można tylko 1 stworzyć, to wówczas trzeba będzie pewnie kontaktować się z supportem, by to zmienić, albo zrobić przekierowanie tej darmowej subdomeny hostingodawcy na nasza domenę po jej zaparkowaniu - o tym niżej)
- albo tworzymy nowe konto hostingowe na wykupionym hostingu (nie trzeba niczego więcej robić z domeną) albo parkujemy naszą domenę na tym koncie twojastrona.vxm.pl i robimy przekierowanie 301 z tej subdomeny hostingu na naszą domenę. Po co to? By uniknąć indeksowania strony pod dwoma adresami. Parkowanie domeny to takie dołączanie kolejnego adresu, pod którym zawartość strony będzie dostępna online. A my nie chcemy, by była dostępna pod dwoma adresami, tylko pod jednym, naszym głównym.
- na końcu w pliku htaccess lub w samym CMS jeśli to obsługuje robimy przekierowanie 301 na adres strony z www lub bez, zależnie od tego jak chcemy iczy było do tej pory.

WordPress domyślnie nie przekierowuje z www na bez. Do pliku htaccess dodaj sobie:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.+)$ [NC]
RewriteRule ^ http%{ENV:protossl}://%1%{REQUEST_URI} [L,R=301]
</IfModule>

Natomiast jeżeli strona działa wolno i/lub jakieś usługi nie mogą dokończyć "operacji" to może to być wina słąbego hostingu albo wybranego planu.

Co to za host tak BTW?

Co to za host tak BTW?

hostinghouse.pl

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Na razie zrobiłem tak.

Dodałem nową domenę co utworzyło nowe foldery na koncie.

bbaf12faef33f522m.jpg

W DirectAdmin mam teraz dwie domeny. Od hostingu i wykupioną.

Teraz musiałbym zrobić to przekierowanie 301 bo strona działa pod dwoma adresami z www i bez www.

Mam to zrobić w DirectAdmin czy w htaccess.

Edit:

Zrobiłem to przez .htaccess i oczywiście działa. Dzięki.

Jeszcze bez wordpressa ale działa.

Czy to jest wystarczające dla SEO?

Odnośnie rekord A jest puste. Mam dwie strony na HostingHouse i nie stwierdziłem problemów w działaniu. Na poprzednim hostingu to 508 to norma.

W każdym razie record A mam pusty czy to źle?

e8578234c5532acdm.jpg

To co zaznaczyłeś zieloną pętelką, to tam można dodać jakiś rekord A (można ich dodawać bez końca). Jeśli zmieniłeś DNSy domeny na takie, które wskazuje hostinghouse (a ze screena wynika, że tak), to nic dodatkowo nie musisz zmieniać. Zostaje tak jak jest.

Zatem w pierwszym poście przytrafił Ci się chochlik, po panel to po prostu DirectAdmin, nie AdminPanel ;)

Hosting i domena to teraz jedna firma. Jak pisałem przeniosłem domenę.

Adres ma ustawione ns1.hostinghouse.pl oraz ns2.hostinghouse.pl.

Po założeniu strony od nowa czyli dodaniu domeny do konta wygenerował

się folder z nazwą domeny. Prędzej wykupiona domena była podpięta pod hosting

pod folder wygenerowany przed adres twojastrona.vxm.pl i chyba coś tu źle zrobiłem

że adres był wyświetlany z www.

W tej chwili adres strony wyświetla się bez www nawet jak piszę z www. Wordpress wygenerował swój .htaccess

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

Właściwie to prędzej .htaccess był taki sam. Czy tak może być. Czy strona z www i bez www jest widoczna jako jedna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności