Skocz do zawartości

.com vs 2x TLD

odys

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wątpliwość domenową.

Chcę wejść z działalnością w dwa anglojęzyczne kraje. Czy lepszym rozwiązaniem będzie użycie domeny .com i pozycjonowanie się w dwóch różnych serwisach google (Jak to sensownie zrobić?), czy może wykupić dwie domeny krajowe i umieścić na nich podobny content.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Mam wątpliwość domenową.

Chcę wejść z działalnością w dwa anglojęzyczne kraje. Czy lepszym rozwiązaniem będzie użycie domeny .com i pozycjonowanie się w dwóch różnych serwisach google (Jak to sensownie zrobić?), czy może wykupić dwie domeny krajowe i umieścić na nich podobny content.

Jak masz zamiar pójść w rynek angielskojęzyczny to tylko domena .com i nie baw się z krajowymi bo to nie ma najmniejszego sensu w stosunku czas/rozwiązanie. Zdecydowanie szybszy i lepszy efekt uzyskasz skupiając się na jednej witrynie z dobrą treścią dotyczącą tematyki twojej działalności.

Up

I myślisz, że uda się zoptymalizować jedną stronę pod pozycje dla dwóch krajów oddalonych od siebie o 12k km?

Parafrazując klasyka "skąd Ci biedni ludzie "urwa mają to zrozumieć, że chcę być wysoko akurat w tych dwóch krajach"?

Up

I myślisz, że uda się zoptymalizować jedną stronę pod pozycje dla dwóch krajów oddalonych od siebie o 12k km?

Parafrazując klasyka "skąd Ci biedni ludzie "urwa mają to zrozumieć, że chcę być wysoko akurat w tych dwóch krajach"?

Jedną z usług która była w domenie .eu przenieśliśmy na domenę .com i obecnie zbiera żniwa od ponad roku gdzie w przypadku .eu sprzedaż spadła. Łatwiej nam było pójść w coś świeżego opierając o .com tym bardziej że klienci również zwracają na to uwagę i chętniej linkują nam witrynę. To moje skromne zdanie w tym temacie.

@ To co piszesz to usłyszałeś czy testowałeś?

Jak napisałem już wyżej, to było jedno z lepszych rozwiązań sprawdzając rynek angielskojęzyczny względem konkretnych usług. Realnie witryna trzyma pozycję o czym świadczy fakt że klienci korzystają z niej nawet w odniesieniu do krajów nie angielskojęzycznych. Nie będę się rozpisywał ale w naszym przypadku się to sprawdza i było również wynikiem wstępnej analizy firmy zajmującej się pozycjonowaniem w UK ,która potwierdziła nam takie posunięcie.

Rozumiem że pojedynczy przypadek bierzemy za regule a opinie jakiejś firmy SEO za wiążąca. SEO to testy. Przeanalizuj sobie strony sprzedażowe konkretnych produktów z systemów partnerskich z pułapu prowizji ok 1000+ USD dienie i zobacz TOPy w poszczególnych anglojęzycznych krajach.

To nie jest sprawa pojedynczego przypadku ponieważ bez samej analizy kilka osób z branży wyraziło taką opinię. By to potwierdzić zleciliśmy dopiero analizę wstępną ponieważ zależało nam na pewności takich zmian jak kupno domeny i stworzenie nowego zaplecza dla niej , które okazało się znacznie tańszym rozwiązaniem jak rozwijanie starej witryny pomimo kosztów jakie ponieśliśmy. Zresztą bardzo ciężko jest skoczyć ze sprzedażą na angielskojęzyczny rynek kiedy witryna jest oparta na polskiej domenie lub domenie nie z głównego TLD. Nie mówię ,że nie można tylko dlaczego podtrzymywać coś na siłę skoro można obrać świeżą drogę?

Mam zabawny komunikat więc przepraszam jeżeli nie odpowiem w temacie:

"Możesz napisać 1 postów do Dzisiaj, 20:22. To ograniczenie trwa dopóki nie będziesz miał więcej niż 10 zatwierdzonych postów"

Sprawdź sobie serpy w Australii i UK dwa anglojęzyczne rynki. Bo dalej tylko piszesz co Wy tam sobie zrobiliście. A ja posiadam lub obserwuje wiele stron sprzedażowych w większości rozwiniętych krajach UE, reszta świata i RUnetu i to nie ot dzisiaj :D

Co do komunikatu tak jest i tak ma być.

@odys 2 serwisy na 2 domenach dają o wiele większe możliwości w dostosowaniu contentu do konkretnego państwa, sposobów linkowania również wewnętrznego i zródel kierowania ruchu.

@Max właśnie taki był mój pierwotny pomysł, ale wolałem dopytać. .com też za pewne postawię, coby nie była goła, bo trochę będzie wstyd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności