Skocz do zawartości

jaki xhtml do pisania nowej strony

mm9

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim zaczniecie używać XHTML 1.0, albo nawet 1.1 zadajcie sobie pytanie - po co?

A nawet po to aby takie parametry styli zastosowane na stronie jak padding czy border i kilka innych były jednakowo zinterpretowane we wszystkich przeglądarkach. Czego nie ma w standardzie HTML.

.

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

a po co się uwsteczniać?

mając do wyboru nowy i starszy standard, dlaczego mam nie wybrać nowego, tym bardziej, że łatwiej mi będzie potem przejść w kolejny (xhtml 2.0)

oczywiście również bardzo istotne jest to, co napisał yavaho.

a po co się uwsteczniać?

Zadaj sobie raczej pytanie - czy nowości zawsze są najlepsze? Nie zrozumcie mnie źle, ja sam używam XHTML-a, ale chcę zwrócić uwagę na fakt, że wiele osób używa go tylko z powodu owczego pędu za kolejnymi numerkami.

łatwiej mi będzie potem przejść w kolejny (xhtml 2.0)

No właśnie nie będzie Ci łatwiej, bo XHTML 2.0 nie będzie kompatybilny wstecz.

Zapraszam na blog o użyteczności.

w zasadzie żeby być zupełnie poprawnym, nie powinieneś stosować xhtml 1.1 bo w MSIE go nie zaserwujesz jako xml :jezyk1:

No przecież nie ma problemu z zaserwowaniem przeglądarkom obsługującym xml application/xhtml+xml, a IE text/html z odpowiednią zmianą doctype na 1.0 strict, czy nawet html strict zmieniając /> na >, aczkolwiek nie wiem czy to ma sens.

Prawda jest taka że niektórzy nie wiedzą co to doctype i jaka występuje różnica pomiedzy poszczegółnymi standardami. I jaki im sie doctype wklei lub jaki im wygeneruje edytor stron html taki już zostaje.

Inni znowu chcą mieć jak najwyższy numerek wersji.

A dla mnie jest najwazniejsza kompatybilność i robie w takim standardzie, który jest zaakcetpowany przez wszystkie przeglądarki. Dzięki temu nie zalewam forum pytaniami typu: dlaczego moja strona wygląda inaczej w FF niż w IE a jeszcze inaczej w Operze.

.

A dla mnie jest najwazniejsza kompatybilność i robie w takim standardzie, który jest zaakcetpowany przez wszystkie przeglądarki. Dzięki temu nie zalewam forum pytaniami typu: dlaczego moja strona wygląda inaczej w FF niż w IE a jeszcze inaczej w Operze.

czyli jaki to standard wg Ciebie Yavaho :angry: ??

:jezyk1:

A dla mnie jest najwazniejsza kompatybilność

true true :lazy: przede wszystkim kompatybilność, ostatnio znajomy pisze do mnie tak :

"ale fajnie widać twoją stronę ... w telefonie, na tabelkach mi sie nie mieściły w ekranie" :piwo:

Krótko mówiąc, nie ważne ile ( jaki doctype ) ważne że jest - jak to zwykł mawiać jeden technolog szkła zapytany ile jest komór w piecu szklarskim :) ważne że jest i działa jak należy.

serce.gifKocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia

Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO !

wiele osób używa go tylko z powodu owczego pędu za kolejnymi numerkami.

XHTML 1.1 nie przymierzając, ma już ponad 5 lat :)

Ja używam XHTML 1.1 lub 1.0 Trans zależnie od złożoności projektu - ma wyglądać dobrze pod każdą przeglądarką.

Po co...

Po to, żeby za parę lat strony wyświetlały się poprawnie na wszystkim. Na chwilę obecną przeglądarki mają wbudowane potężne mechanizmy korekcyjne - potrafią naprawić niepodomykane tagi, olewają dziwne tagi czy poprzestawiane tagi. Za kilka lat mogą tychże funkcji nie mieć - niektóre strony zaczną wygadać dziwie. Walidacja wyłapuje takie kwiatki.

Po drugie - notuję na swoich stronach coraz więcej wejść z jakichś mobilnych przeglądarek telefonów, palmtopów i innych tego typu rzeczy. Design na tabelkach wygląda na tym makabrycznie. Wielkość kodu zawierającego design na tabelkach sprawia, że strona wczytuje się w tempie ślimaka-> user więcej płaci za GPRS, czy z czego tam korzysta. Mobilne przeglądarki mają bardzo okrojone mechanizmy korekcji błędów.

Po trzecie - czasami zdarza mi się poprawiać nafaszerowane błędami strony klientów. Znalezienie błędu w gąszczu tabel stanowi czasami Mission Impossible bez jakiegoś mądrego edytora/validatora.

Po czwarte - Pająki szybciej i chętniej indeksują strony w XHTML. Zżerają mniej transferu pobierając taki kod. DataCenters mają mniej mielenia z wyłuskaniem contentu z kodu. Rośnie stosunek treści do kodu. Rośnie nasycenie słowami kluczowymi w stosunku do objętości dokumentu. Ten punkt to wynik moich subiektywnych obserwacji, niemniej myślę że niektórzy mogą je potwierdzić.

Pozdr,

Z

Design na tabelkach wygląda na tym makabrycznie. Wielkość kodu zawierającego design na tabelkach sprawia, że strona wczytuje się w tempie ślimaka

Wiesz, akurat wybór między tabelkami, a pudełkami div nie ma żadnego związku z wyborem między HTML i XHTML :)

Po czwarte - Pająki szybciej i chętniej indeksują strony w XHTML.

Pająki szybciej indeksują strony, które są poprawnie napisane :-) Oddzielanie struktury od wyglądu, semantyka, etc. nie mają żadnego związaku z używaną wersją DOCTYPE.

Pająki szybciej indeksują strony, które są poprawnie napisane :-) Oddzielanie struktury od wyglądu, semantyka, etc. nie mają żadnego związaku z używaną wersją DOCTYPE.

Nie prawda ponieważ w HTML występują znaczniki określające wygląd( dodatkowe znaki ) a w XHTML musimy to przenieść do css.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Nie prawda ponieważ w HTML występują znaczniki określające wygląd( dodatkowe znaki ) a w XHTML musimy to przenieść do css.

To nie jest tak. Niczego nie musisz. Możesz przenieść, ale np. w przypadku XHTML 1.0 wcale nie musisz. Możesz se robić typową tagową zupę i użwać XHTML-a. Zrozumcie, poprawny kod to nie kwestia DOCTYPE... W specyfikacji XHTML 1.0 takie znaczniki, jak u, czy font mają status deprecated, a status unsupported otrzymują dopiero w XHTML 1.1.

To i tak nie zmienia faktu, że w pełni poprawny, semantyczny kod można pisać także używając języka HTML 4.1.

Ja ciągle pisze o najnowszej wersji XHTML.

w pełni poprawny, semantyczny kod można pisać także używając języka HTML 4.1.

Można ale po co, jeżeli ma się możliwość pisania w bardziej nowoczesny sposób?

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności