Skocz do zawartości

Dopasowane treści

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób są rozliczane takie reklamy Adsense?

Po zmianie na taki typ reklamy wyświetlają one zawartość mojej własnej strony, a przecież nie płacę za takie reklamy. Stąd wątpliwości co do rozliczania tego typu reklam (niedostępne są dla wszystkich). Może płacą za wyświetlenia? A może wcale, tylko niby oferują taki pseudo widget, mający niby bardziej zaangażować odbiorców strony. Takich widgetów to sobie sam mogę natrzepać, ładniejszych i skuteczniejszych i nie wyglądających na reklamy.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Piszę o Adsense ale ty chyba nie bardzo wiesz o co chodzi.

W ostatnim czasie Google uruchomiło usługę w wersji Beta, nie ma to jakiejś nazwy a opisane jest miej więcej tak:

Poprawiaj zaangażowanie odbiorców
Wersja beta funkcji Dopasowane treści pozwala osobom odwiedzającym witrynę odkrywać w niej więcej artykułów dobranych na podstawie ich zainteresowań.

Jeśli twoja strona została zweryfikowana i moze używać tego typu rozwiązanie, dla każdej starej i nowej jednostki reklamowej możesz wybrać nowy typ reklamy "Dopasowanie treści" wersja beta.

I jak już pisałem, po wybraniu tego typu taka reklama wyświetla elemnty twojej własnej strony na tejże stronie, chociać nie jesteś reklamodawcą. Że niby reklama ma "podnieść zaangażowanie odbiorców". Nic z tego nie roumiem, o co im chodzi. Jakiś totalny bezsens. Po jaki gwint mam reklamować własną stronę na własnej stronie? A jako publlisher jaki mam mieć z tego biznes? Chyba jakiś niewyypał.

A ja sobie myślę, że to może mieć sens.

Przecież jak się "uśpi" czujność użytkowników serwisu pokazując mu w boksie reklamowym inne treści z tego serwisu, to można mu potem z zaskoczenia "wepchnąć" do gardła reklamę. Albo przemycić ją obok naturalnych elementów tak, że się nawet nie zorientuje, że zapragnął kliknąć w reklamę właśnie.

Trochę mi tylko szkoda polskich sieci emitujących treści related i reklamy -- NextClick i ContentStream.

Kolego Lis, nie wiem, nie znam się, ale wiem co widzę na stronie, reklamę typu "Dopasowanie treści" i jest ona bez sensu i żadnego pożytku, łącznie z tym o czym pan pisze. A graficznie woła o pomstę do nieba. Dla mnie niewypał i wracam do innych typów reklam. Bynajmniej spróbowałem. Może ten typ reklamy to dla tych, których umiejętności programistyczne kończą się na copy&paste. Ja do takich się nie zaliczam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności