Skocz do zawartości

Adwords - 1 konto, 2 strony na różne frazy i wyższe stawki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś spotkał się z takim problemem:

W jednym koncie Adwords jedną z kampanii przekierowałem na inną stronę internetową niż dotychczas. Słowa z tej kampanii nie konkurują ze słowami dla pozostałych kampanii. Natomiast mimo wszystko stawki za podobne pozycje wzrosły mi o jakieś 30%. A treści reklam się bardzo nie zmieniły, strony docelowe są dość podobne.

Stan ten już jest od ponad 2 miesięcy, więc to nie jest taki jednorazowy wzrost.

Czy zauwazyliście u siebie taki trend, że lepiej (optymalnie=ekononicznej) lepiej jest mieć tylko jedną stronę na 1 koncie Adwords? Wiem, że 2 konta Adwords są sprzeczne z polityką Google, dlatego dziwi mnie, że rozwiązanie wg ich wytycznych jest w ten sposób "karane"

Mogłeś po prostu zrobić to w nowej kampanii..

Sprawdź czy wyniki jakości są na pewno takie same i info w dymku o przewidywalnej klikalności i doświadczeniu strony docelowej.

A jak chcesz mieć kilka kont, skorzystaj z MCK

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Wręcz zalecam rozdzielenie kampanii dla różnych stron na różne konta. NAwet nie chodzi o wynik jakości, ale o problemy techniczne z jedną z domen - uziemi całe konto.

Przekierowując każdą z reklam na inny adres spowodowaleś, że dla każdej z reklam liczony jest na nowo wynik jakości - również pod względem strony docelowej.

To, że strony docelowe są podobne - nawet może mieć negatywny wpływ. Stron docelowa powinna być unikalna... natomiast jeśli jest to może coś na niej mimo wszystko pwooduje obniżenie wyniku jakości.

Natomiast na pewno liczony jest na nowo wynik jakości dla całej tej kampanii przez zmianę adresów docelowych. Stąd podwyższone stawki plus zapewne kilka innych czynników, których nie znamy... nie widzimy kampanii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności