Skocz do zawartości

Jak zacząć

nomado

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym spytać was, co powinienem zrobić na początku, aby moja strona zaczęła być widoczna w Google. Jakie pierwsze kroki powinienem wykonać, od czego zacząć. Chcę to zrobić samemu, bez korzystania z usług zewnętrznych - nie posiadam jeszcze budżetu na ten cel - może w przyszłości. Założyłem bloga na blogger Google i zacząłem dodawać tam wpisy w linkami do mojej strony. Linki te są wplecione w treści postów. Czy tak to się robi? Liczba jego odwiedzin jest póki co znikoma.

Przeczytałem kilkanaście tematów tego forum, niestety większość z 2010 roku. Wiedza tu opublikowana jest ogromna, niestety zbyt rozproszona moim zdaniem i niekiedy mocno nieaktualna. Będę wdzięczny za aktualny link do tematu tego forum, wskazówkę, nawet typu XXX abym mógł wygooglować informację ukrytą pod tajemniczym dla początkującego skrótem.

PS: Jeśli ktoś zamierza hejtować ten temat, proszę nie wypowiadać się, bo to strata Twojego i mojego czasu.

Mam nadzieję że ten temat, odświeży nieco drogę do informacji tego forum dla osób początkujących takich jak ja.

Pozdrawiam

N

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dodaj strone do panelu dla webmasterów , poczekaj na zebranie danych, przeanalizuj te dane , porównaj je z danymi z AdWords (sugerowane słowa i frazy kluczowe) , odpal próbną kampanię, przeanalizuj ją, potem może bedzie się opłacać odpalić kampanię na fejsie (jak ją dobrze zoptymalizujesz to uzyskasz znacznie niższy CPC od AdWordsa) .

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

adwordsy działają od razu, ale kosztują, szczególnie na poważniejsze frazy. Jeśli twoja strona nie walczy o topy na tabletki, gry, diety, czy opony, to możesz spróbować powalczyć trochę sam, 1 blog, nawet podlinkowany raczej nie zrobi ci topów nawet na frazę balet chomików mongolskich, poczytaj trochę o optymalizacji strony, później postaraj się zdobyć trochę sensownych linków.

Arkasza, tak jak wspomniałem na początku, chciałbym wypozycjonować stronę sam. Nie mam budżetu na Adwordsy i nie chce iśc tą droga. To nie strona o tabletkach, grach itd, ale równie ciężka do przebicia wśród konkurencji. Uważam że stronę dostosowałem do kryteriów. mam odpowiednie H1-H6, słowa kluczowe, opisy, wszystkie mety że tak powiem sa prawidłowo wypełnione. mam już 1 blog, chce zrobić kolejny. Co dodatkowo mogę zrobić? Jak można zdobyć sensowne linki o których wspomniałeś? No chyba nie kupić na allegro :) ?

Nie będę sobie odpuszczał :) To czy mi wyjdzie czy nie - to się zobaczy. O to się nie martwcie.

Mam pytanie. Znalazłem tu na forum informację, że warto dodac stronę do katalogów takich jak np.:

dmoz.org
katalog.onet.pl
katalog.gazeta.pl
katalogseo.net.pl
kataloog.info
katalog.di.com.pl
gwiazdor.pl
skocz.com
katalog.bajery.pl
gasik.net
katalok.pl
top-rank.pl
h2ox2.com
katalog.xx.pl
katalogjeja.com
katalog.wp.pl

Jest to wpis z września 2013r. Czy można go potraktować jako nadal aktualny? Jak widzę dodanie strony do każdego takiego katalogu jest zwykle płatne i oscyluje w granicach 9-11 zl. Czy jest opłacalne? Proszę o opinie :)

Jeśli nie wiesz, nie masz narzędzi skąd pozyskać darmowe, dobre linki, wtedy korzystasz z lepszych płatnych rozwiązań. Takimi rozwiązaniami są miedzy innymi płatne katalogi.

Aktualna lista tych lepszych katalogów :

https://rank.pl/

oczywiście są osoby co wiedzą jak mogą lepiej wydać te 300 zł, ale tego nie nauczysz się w 1 dzień,

Zacznij od Adwordsów.
Dzięki temu będziesz wiedział czy w Twoim wypadku w ogóle oplaca się "zaczynać". Jeśli będziesz miał wejścia, ale konwersja np zakupy produktów, usług, rejestracji kont < co tam oferujesz> będzie bardzo słaba, to najpierw trzeba zastanowić się dlaczego tak jest i co można zmienić.

Dla jasności - samo pozycjonowanie - efektywne pozycjonowanie nie jest tanie .... Oczywiście nie mam na myśli "konnych lotników" lub "orkiestry podwodnej", bo takie keywords powinna wystarczyć prawidłowa budowa serwisu + niskobudżetowe pozycjonowanie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Sprawdź konkurencję na te frazy co chcesz się pozycjonować, przelicz sobie czy topy na te frazy będą opłacalne, czy masz plan jak na nich zarobić. Następnie możesz dać sobie z tym spokój i nie bujać się latami, tracąc czas na pozycjonowanie strony, lub zrobić optymalizację pod wyszukiwarkę i zacząć linkować stronę, ale katalogi to nie najlepszy pomysł na linkowanie.

irytujące jest to ograniczenie limitu na posty dla nowych użytkowników

irytujące to było kiedy nowy użytkownik dodawał 20 postów w 10 minut ze spamem i trzeba było ręcznie to wywalać.

jak narazie dodałem się do 3,4 katalogów

obserwuj dzial katalogi i precle tam często publikowane są darmowe kody do płatnych katalogów również tych z grupy Czarka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności