Skocz do zawartości

Bezkarne kopiowanie treści

Opop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spotykam się z czymś takim pierwszy raz, ale zapewne ktoś będzie wiedział jak sobie z tym poradzić.

Powstała strona pod adresem grymojapasja.pl, jest tam około 100 osób, które bezkarnie kopiują treść z różnych stron, w tym z mojej ale ja jestem najmniej poszkodowany i zastanawiam się co z tym fantem można zrobić.

Czy wspólnie z innymi stronami po prostu złożyć pozew zbiorowy (ale w to mi się raczej bawić nawet nie będzie chciało), czy może zacząć od kontaktu z hostingiem, lecz z nazwa.pl już miałem styczność w tej kwestii i wszystko zapewne będą chcieli na piśmie.

Zgłoszenia do DMCA już poszły, ale to nie załatwi sprawy bo pomimo prób kontaktu z właścicielem, praktyki kopiowania treści są dalej stosowane. W niektórych przypadkach nawet nie chce im się wrzucać obrazków na własny hosting.

Jakieś propozycje?

Ani canonical ani DMCA nie rozwiążą problemów , wygląda to na proces ciągły i obawiam się, że jedynym skutecznym rozwiązaniem będzie wstąpienie na drogę prawną

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jakieś propozycje?

1) Pisać do hostingu, że hostowany przez nich "serwis" łamie prawa autorskie o ile oczywiście tak jest < tego to nie wiem>

2) Udać się do prawnika by napisał stosowne pismo im więcej "groźnych" paragrafów tym lepiej, bo robi większe wrażenie i wysłać jak jest jakiś kontakt w serwisie o jakim mowa;

3) Udać się na policję i usłyszeć o niskiej szkodliwości społecznej czynu ;)

4) Wynająć ciętego prawnika od praw autorskich

5) Obsmarowywać "serwis" na forach tematycznych.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Właśnie dzisiaj zauważyłem taka sytuacje, tekstów ok 20 dobrej jakości ukradli .

Co robić?

Ja nie mam czasu na użeranie się. Trzeba pisać na hosty, bo kontaktów na stronach niema. Nie są to teksty preclowe ale i nie eksperckie - naukowe. Zamówiłem nowe teksty, na strony tych co ukradli pościłem błasta z odpowiednim anchorem również aby wiedzieli za co i tyle.

Canonicala mam. Autor strony sobie niewiele ze zgłoszeń robi, bo ruch pozyskuje dzięki facebookowi, więc to że go w google nie będzie to raczej mu w niczym nie przeszkodzi, więc chyba faktycznie trzeba sięgać po drastyczniejsze środki. Dodatkowo jest znany z kradzieży fanpage, więc można by nieźle go ud****ć.

Właśnie dzisiaj zauważyłem taka sytuacje, tekstów ok 20 dobrej jakości ukradli .
Co robić?
Ja nie mam czasu na użeranie się.

Nie wiem może wyłącz komputer, wszystkim będzie lżej. Nie piszę tu tylko w swoim imieniu, ale też innych stron także daruj sobie te durne posty.

ale też innych stron także daruj sobie te durne posty.
Widać, że nie zrozumiałeś "porady" :kwasny:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

3) Udać się na policję i usłyszeć o niskiej szkodliwości społecznej czynu

Albo pójść "na noże" i jak odmówią ścigania złożyć skargę ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

jak odmówią ścigania
Gorzej jak działają w zmowie :rotfl:

W niektórych przypadkach nawet nie chce im się wrzucać obrazków na własny hosting.

No to zabezpieczenie przed hotlinkowaniem np

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^https://(.+\.)?twojastrona\.pl/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ /images/obrazek.jpg [L]
A obrazek.jpg zawierający logo i tekst "obrazek ukradziony ze strony twojastrona.pl"

Po tym jak otrzymali informacje że sprawą zajmie się prawnik zaczęli dosować mi stronę, teraz zgłaszają linki na fb (oznaczają jako niebezpieczne), oczywiście wszędzie się da odwołać od tego, ale takiego chamstwa w życiu nie widziałem, kradną sobie treść bez oporu i jeszcze próbują ud****ć mi stronę. Niestety nie mam dowodu na to że to oni dosują, ale nikt inny wcześniej nie był na tyle bezczelny. Tylko myślę że najgorzej jak się odwołam do hostingu, oni im zamkną stronę a ta za jakiś czas będzie stała na innym. Zapewne wszystko jest założone na fake dane, a właściciel podobnież ma za sobą tatuśka który dba o jego du**ę. I jak tu z takim pedalstwem walczyć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności