Skocz do zawartości

Moja strategia pozycjonowania - czy warto?

Micchaleq

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł może być, ale jak zwykle wszystko zależy od wykonania, schemat przypomina typową piramidkę. Skup sie na tym w czym jesteście lepsi od konkurencji i te cechy wyeksponuj, jeżeli masz produkty których jest mało u konkurencji eksponuj je , staraj sie celować w grupę docelową i związane z nią zainteresowania i pod te zainteresowania postaraj się powiązać produkty, publikuj ciekawostki, jakieś informacje "poboczne" itp. Dużo zależy po prostu od eksponowania produktów.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

jeżeli masz produkty których jest mało u konkurencji eksponuj
OT: są w ogóle jeszcze takie na świecie :huh:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Up: w branżach typu: wnętrze, oświetlenie itd. da się takie produkty wyłuskać.

Są sklepy, które celowo nie oznaczają produktu w oczywisty sposób (nie ma producenta, a np. wszystkim żyrandolom sprzedawca nadaje swoje nazwy, tj. nie posługuje się nazwami producenckimi), żeby zainteresowany tym konkretnym żyrandolem klient nie mógł wklepać sobie pełnej nazwy do porównywarki i kupić za 3,50 zł mniej u innego handlowca.

Jak do tego dojdą autorskie zdjęcia, czyli klient nie znajdzie tego produktu w Google Grafika (świadomość tego narzędzia jest i tak znikoma przez przeciętnego konsumenta), to albo godzi się na ofertę sklepu, w którym znalazł tę konkretną lampę, albo rezygnuje.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Prosty przykład - dwa różne podejścia do eksponowania produktów w sklepie. Odpowiedź na pytanie która fota będzie wspomagać sprzedaż i dodatkowo bardziej zachęcać do linkowania chyba nie trzeba odpowiadać ;)

vyuqzo.jpg

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

No, chyba ta z lewej, widać krój, metkę, jest ładnie wyprasowana i ułożona. Na co komu zdjęcie na manekinie...

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Daj coś z kobiecego asortymentu, bo z tym linkowaniem to pojechałeś ;p

Wcale nie pojechałem, co prawda cycki linkowane są częściej ale faktem jest, że foty dobrej jakości są linkowane w sieci znacznie częściej od zrobionych na odwal się

Do autora tematu, generalnie kombinujesz prawidłowo na ok 20%., reszta niestety nie zadziała w przypadku sklepów i czegoś co ma jakaś konkurencję.

W przypadku sklepów ( jeśli ktoś obserwował wcześniej "opony" wie o czym mówię) jeśli z brandową domeną nie ma możliwości szybko wybić się, można stawić wiele stron "udających" sklep, kliknięcie w koszyk czy obrazek kieruj na sklep właściwy.

Wszytko zależy od branży, konkrecja w segmencie odzywek na pewno jest większa jak w przypadku sklepu co sprzedaje lekarstwa dla pszczół. Więc na mało konkrecyjną branże Twoje sposoby może by i zadziałały, tak samo jak zadziałali by inne linki z darmowych miejscówek.

Generalnie koledzy maja rację samemu próbować pozycjonować sklep to bezsensowne zajęcie. Pozycjonowanie sklepów internetowych do łatwych zajęć nie zalicza się w ostatnim czasie. Przyczyn wiele, konkrecja, budowa skryptów i zasady budowy sklepów, ciągły problem dublikatów treści, inne

Witam,

Dziękuję na prawdę wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem.

@Beerbant

Zdjęcia produktów wysyłamy do studia fotograficznego więć w tym temacie akurat mamy porządne i własne zdjęcia. Niestety do tej pory bez modelek, ale właśnie zaczynamy w to wchodzić. Myślę, że jeżeli chodzi o temat estetyki grafiki etc to w tym polu jesteśmy dobrze przygotowani, ale oczywiście masz racje że z punktu widzenia marketingowego, klienci kupują oczami a nie "muskiem".

Co do naszych produktów będziemy wchodzili we własną markę więc można powiedzieć, że będą to produkty unikalne. Chodź jak wiadomo i tak tak nie będzie. Aktualnie jednak nie mają swoich określonych producentów ( takie no name ).

Generalnie nasza konkurencja ( chociaż nie zamierzamy z nimi konkurować bo jak napisałem mamy szeroki asortyment ) to sellyo[kropka]pl

Zamierzam wykupić jakiś raport dla tej strony aby może zaistnieć w lokalizacjach w których i oni się znajdują.

Mówiąc, że nie chcemy być w TOP3 etc pisałem o tym, że nie do końca zależy nam na wysokiej pozycji w google. Wydaje mi się, że pozycjonowanie będzie tutaj jedynie dla "zadowolenia szefa" a reszta rozegra sie o zabiegi marketingowe czyli konkursy, rabaty, mailing, reklama na FB, graficzne adwordsy, ale to są rozwiązania w mojej ocenie zupełnie inne niż samo pozycjonowanie. To raczej inwestycja w sprzedaż.

Ciężko powyższe mi wyjaśnić bo zapewne wielu z was powie teraz o co mi chodzi skoro faktycznie nie zależy mi na konkretnej pozycji a jedynie na pierwszej stronie

(co również jest wyzwaniem), ale powiem tak zadowolimy się nawet 1% - 5% ( bo tyle chyba może osiągnąć pierwsza strona np 10 pozycja ) wejść ludzi którzy wyszukują daną frazę. Zapewne ten jeden procent to około 10-50 osób / fraze.

Jedno mnie jedynie zastanawia.

Dlaczego mój pomysł zostanie uznany jako typowa piramida?

Jeżeli każdy blog jest inny ( ma własne IP, domenę ) i zawiera inną treść, jedynie kieruje "nie zawsze" na stronę docelową i inne 4 przy okazji informując o nowościach, testach czy po prostu jakimś typowym napisaniem czegoś na danym temat. Mega się nad tym głowie i liczę, że ktoś mnie oświeci.

Faktycznie te 50 zapleczówek to może być śmieciem bo i my tak to traktujemy, ale będzie miało raczej większą wartość niż pressel page na allegro za 20zł ( w mojej ocenie oczywiście ). Ponadto jak pisałęm będą tam chyba lepiej zalążki artykułów z większych serwisów ( oczywiscie legalnie z odesłaniem do oryginały ). Więc można powiedzieć, że linki wychodzące będą również do innych stron.

Co więcej jako że już się z tym spotkałem ( bynajmniej z taką wypowiedzią ), że stworzenie bloga do strony to spory krok w kierunku pozycjonowania, szczególnie jeżeli zawiera wiele ciekawych i poszukiwanych tematów.

Reasumująć

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego mój pomysł ( głównie z 10 blogami ) zostanie uznany przez google jako typowa piramida?

@Micchaleq - raport dla strony możesz utworzyć w serpik.i4a.pl

Zapleczem krzywdy sobie nie zrobisz - zawsze można zdjąć linki w razie problemów. A jeśli będzie to w miarę sensownie wyglądało - zdejmowanie nie będzie konieczne.

Tym bardziej, że nie napisałeś, że z subblogów będziesz linkował swoje 10 blogów tylko wtedy po co te subblogi ?

Nie bardzo rozumiem pytania? Czy czytałeś ze zrozumieniem mój pierwszy post?

Subblogi będą zawierały : zalążki artykułów z blogów z przekierowaniem "czytaj cały" albo skopiowane fragmenty artykułów ze znanych portali jak onet, plotek czy inne a w treści jeden odnośnik do jakiegoś artykułu ( na takiej zasadzie jak wikipedia ).

Ewentualnie może być i to i to.

Dodatkowo nie wiem czy to coś da, ale można wszystko opatrzyć jakimś czynnikiem losowym aby nie każdy artykuł był na każdym subblogu i tak w kółko. W sumie ilość subblogów nie musi być w żaden sposób ograniczona bo będą to automaty z własną bazą danych jedyny problem to różnorodność IP-ków / miejsce na serwerze / ich linkowanie i sens ich dalszego stawiania.

Ponadto aby zróżnicować nasze 10 blogów, zastanawiamy się nad różnymi formami prezentowanych tam danych, czyli aby poza typowym artykułem ze zdjęciami były same galerie czy inne typy materiałów.

@Micchaleq - raport dla strony możesz utworzyć w serpik.i4a.pl

Zapleczem krzywdy sobie nie zrobisz - zawsze można zdjąć linki w razie problemów. A jeśli będzie to w miarę sensownie wyglądało - zdejmowanie nie będzie konieczne.

Chodzi mi bardziej o backlinkii typu majestic seo lub ahrefs tylko bez sensu kupić mi abonament na miesiąc jak potrzebuje raport dla jednej domenki i później będzie leżeć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności