Skocz do zawartości

Jak się uwolnić z głową od "pozycjonera"?

Falkon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem. Od 3-4 lat współpracuję z człowiekiem firmą, który pozycjonuje lub "pozycjonuje" mi stronę firmową. W niektórych słowach kluczowych mam nawet pierwsze pozycje w innych słabiuśko. Mam wrażenie, że to się raczej nie zmienia. Co miesiąc dostaję fakturkę, różnie na 200 - 300 pln i sumiennie je płacę. ALE oprócz tego, że człowiek działa lub "działa", pisze bloga, kupuje adwords, aktywnie udzielam się na FB, Twiterze, LD i wielu innych miejsca. Ostatnio przebudowałem stronę i postawiłem ją od nowa na wordpressie... Sam już nie wiem, czy pozycje wypracowuje ja sam pisząc i robiąc różne rzeczy, czy są to działania tego człowieka. Jakiś czas temu zadałem mu pytanie co Pan tak właściwie robi i on od tego czasu przestał odpowiadać na moje maile i telefony - zero kontaktu, nic. Dzwonię do niego piszę maile milczy nie odbiera... Od kilku dni zaczynam bardzo poważnie rozważać zerwanie z nim współpracy... I teraz pytanie jak to zrobić żeby czegoś nie zepsuć? Czy mogę jakoś sprawdzić linki do których kiedyś mnie podłączył i jak rozumiem teraz gdy mu wypowiem umowę mnie od nich odłączy co może spowodować spadki moich wyników? Co jeszcze powinienem zrobić, aby zakończenie współpracy było najmniej bolesne? Szczerze powiedziawszy to nie wierzę w to, że On nie będzie wykonywał żadnych ruchów niekorzystnych dla mnie po zakończeniu współpracy... aaa i co ważne dwa lata temu w wyniku jego działań google dało mi filtr, który ściągało około roku. Też chciałbym uniknąć tego, że ta osoba zrobi coś co znowu mi da ban... Gdyby ktoś zechciał pomóc będe naprawdę wdzięczny...

F

jak rozumiem teraz gdy mu wypowiem umowę mnie od nich odłączy co może spowodować spadki moich wyników?

Zweryfikuj sobie domenę w MajesticSEO (klik) i pobierz raport linków, to będziesz wiedział z jakich stron masz backlinki i jakiego rodzaju. Czy spadki będą? Na razie nie wiemy, czy Twoja domena była pozycjonowana jego prywatnym zapleczem (odłączy linki, tj. będą mniejsze lub większe spadki), czy ogólnodostępnymi miejscówkami (nie będzie się fatygował w usuwaniu backlinków, więc tutaj nie spodziewałbym się gwałtownych zmian).

Szczerze powiedziawszy to nie wierzę w to, że On nie będzie wykonywał żadnych ruchów niekorzystnych dla mnie po zakończeniu współpracy...

Robienie Ci na złość to dodatkowe koszty, więc nie demonizowałbym, że po odcięciu jego usług (zresztą sam przypuszczasz, że nic nie robi, bo na pytanie o pracę nie masz odpowiedzi) miałby Ci jakimś spamem linkować. No chyba, że to gimnazjalista, który nie ma nic innego do roboty.

Co jeszcze powinienem zrobić, aby zakończenie współpracy było najmniej bolesne?

Jeśli SEOwiec pozycjonował Cię w większości swoim zapleczem, to przygotowałbym się na wypełnienie tych luk, które powstaną kiedy człowiek wyłączy Ci linki (na chwilę przed wypowiedzeniu umowy zadbałbym we własnym zakresie o jakieś mocne linki, którymi sobie odrobisz straty) lub szukał kogoś, kto pociągnie temat.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Dzięki za pomoc... Raport zrobiłem i w tym raporcie widać 3 opcje dla domeny bez ww z ww i z htt Klikam w jedną z nich i widzę że przy opcji bez ww mam 744 backlink zewnętrzne i 109 reffering przy opcji z ww backlink 632 i 106 ref a przy htt back 423 i 81 ref. Kiedy wchodzę na link mam listy tych linków i daty obok nich te daty są z ostatnich 3 miesięcy rózne i z marca i z maja. Kiedy wejdę na konkretny już link to mnie kieruje na różne strony takie niby bez sensu i tam widzę rejestracje różne dziwne z moim adresem mailowym, ale żadne nie są świeże wszystkie po 2-3-4 lata. Czyli jakby nie dodwała niczego ostatnio... ok i co teraz radzisz? F

mu wypowiem umowę mnie od nich odłączy co może spowodować spadki moich wyników?
To wszystko zależy jak jesteście dogadani i jak ta strona była pozycjonowana. Wiec może zostać "wyłączona wtyczka", ale nie musi.
różnie na 200 - 300 pln

Dzwonię do niego piszę maile milczy nie odbiera..
Jakie wynagrodzenie ... taki kontakt :huh:

Myślę, że czas się nauczyć i przyzwyczaić, iż wybierając usługi niskobudżetowe trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnościami ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cześć, ale tak naprawdę wszystko przecież zależy od ilości słów do pozycjonowania i osiąganych wyników, prawda? Przecież gdyby człowiek ten osiągał same 1-3 top to bym mu płacił i 1500 pln miesięcznie, prawda... Można to odwrócić - jaka praca taka płaca...

to bym mu płacił i 1500 pln miesięcznie, prawda..
Nie wiem jakie wtedy miał by oczekiwania i co w ramach tej kwoty ma robić...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli wcześniej nie byłeś nachalny a gość unika kontaktu pożegnaj się z nim. Znajdź zastępstwo a jeśli chcesz sam eksperymentować postaw oddzielną stronę.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

żadne nie są świeże wszystkie po 2-3-4 lata. Czyli jakby nie dodwała niczego ostatnio... ok i co teraz radzisz? F

Sprawdzasz czy ten pozycjoner coś robił w ostatnim czasie? Wydaje mi się, że nie o tym ta dyskusja, skoro decyzję o wypowiedzeniu umowy już podjąłeś.

Skup się na zidentyfikowaniu zaplecza (ustal, jaki udział % w całym profilu linków mają linki z jego zaplecza, jak są mocne itd.), żebyś po zerwaniu umowy mógł sobie te ewentualne braki linków odrobić. Może być i tak, że SEOwiec nie miał żadnego zaplecza, albo je maskował przed robotami Majestica, Ahrefs'a itd. (my przecież tego nie wiemy), więc będziesz musiał trochę pokopać.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

@up - nie, to pragmatyzm

Mion generalnie czytam to forum dobre kilka lat i dałbym sobie uciąć wszystko poklei, że nawet 1/3 Twoich postów nie jest merytoryczna.

Co do tematu, to najlepszym rozwiązaniem jest raportowanie działań pozycjonera i jakaś wstępna edukacja klienta z zakresu proponowanej oferty i całego procesu seo i linkbuildingu już na etapie briefu (chociaż dziwnie brzmi trochę to słowo, gdy mówimy o ofercie za 300 PLN).

Zawsze istnieje jeszcze jedno rozwiązanie. Obecnie masz domenę pod nazwą X. Zakup nową domenę pod nazwą Y i na nią przerzuć swoją stronę po czym zatrudnij nowego pozycjonera, który zajmie się sprawą jak należy oraz kontakt będzie normalny. Po przeniesieniu strony z domeny X na domenę Y, wszystkie pozycje z domeny X wypadną. Umowę z tamtym pozycjonerem masz na domenę X a więc po przeniesieniu domeny i wypadnięciu z pozycji, nie będziesz miał za co jemu płacić. Proste i skuteczne rozwiązanie ;) No chyba, że umowa zawarta pomiędzy wami zabrania tego typu działania z twojej strony..

Zrezygnuj w ogóle z pozycjonowania, co najwyżej skup się na optymalizacji strony, na zawartości i marketingu. Prawda jest taka, że żaden tzw. pozycjoner niczego praktycznie dziś już nie zwojuje, no chyba, że na chwilę podniesie rank jakiegoś śmietnika na mało znaczące frazy, a i tak za chwilę łomot w dół.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Prawda jest taka, że żaden tzw. pozycjoner niczego praktycznie dziś już nie zwojuje

Prawda jest taka że nie masz racji.

Jeśli chciałeś dobrze i tanio to masz tylko tanio. Podejrzewam, że to jakiś gimbus pozycjonuje stronę. inaczej by nie uciekał od kontaktu.

Rozwiązać umowę jak najszybciej i poszukać uczciwej firmy. Są jeszcze takie. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Prawda jest taka, że żaden tzw. pozycjoner niczego praktycznie dziś już nie zwojuje,

Czyli uważasz, że podniesienie miesięcznej ilości UU z 150 na 3,8K na skutek działań SEO nic nie "zwojowało" ? Uważasz, że 7 lat w topach nie zwiększyło widoczności marki i nie doprowadziło do zwiększenia ilości wejść bezpośrednich ? ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności