Skocz do zawartości

Do strony nie ma linków, czy sitemap.xml wystarcza?

Cyb

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem własnie dyskusję i prosze o ew. wyprostowanie mojej opinii:

Sytacja wygląda tak, że jest sobie strona produktu.
Jest ona w sitemap.xml (jakkolwiek się nazywa plik z sitemapą w xml
wygenerowaną pod google).

Przyjmujemy że nie ma do tej strony produktu żadnych linków zewnętrznych.
Są do tej strony produktu linki wewnętrzne węwnatrz serwisu.
Nagle znikają wszystkie linki wewnętrzne do tej strony (zewnętrznych też nie
ma), czyli nagle strona "wisi" bez podlinkowania z żadnej innej strony z internetu, ale strona wciąż zostaje w sitemap.xml.

Jaki to ma wpływ na pozycje tej strony produktu?

Wg mnie taka sytuacja ma wpływ negatywny, a spotkałem się z opinią, że obojętny.

pozdrawiam,

Cyb

na pewno ta podstrona produktu będzie miała mniejszą moc, a w zasadzie zerową, po jakim czasie google zwróci na to uwagę zależy od tego, jak szybko bot ponownie na nią wejdzie, ale biorąc pod uwagę, że nie prowadzą linki z innych stron, w tym również wewn. obecnie brak, to może trochę potrwać... i zmiany mogą być zauważalne np. po 3 tygodniach +/- ... no i pytanie co to za produkt, jak jakiś mega niszowy, to pod warunkiem, że podstrona jest dobrze zrobiona, może dalej siedzieć w top10 (o ile jest tam obecnie), lub jak słabo zoptymalizowana, albo też duża konkurencja, to może wylecieć gdzieś w kosmos...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności