Skocz do zawartości

Ostrzeżenie w Adwords

Marcinol

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

szukam w regulaminie adwords, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć.

Mam taką sytuację, że prowadzę kilka sklepów, dla każdego jest ustawiona osobna kampania. Niektóre sklepy posiadają specjalistyczne artykuły, inne są jakby marketami dla nich (zbiorczo sprzedają produkty ze specjalistycznych).

Dostałem ostrzeżenie, że jest niedopuszczalne, żeby jeden właściciel sprzedawał za pomocą adwords takie same produkty (identyczne zdjęcia i opisy). i zajmował top reklam takimi samymi kampaniami prowadzącymi do różnych sklepów.

Spotkaliście się z czymś takim?

Tak.

To wbrew regulaminowi, że jeden właściciel sklepów/reklam/stron www pojawiał się więcej niż raz na te same frazy - grozi zablokowaniem wszystkich powiązanych kont - w Twoim wypadku jednego konta.

Druga kwestia to dla swojego bezpieczeństwa na przyszlość wręcz zalecam rozdzielenie wszystkich kampanii (dotyczących odrębnych sklepów) na osobne konta. Możesz je połączyć z MCK i logować się tylko do MCK. Dlaczego się to zaleca? Ponieważ jeśli jedna strona z jakiś przyczyn zostanie zawieszona leżą wszystkie inne, ponieważ całe konto będzie zablokowane - np. wykrycie wirusów na stronie.

Jak możesz rozwiązać swój problem? Każdą reklamę, w kórej masz dublowane frazy rozłóż na różne regiony bądź na różne godziny.

Czasem różne sklepy (skierowane na różnych Klientów) sprzedają w różnych godzinach. Np. sklepy dla firm bardziej od 8-16 a dla indywidualnych po 16, ale jest to kwestia sprawdzenia.

Jeśli u Ciebie czasy się nakładają to możesz puszczać jedną kampanię przez godzinę i ją wstrzymywać na godzinę - druga kampania na odwrót i tak przez cały dzień - wtedy reklamy będą wyświetlane dla obu sklepów, ale nie w tym samym czasie. Ustaw harmonogram.

Sklepy są rozdzielone na różne konta

Właśnie dostałem maila, który chyba wszystko tłumaczy.

Ustaliliśmy, że mają Państwo (lub Państwa firma) wiele kont AdWords wyświetlających jednocześnie wiele reklam związanych z identycznymi lub pokrewnymi słowami kluczowymi, witrynami i/lub firmami. Jest to niezgodne z naszymi zasadami reklamowymi, dlatego podjęliśmy kroki, aby w witrynie Google lub sieci Google była jednocześnie wyświetlana tylko jedna reklama z tych kont:

Dzięki Redjasper za podsunięcie pomysłów, coś trzeba będzie pokombinować. Niestety wszystkie produkty są skierowane do tej samej grupy odbiorców.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności