Skocz do zawartości

responsywna czy mobilna

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mi może wytłumaczyć czym to się różni.

Wersja resposywna pokazuje stronę tak samo wyglądającą zarówno na komputerze jak i na urządzeniach mobilnych np smartfon?

Wersja mobilna pokazuje okrojoną wersję strony która wygląda zupełnie inaczej na komputerze a inaczej na smartfonie?

Chodzi mi o że założyłam sobie sklep internetowy jak wchodzę z telefonu to widzę ją zupełnie inaczej niż na kompie

Sklep jest Click Shop "nazwastrony.pl/mobile" Na dole mam przycisk wersja klasyczna

Wersja resposywna pokazuje stronę tak samo wyglądającą zarówno na komputerze jak i na urządzeniach mobilnych np smartfon?
NIE. https://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_responsywna

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zależy od Ciebie.

W dużym skrócie.

Masz 3 wybory:.

- responsywna - w bardzo dużym skrócie strona sama "się dopasowuje" do urządzenia. Ale nie wygląda tak samo na laptopie jak na telefonie. Masz po prostu na serwerze kilka wersji jednej strony i w zależności od urządzenia taka strona jest wyświetlana, szczegółów nie ma sensu pisać, kolega wyżej dał link, gdzie to jest opisane.

- mobilna - są 2 wersje jednej strony najczęściej m.cośtam.pl lub mobile.cośtam.pl no i strona cośtam.pl. Wiadomo, która do czego i prawidłowo wykonalna wersja mobilna jak ktoś szuka czegoś telefonem np w google to na pozycji Twojej strony jest wyświetlona Twoja strona w wersji mobilnej, chyba, że użytkownik urządzenia akurat sobie ustawi, że nie chce mobilnych stron, tylko by wyświetlało mu normalne. Oczywiście warto dodać możliwość przełączania stron, a niech akurat panu X się uwidzi, że nie chce oglądać tej witryny w wersji mobilnej lub ktoś na laptopie z mobilnym internetem stwierdzi, że przejrzy stronę w wersji mobilnej, bo kończy mu się transfer lub ma słaby zasięg a nie lubi czekać na ładowanie się strony.

- i zwykła, czyli typowo jak jeszcze parę lat temu było normą u nas, innymi słowy zalecana do przeglądania na komputerach. Chociaż i z takimi coraz lepiej sobie urządzenia mobilne radzą, więc podejrzewam, że kiedyś ta granica się całkiem zatrze. Tablet i telefon zauważcie, że z modelu na model lepsze, przeglądarki stron na urządzenia mobilne już teraz radzą sobie dobrze ze zwykłymi stronami, a nie tak dawno wysiadały . Kwestia może 2-3 lat i moim zdaniem się granica zatrze. No ale nie o tym to miałem mówić.

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

Masz po prostu na serwerze kilka wersji jednej strony i w zależności od urządzenia taka strona jest wyświetlana.

Co za głupota. :wow:

Skup się na stronach responsywnych. Strona responsywna to taka strona która dopasowuje się do rozdzielczości(to po 1), a nie do urządzenia. Po 2 to w jaki sposób strona się dopasowuje do rozdzielczości deklaruje się za pomocą atrybutu @media w pliku CSS. Strona nie ma kilka wersji !!!. Krótko ujmując, jeżeli strona jest typu One Page (czyli jest np stroną wizytówkową, która posiada tylko i wyłącznie stronę główna), to mamy 1 plik HTML, który odpowiada za wyświetlanie zawartości strony (czytaj 1 wersje) i np. jeden plik CSS który odpowiada między innymi za dopasowywanie strony do rozdzielczości, co za Tym idzie strona będzie się wyświetlała(na urządzeniach mobilnych, czyli tych o mniejszej rozdzielczości ekranu) zgodnie z wytycznymi @media w pliku CSS.

Strona nie ma kilka wersji !!!. Krótko ujmując, jeżeli strona jest typu One Page (czyli jest np stroną wizytówkową, która posiada tylko i wyłącznie stronę główna), to mamy 1 plik HTML, który odpowiada za wyświetlanie zawartości strony (czytaj 1 wersje) i np. jeden plik CSS który odpowiada między innymi za dopasowywanie strony do rozdzielczości, co za Tym idzie strona będzie się wyświetlała(na urządzeniach mobilnych, czyli tych o mniejszej rozdzielczości ekranu) zgodnie z wytycznymi @media w pliku CSS.

Miałem na myśli konkretnie to:

strona responsywna sprawdza aktualną rozdzielczość i dostosowuje się do niej poprzez wczytywanie odpowiednich wersji grafik oraz innych elementów.

Chodziło mi bezpośrednio o to.

A zrozumiałeś, że mam na myśli kilka "fizycznych" stron internetowych w jednym?

Pewnie i tak zrozumiałeś.... No cóż, za dobrze po "polskiemu" tego nie ująłem. Jak teraz to czytam to faktycznie, brzmi idiotycznie mój błąd.

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

• 3 miesiące temu...

Google udostępnia narzędzie do testowania zgodności z urządzeniami mobilnymi: 

https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

A tutaj masz artykuł nt konfiguracji witryny moblinej:

https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/

Byś może te informacje już się przewinęły, jeśli tak to sry.

SEO

• 1 miesiąc temu...

To ja jeszcze dorzucę linki do artykułów, które kiedyś miałem okazję redagować. Dość dobrze pokazują czym się różnią strony RWD i mobilne, nie tylko w kontekście SEO:

Artykuły przedstawiają różne punkty widzenia na sprawę. Jeśli masz wolne środki, to zalecałbym przemyślaną stronę responsywną. Mniej kłopotów później z adresami i optymalizacją. Do tego dobrze wdrożone RWD sprawdzi się na wielu różnych ekranach - smartfony, tablety, phablety, małe mac'i etc., a ich rola w e-commerce znacząco rośnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności