Skocz do zawartości

Podatek od Adsense jako osoba fizyczna

sebekz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Czytałem przeklejony temat na temat podatków ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi więc mam pytanie czy jako osoba fizyczna mogę bezpiecznie odprowadzić podatek od Adsense ? Domyślam się że zarabianie na stronach internetowych może być uznane za DG więc chcę wypłacić jednorazowo tylko to co mi się uzbierało. Kilka lat temu stworzyłem jedną stronę i jednego bloga i uzbierało mi się ok. 750 zł i nie wiem jak to rozliczyć. Od dłuższego czasu tych stron nie aktualizowałem więc nie jest to jakaś ciągła działąlność. Jak ma być to podciągnięte pod DG to wolę tego nie wypłacać. Wiele interpretacji czytałem i nie wiem czy jest teraz jakaś jedna prawidłowa, jaki PIt, podatek itd ?

Czyli co przy każdym umieszczeniu reklam na stronach trzeba mieć działalność ? Chyba nie. Przecież jest interpretacja MF Nr DD2/033/55/KBF/14/RD-75000 https://www.uswolsztyn.pl/asp/pliki/pdf_2014/dz_urz_min_fin_z_dnia_10_wrzesnia_2014r..pdf że jako osoba fizyczna jednak można. Interesuje mnie jaki PIT na koniec roku złożyć i czy w ciągu roku jakąś zaliczkę trzeba wysłać i jaki podatek, jakie koszty. Jak to ma podlegać pod DG to wolę sobie darować te 750 zł i niech Google je zatrzyma jak mam mieć potem kłopoty. Jeszcze mam pytanie czy taki dochód podlega pod ZUS bo obecnie nie pracuję i jestem zarejestrowany w UP jako bezrobotny bez prawa do zasiłku. Dziwi mnie że już tyle lat istnieje to G.Adsense a nie ma jeszcze jednolitych interpretacji odnośnie płacenia podatku. Przecież internet nie powstał wczoraj.

Przecież ta interpretacja nawet w tytule ma napisane, że dotyczy sytuacji poza działalnością gospodarczą. Takie występują. Nie oznacza to, że możesz przyjąć, że wstawianie reklam na stronę nie wymaga prowadzenia DG.

Ta interpretacja dotyczy traktowania przychodu z reklamy na stronie analogicznie, jak przychodu z wynajmu mieszkania. Tu wynajmujesz czy wydzierżawiasz przestrzeń na stronach, zamiast przestrzeni fizycznego mieszkania, a najemca czy dzierżawca może sobie tam robić, co chce (czytaj: emitować reklamy, jakie chce).

I chyba oczywiste jest, że wynajem mieszkania nie jest działalnością gospodarczą.

Zaś prowadzenie strony -- jeśli jest zarobkowe, to już często stanowi właśnie prowadzenie działalności gospodarczej. Bo ma charakter zarobkowy, zorganizowany i ciągły.

Interpretacja jest prosta i ogólnie znana, a do tego stuprocentowo bezpieczna. Zarabianie na prowadzonej przez siebie stronie internetowej wymaga założenia działalności gospodarczej, regulowania składek ZUS i bycia płatnikiem VAT. Ale to się mało komu podoba, więc się próbuje to traktować inaczej.

więc mam pytanie czy jako osoba fizyczna mogę bezpiecznie odprowadzić podatek od Adsense ?

Tak. pod pewnymi warunkami.

czyi będziesz rozliczał swoje zarobki z tytułu adSense przy rozliczeniu roczny PIT (chyba) 37. Drugie, jeśli twoje dochody np. z tytułu Adsense nie będą systematyczne. Systematyczne czyi np. co miesiąc.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W mojej ocenie, takie podejście to błąd -- błędem jest zakładanie, że jeśli przychody nie są systematyczne, to nie mamy do czynienia z działalnością gospodarczą. Bo nie ma takiego kryterium w ustawowej definicji działalności gospodarczej.

Skoro mówimy o podatkach, to sięgnijmy do definicji z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Ta brzmi (art. 5a pkt 6) ):

działalność gospodarcza oznacza "działalność zarobkową:

a) wytwórczą, budowlaną, handlową, usługową,
B) polegającą na poszukiwaniu, rozpoznawaniu i wydobywaniu kopalin ze złóż,
c) polegającą na wykorzystywaniu rzeczy oraz wartości niematerialnych i prawnych
– prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4–9".

więc mam pytanie czy jako osoba fizyczna mogę bezpiecznie odprowadzić podatek od Adsense ?

Tak. pod pewnymi warunkami.

czyi będziesz rozliczał swoje zarobki z tytułu adSense przy rozliczeniu roczny PIT (chyba) 37. Drugie, jeśli twoje dochody np. z tytułu Adsense nie będą systematyczne. Systematyczne czyi np. co miesiąc.

W PIT-36 rozlicza się wynajem.

https://rozliczeniepit.pl/porady-pit/jak-rozliczyc-dochod-z-google-adsense-lub-innej-reklamy-internetowej/

Jeśli teraz (w kwietniu) zostaną wypłacone środki, do 20 maja trzeba będzie wpłacić zaliczkę w wysokości 18% i potem do końca kwietnia 2016 złożyc pit-36

Można też w PIT-28 to rozliczyć, wtedy podatek 8,5% ale trzeba złożyc wczesniej oświadczenie, że wybiera się opodatkowanie ryczałtem. Wszystko jest pod tym linkiem co wkleiłam.

Jak widzę nie ma jednego stanowiska. Przeczytałem link powyższy ale też nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi. Ja założyłem swoje strony żeby na nich umieścić reklamy ale nie będę przecież teraz zakładał DG żeby wypłacić 750 zł bo to bez sensu, na ZUS by mi nie starczyło zwłaszcza że nie planuję dalszego rozbudowywania stron i większego zarabiania na nich. Na ryczałcie nie chciałbym rozliczać tylko na zasadach ogólnych.

@sebekz

Wypłacasz te 750 zł i do 20 dnia następnego miesiąca wpłacasz do swojego US 18% podatku aby nie mieć z nimi zatargu :) lub siedzisz cicho i nikomu nic nie mówisz :)

Do zarabiania na reklamach nie musisz prowadzić DG jak niektórzy twierdzą ale po szczegóły lepiej udać się do US bo zależnie od regionu mogą różnie to interpretować. W moim przypadku nie muszę prowadzić DG aby zarabiać na reklamach!

błędem jest zakładanie, że jeśli przychody nie są systematyczne, to nie mamy do czynienia z działalnością gospodarczą. Bo nie ma takiego kryterium w ustawowej definicji działalności gospodarczej.

Jasne.

działalność gospodarczą można łatwo wykryć.

Tak jak podajesz art. z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. (art. 10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4–9".)

Moim zdaniem lepiej spać spokojnie. Nawet al Capone poszedł siedzieć za podatki. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Podepnę się pod temat. Rozliczam Adsense w PIT 37 w wierszu "Inne źródła niewymienione w wierszach od 1 do 4". Żadnych pieniędzy nigdy US nie wysyłałem. Co powinienem wpisać w kosztach uzyskania przychodu i zaliczce pobranej przez płatnika? Potem mam im wysłać należny podatek czy sami zabiorą mi ze zwrotu podatku?

Po pierwsze ściągnij jakiś program do Pit 2014, w kosztach nie wpisujesz nic, chyba, że poniosłeś jakieś i możesz to udowodnić np. fakturami za serwer itp., w zaliczce pobranej przez płatnika też nic nie wpisujesz, przecież sam piszesz, że nie płaciłeś im żadnych zaliczek, a ty jesteś płatnikiem, program Ci wyliczy czy masz nadpłatę czy niedopłatę, czy to takie trudne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności