Skocz do zawartości

Nie indeksuje grafik

LeonD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z indeksowaniem grafik przez Google. Otóż ani jednej grafiki mi nie indeksuje, mimo że grafiki są opisane (alty, tytuły, etykiety, opisy – wszystko co oferuje SEO od Yoast).

Na mojej stronie wielu tekstów nie ma, bo głownie jest to moja galeria zdjęć, zatem to zdjęcia są główną zawartością (content) strony, i zależy mi by brały one udział w pozycjonowaniu.

Jakiegoś strasznego ciśnienia na pozycjonowanie tej strony nie mam, bo strona hobbistyczna, ale jednak fajnie by ją wypozycjonować było.

Adres strony: https://www.photo4art.eu/

Screen z tego co pokazuje „narzędzie dla webmasterów”:

2cco3fl.jpg

p.s. Błąd który pokazuje dotyczy „tagów”, więc nim się nie przejmuję.

Dzięki, „ciuchcia” moja, jak i wszystkie zdjęcia z tej strony. :)

No właśnie zastanawia mnie jedno, bo jak niby Google nie indeksuje tych grafik, to skąd wyszukuje obrazem niektóre z nich (te które ustawiłem jako motyw [obrazek wyróżniający] wpisów)?

• 6 miesięcy temu...

Sprawdź dokładnie ustawienia Yoast, czy nie masz blokowania grafik (istnieje możliwość ustawienia "noindex,nofollow" dla zawartości typu media). Google i tak może to zaindeksować. Zobacz sobie w analityce wyszukiwania także statystyki wyświetleń dla treści typu grafika (typ wyszukiwania -> grafika).

• 3 lata później...

Temat stary ale problem ten sam.

Około rok temu zacząłem poprawiać starą stronę i przenosić ją na WordPress zainstalowany All in one seo. Domena własna i dość stara.

Trzymałem się wszystkich wytycznych do wrzucania obrazków. Odpowiednia nazwa opisująca obrazek + na koniec moja unikalna nazwa (taki zbitek słów w ogóle nie występujący w języku). Czyli plik się odpowiednio nazywał + jeszcze alt tiltle wszystko co się dało.

Po roku przy wyszukiwaniu nazwy własnej w grafice google wyświetla się tylko 20 zdjęć z mojej strony z unikalną tą samą nazwą. A reszta to jakieś śmieci np. moje aukcje na allegro z 2009-2014r. Czasem kupione czasem to co sprzedawałem. Powinno być w wynikach jakieś 300-500zdjęć które wykonałem i odpowiednio nazwałem.

Jeśli ktoś na swojej stronie lub blogu podlinkował któryś z moich obrazków to google  wyświetla go w wynikach.  I odnośnik jest do czyjeś strony/serwisu. Nie indeksuje obrazków bezpośrednio na moje stronie co jest dziwne.

Próbowałem kilku wtyczek do tworzenia mapy obrazów ale słabo działają są tylko linki do obrazków bez opisów alt, title etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności