Skocz do zawartości

Komputer do poycjonowania .

LuckyLuciano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymieram się do kupna maszyny pod narzędzia seo które są zasobożerne jak wiadomo czy używana stacja poniżej starczy do stabilnej pracy ?

wersja używana

Procesor: DWA PROCESORY INTEL XEON E5620 (KAŻDY PO 4 RDZENIE , 8 WĄTKÓW) (12M Cache, 2.4 GHz, 5.8 GT/s Intel® QPI)
Pamięć RAM: 12GB RAM DDR3 ECC
Dysk twardy: 250 GB SATA
Karta graficzna: NVIDIA NVS 295
Komunikacja: Lan 10/100/1000 Mbps
Porty: 9x USB 2.0, 1X FIRE WIRE, 1X RJ45, 2X PS2, 5X AUDIO

1500zł z Windowsem 7

czy lepiej coś nowego nowszym procesorem ale jednym np,

• Procesor AMD APU A8-6600K
  • 4 RDZENIE 3,9GHz do 4,2GHz
  • Płyta MSI A68HM-E33
  • Pamięć RAM 8GB DDR3 1600MHz

Tylko proszę nie doradzać serwera vps bo temat przerabiałem a parametry serwera o takiej mocy to koszt 300-350zł miesięcznie

Jedno, podstawowe pytanie - jakie masz łącze do tego?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

czy używana stacja poniżej starczy do stabilnej pracy

Pewnie starczy, ale słabym ogniwem może być łączę chyba, że masz dedykowane. Tak, czy inaczej zależny, to jeszcze od typów programów jakie zamierzasz uruchamiać bo inne zapotrzebowanie na pasmo będzie dla xrumera lub innych programów wielowątkowych, a inne dla powolniaków jak Zenoposter i inne z grupy przeglądarkowych.

Nie zapomnij o tuningu ostawień TCP/IP

=================================

Tylko proszę nie doradzać serwera vps bo temat przerabiałem a parametry serwera o takiej mocy to koszt 300-350zł miesięcznie

W nawiązaniu do tego, to dla porówna z oferty V-net.pro :

Procesor E5 4 x 2.1 Ghz

Pamięć RAM 12 GB

Dysk 200 GB

Transfer bez limitu

Łącze 400mbps

Windows 2008 R2 / 2012

==

200 miesięcznie

Więc dolicz sobie do swojej kalkulacji koszt prądu, dobrego łącza + koszt zakupu kompa, to nie wiem czy tak taniej wyjdzie...

:pisze:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Co z tego, że kupisz mocny sprzęt, jak Twoim wąskim gardłem będzie przepustowość łącza internetowego i takiego xrumera uruchomisz na domowym komputerze na ilu? 50 wątkach? Czyli tylu ile na najsłabszym VPS.

VPS jest o wiele bardziej korzystnym rozwiązaniem ze względu na cenę prądu (dolicz sobie stówkę do rachunku na spokojnie) i łącza internetowego - najlepiej oddzielnego, bo będziesz miał je zapchane. I zapomnij o korzystaniu z kilku narzędzi na raz na jednym komputerze, bo znów - nawet łącze 100Mbps nie wyrobi Ci jak będziesz chciał działać na rumaku i jednocześnie robić harvest, lepiej kupić kilka słabszych VPSów.

Widać baaardzo kiepsko przerabiałeś

Procesor AMD APU A8-6600K
4 RDZENIE 3,9GHz do 4,2GHz
Płyta MSI A68HM-E33
Pamięć RAM 8GB DDR3 1600MHz
Mam podobnego dedyka za 140pln miesięcznie.

DWA PROCESORY INTEL XEON E5620 (KAŻDY PO 4 RDZENIE , 8 WĄTKÓW) (12M Cache, 2.4 GHz, 5.8 GT/s Intel® QPI)
Pamięć RAM: 12GB RAM DDR3 ECC
Dysk twardy: 250 GB SATA
Karta graficzna: NVIDIA NVS 295
Komunikacja: Lan 10/100/1000 Mbps
Porty: 9x USB 2.0, 1X FIRE WIRE, 1X RJ45, 2X PS2, 5X AUDIO
Mocniejszego od tego (lepszy cpu, więcej ram) mam za jakieś 160 pln (z 30 Tb transferu)

Znajomy kupił taki domowy serwer i się okazało, że router mu nie wyrabia. Musiał restartować router co jakiś czas, albo nie zapychać kompa na maksa. Jeżeli wiesz gdzie kupić dedyk to domowy serwer się zwyczajnie nie opłaca ;)

lepiej kupić kilka słabszych VPSów

VPSy też się nie opłacają na dłuższą metę. Jeżeli potrzebuje się kilku vps, to można kupić samodzielnie mocniejszego dedyka i go podzielić na vps. Sam tak robię - mocny dedyk a na nim 6 vps z 4 rdzeniami i 4 gb ramu - cena za jeden vps wychodzi kosmicznie niska.

Edit:

dla porówna z oferty V-net.pro

Porównywanie vps i dedyka jest nie na miejscu. Sama wirtualizacja zjada sporo mocy CPU, poza tym 4 rdzenie procesora Xeon e5 to nic mocnego (+ należy do tego dodać możliwość oversellingu). Mając dedyka - wiesz co masz.

Mocniejszego od tego (lepszy cpu, więcej ram) mam za jakieś 160 pln (z 30 Tb transferu)

Już widze jak lata na tym transferze xr... ;)

Rozmawiajce poważnie, podawajcie konkretne przykłady takich cen, bo "u znajomego w serwerowni..." to ja "moge mieć" i70 za 200zł. Tylko co po tym reszcie pytających ? ;)

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

Już widze jak lata na tym transferze xr

Lata na tym soft który łącze wysyca w całości (90-100mbps) 24/7, co jest zdecydowanie większym obciążeniem niż XR.

Rozmawiajce poważnie, podawajcie konkretne przykłady takich cen, bo "u znajomego w serwerowni..."

Nie mówię o ofertach u znajomego, tylko o ofertach mniej lub bardziej znanych firm, a co do konkretnego rozmawiania... oddawanie za free sporej ilości własnego czasu poświęconego na znalezienie tak tanich serwerowni to zwyczajnie kiepski deal.

Porównywanie vps i dedyka jest nie na miejscu.
Nie porównywałem dedyka jako samodzielny serwer, ale VPS'a o parametrach podobnych przynajmniej tak wynika ze specyfikacji z tym co autor postu zamieścił.

Jeszcze wracając do łącza, to należy pamiętać, że "te domowe" nawet relatywnie szybkie mają znacznie większy transfer do serwera niż z serwera. Transfer z serwera jest potrzebny do wypychania wszelkich danych POST.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dziękuje wszystkim za odpowiedz co do łącza to mam 20mb netia .

Co do wypowiedzi kolegi x1349 fajni by było jak byś te super serwery podał w linku do oferty a nie przechwałki na forum które nie wiele są pomocne .Podaj czego oczekujesz w zamian żeby ten deal jak to nazywasz był opłacalny dla ciebie .

Czyli podsumowując zakup w/w jednostki jest złym pomysłem przy tego typu łączu i należy dać sobie spokój ?

Te ceny co on podał to ceny bez administracji, DA. To dedyki root. Jeśli znasz się na linux to te koszty jak najbardziej atrakcyjne, jeśli nie to nie.Nie wiem o jaką konkretnie chodzi koledze ofertę, ja korzystam z tanich sterowni na Ukrainie. Tylko support tam nie zna nawet angielskiego zazwyczaj, i nie przyjmują PayPal. Czasami ( jeden raz było) sterownia po prostu zniknęła i kontakt oberwał się. Dla tego iplate polecam robić co miesić i co dienie robić kopie zapasowe.

Łącze pod domowego dedyka 20/2 to "lipa"

Na hetzner masz za 49 EU

Intel® Core™ i7-4770
Quad-Core Haswell
inkl. Hyper-Threading-Technologie
  • Arbeitsspeicher32 GB DDR3 RAM
  • Festplatten2 x 2 TB SATA 6 Gb/s 7200 rpm

• HDD (Software-RAID 1)
    Enterprise-Klasse
  • Anbindung1 GBit/s-Port
  • Bandbreite garantiert200 MBit/s
  • Backup Space100 GB
  • Traffic inklusive30 TB*

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności