Skocz do zawartości

Nowe logo Pomorskie

JoomLAB

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dziwne jest tylko to, że ludzie, którzy powinni mieć o tym pojęcie opowiadają takie głupoty, że aż włosy na głowie stają. Ja rozumiem, że tu w większości gimbaza bez pojęcia pisze, ale że nikt jeszcze nie zauwazył jednej prostej rzeczy? Zrobienie logo to nie wymyślenie go w trakcie czynności fizjologicznych i "machnięcie" w paincie. Prawdopodobnie to logo będzie wykorzystywane w czymś więcej niż na www, więc trzeba je zrobić na wektorach i nie da się tego zrobić na lapku z saturna za 999 i skrakowanym photoshopie. Ja rozumiem, że większość magików tutaj, którzy za logo biorą 99 z VAT tak tutaj właśnie działa, ale nie popadajmy w paranoję, że 90k to jest dużo. Dużo więcej będzie kosztowała wymiana wszystkich folderów, katalogów, bilbordów i całej masy innych rzeczy na których to logo będzie musiało być zmienione i tu dopiero ktoś zarobi, ale o tym pewnie już nigdzie nie przeczytacie, bo dla lam na pożywkę zostało rzucone tylko marne logo.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

z saturna za 999 i skrakowanym photoshopie.

Jak już odpowiadać Twoimi słowami, i wyzywasz innych od gimbaza to widzisz ale nawet gimbaza wie, że grafika wektorowa to Corell ( odpowiednik ze stajnie Adobe to Ilustrator), Photoshop to grafika rastrowa.

Nie opowiadaj bajek wiemy ile kosztuje logo w topowego grafika.Wiele robiło brandingi i wie ile płaci brand za projekt logo, folderów, wizytówki i calej reszty. Cena 30 000 USD za jedno logo ( czytaj najpierw na stronie pomorskiego co wchodziło w ta kwotę, wchodziło SAMO LOGO), koszty re-brandingu będą jeszcze większe i oczywiście pokrywane będą z publicznego budżetu.

Prawdopodobnie to logo będzie wykorzystywane w czymś więcej niż na www, więc trzeba je zrobić na wektorach

litości, najnowszy Corell kosztuje ok 2800 ( nie ma abonamentu a tylko płatne update) wersje wcześniejsze kosztują ok 800 zł, malowanie w wektorach to żaden wyczyn dla średniego grafika.

Cena takiego logo z pomysłem i namalowanie w krzywych to koszt ok 10 000 zł. Ale grafik wycenił się na 90 000 trudno. Trzeba było ogłosić otwarty konkurs i tyle, nie było by takiego medialnego krzyku.

Jadąc do mechanika na wykonanie jakieś usługi nie oczekuje się, że w ramach usługi kupi na nasz koszt wyposażenie warsztatu do wykonania tej usługi.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cena takiego logo z pomysłem i namalowanie w krzywych to koszt ok 10 000 zł.

Andrzej Pągowski, który jest autorem loga zwrócił uwagę, że "nie jest ono próbą zmiany godła województwa, czy zmniejszenia jego rangi". Wyjaśnił, że stworzenie znaku poprzedziła ponad półroczna praca, wywiady, rozmowy na temat funkcjonowania pomorskiego, tego, co jest w nim potrzebne.

Nie żebym go bronił, bo to tak jak z pozycjonowaniem - samo ustawienia blasta to 5 minut roboty, ale wcześniejsze zebranie informacji, analiza konkurencji, dobranie fraz, optymalizacja strony, zrobienie bazy, zakup softów, serwerów, setek zużytych domen do testów żeby tego blasta dobrze ustawić ma być "gratis" do usługi?

Co do Corela, z tego co wiem to dobrzy graficy traktują go jako relikt nie nadający się do poważnej pracy. Tłumaczył mi to jakiś jeden ostatnio językiem "krzywych", ale że nie mam o tym pojęcia to nie za bardzo słuchałem.

Jadąc do mechanika na wykonanie jakieś usługi nie oczekuje się, że w ramach usługi kupi na nasz koszt wyposażenie warsztatu do wykonania tej usługi.

Z doświadczenia na tym podwórku napiszę jak to kiedyś było u mnie. Musiałem zmienić olej, miałem 2 opcje - wyposażony warsztat i koszt 250 lub chłopek w garażu za stówkę. Myślę sobie - co tam, po co przepłacać jak jeden i drugi wleje ten sam olej. Pojechałem za 100. Wyjechałem z połamaną chłodnicą, bo nie miał odpowiedniego klucza żeby filtr odkręcić....

Ogólnie chodziło mi tu o zwrócenie uwagi na to, że samo to logo to tylko wierzchołek góry kasy, która dopiero teraz zacznie być wydawana w związku ze zmianą tego logo.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Blake :D, 90k to roczny budżet ochotniczej straży pożarnej, 1/4 budżetu dużego gminnego przedszkola, zapominasz, że to pieniędzy z Twoich podatków.

Ogólnie chodziło mi tu o zwrócenie uwagi na to, że samo to logo to tylko wierzchołek góry kasy,

dokładnie i zarobi na tym prawdopodobnie "zaprzyjaźniona" agencja reklamowa.

Ogólnie niema regulacji żadnej, obecnie portali regionalne chodzą po 500 000 zł i nic z tym nie robią.

Natomiast jak płacisz podatek za samochód w skarbówce dobrze wiedza ile kosztuje konkretny samochód i nie ma zmiłuj się że to 2 letni polisingowy samochód z niemieć kupiony okazyjnie :D.

Nie jest żaden problem ustawić "widelce" w zamówieniach publicznych na loga strony www, oprogramowania i tak dalej. Może nie znam się ale takie logo dla mnie nie kosztuje i 1/10 zaplaconej kwoty.

A Ty w to bezkrytycznie uwierzyłeś? :D

Nie o to chodzi czy uwierzyłem czy nie, ale nie jest to kwota 250k jak to ostatnio chyba ZUS zapłacił. Można to jeszcze jakoś przełknąć. Ogólnie to chyba też nie jest tak, że jak miasto wydaje kasę na promocję to wyrzuca ją w błoto? To chyba się robi w celu ściągnięcia turystów/inwestorów? Jaki problem jest rozliczyć takich "włodarzy" którzy są na minusie? Jak udowodni, że ta kasa zwróciła się z nawiązką to ok, jak nie to ci którzy za to odpowiadają powinni dopłacić z własnej kieszeni.

z nowym logiem UMK,
Dzień do nocy. Logo UMK przynajmniej nawiązuje do tematyki i jak dla mnie jest "czytelne".

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Można to jeszcze jakoś przełknąć

No właśnie, o to chodzi żeby łykać. Za 90k to ja się mogę nauczyć grafiki wektorowej, kupić soft i zrobić ładniejsze ;)

Ogólnie to chyba też nie jest tak, że jak miasto wydaje kasę na promocję to wyrzuca ją w błoto?

Chciałbym zobaczyć jakieś badania na ten temat. Bo mam wrażenie, że to tylko kolejny sposób na drenaż naszych kieszeni.

Przypomniała mi się akcja promująca Dolny Śląsk w TV - zapomniano w materiałach umieścić drobny szczegół - Sudety.

nihil fit sine causa

Prawdopodobnie to logo będzie wykorzystywane w czymś więcej niż na www, więc trzeba je zrobić na wektorach i nie da się tego zrobić na lapku z saturna za 999 i skrakowanym photoshopie.

Chyba nie za bardzo wiesz na co zwracać uwagę, to Tobie wyjaśniam : w każdym "produkcie graficznym" ważny jest efekt oddziaływania na odbiorcę - czyli przekazanie treści, wpływ na wrażliwość odbiorcy. W grafice użytkowej dodatkowo liczy się korelacja brandu z efektem jaki chce się osiągnąć. Dodatkowo o czym z pewnościa nie wiesz grafika użytkowa ma parę żelaznych reguł jakimi należy się kierować przy jej projektowaniu.

Wszystkie te rzeczy powyżej są niezależne od tego jakimi narzędziami został osiągnięty cel.

Mając na uwadze powyższe polecam poniższe :D

Dziwne jest tylko to, że ludzie, którzy powinni mieć o tym pojęcie opowiadają takie głupoty, że aż włosy na głowie stają

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

w każdym "produkcie graficznym" ważny jest efekt oddziaływania na odbiorcę - czyli przekazanie treści, wpływ na wrażliwość odbiorcy.

Osobiście zleciłbym stworzenie nowego logo pomorskiego osobie, która zrobiła mema wkomponowując logo w majtki.

Wszystko to o czym pisze Beer jest zachowane. Dodatkowo osoba jest bardzo kreatywna.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności