Skocz do zawartości

Chmura tagów na stronie

mirateu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ostatnio uczestniczyłem w szkoleniu w Poznaniu, które prowadził dyrektor jednej z polskich dużych agencji. W tarkcie szkolenia poruszony został temat chmór tagów na stronach, a mianowicie że jest to dodatkowe sortowanie podstron, które nic nie wnosi do serwisu i może być negatywne odbierane w G.

Czy prowadziliście może badania i analizy dotyczące wpływy tagów na strone i jakie macie spostrzeżenia?

Pozdrawiam

Andrzej

ale mozna dostac klapsa.

Nie wiem skąd się to wzięło w SEO, ale mi kojarzy się to albo z przedszkolem albo z klubem dla podstarzałych panów. Podejrzewam, że takich zwrotów używają Ci marzący o tym drugim.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

O co chodzi z tym klapsem, jakiś nowy Update? Autor, sprawdź czy konkurencja używa, sam potestuj. I nie chodzi mi o klapsy :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

O co chodzi z tym klapsem

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

a mianowicie że jest to dodatkowe sortowanie podstron, które nic nie wnosi do serwisu i może być negatywne odbierane w G.

Problemem nie jest tutaj chmura tagów a same tagi, tj ich zawartość. Aby tagi były użyteczne dla użytkowników muszą być tworzone przemyślanie i ręcznie do każdego z artykułów. Dla artykułu o nazwie "Putin wypowiada wojnę w europie" tagami mogą być słowa: putin, wojna, europa a nie jakiś autospam "putin, wypowiada, wojnę, europie".

Dodatkowo na podstronach z tagami dałbym follow oraz noindex - nie są to unikalne treści więc nie powinny być indeksowane, tym bardziej że pośrednio są one wynikami wyszukiwania. Linkują natomiast do najważniejszych treści, czyli unikalnych artykułów.

Podsumowując: przyjazne i przemyślane tagi pozwalają użytkownikom na odnalezienie podobnych, interesujących treści oraz skutecznie polepszają linkowanie wewnętrzne serwisu. Szkoda tylko że w większości stron tagi są spamem ;)

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW

• 3 tygodnie później...

Witam forumowiczów.

A chmura tagów w galerii zdjęć ?

Mam kategorie zdjęć którą publikuję w następujący sposób:

• Dokładny opis w nazwie pliku na ile pozwala długość, system galerii nie akceptuje polskich znaków.
  • Tagi do zdjęć - frazy z nazwy pliku ale już zgodnie z słownikiem

I wątpliwy moment :

• Tagi w językach obcych .... ?

Nazwa miasta w językach dostępnych w wikipedii (~kilkanaście), oraz kilka najpopularniejszych języków używanych w internecie opisujących co jest na zdjęciu np słowa Budowa, most, i tak uaktualniłem ok 2 tysięcy plików... .

Czy dodanie tagów do których nie ma treści w danym (odległym~egzotycznym) języku obcym jest nadużyciem, ułatwieniem czy jest to obojętne dla Google i innych ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności