Skocz do zawartości

Pozycje w SERP

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie to fachowców i liczę na wyjaśnienie problemu.

Jest strona X oraz strona Y. Obie są pozycjonowane na różne frazy. Większość jest w Top10.

Jest również strona Z, która składa się z 1 strony, zawiera tylko obrazki podlinkowane, zero treści.

Oczywiście ma komplet metatagów jak przystało na "zoptymalizowaną stronę".

W czym problem. Otóż na stronie Z owe obrazki linkują do strony X i Y, z altem równym "frazy + www".

Nie było by nic w tym dziwnego gdy nie fakt, że w wynikach pojedyńcze frazy dla X i Y wypadają z Top10 daleko natomiast wskakuje strona Z, która nie jest w żaden sposób pozycjonowana na te frazy pojawia się w Top10.

Dodam jeszcze że np. seo-stat i inne narzędzie sprawdzające pokazują dla domen x i y pozycje w Top10 choć w rzeczywistości w SERP jest domena Z.

Oczywiście strona x,y i z należy do tej samej osoby.

Ja miałem tak dwa miesiące dla nowej domeny.

U mnie GWT pokazywało top10-20, a ręczne sprawdzanie pozycje 80-100.

Po 2 miesiącach w GWT widziałem spadki a ręczne sprawdzanie wzrosty.

Wyniki "spotkały się" w okolicach top30-40 i teraz równo (GWT i ręczne sprawdzanie) pokazują wzrosty.

Bing.com jest szybszy, daje lepsze wyniki. Mniej szpieguje.

Google uczy, Google radzi, Google nigdy nas nie zdradzi.

Mam pytanie to fachowców i liczę na wyjaśnienie problemu.

Jest strona X oraz strona Y. Obie są pozycjonowane na różne frazy. Większość jest w Top10.

Jest również strona Z, która składa się z 1 strony, zawiera tylko obrazki podlinkowane, zero treści.

Oczywiście ma komplet metatagów jak przystało na "zoptymalizowaną stronę".

W czym problem. Otóż na stronie Z owe obrazki linkują do strony X i Y, z altem równym "frazy + www".

Nie było by nic w tym dziwnego gdy nie fakt, że w wynikach pojedyńcze frazy dla X i Y wypadają z Top10 daleko natomiast wskakuje strona Z, która nie jest w żaden sposób pozycjonowana na te frazy pojawia się w Top10.

Dodam jeszcze że np. seo-stat i inne narzędzie sprawdzające pokazują dla domen x i y pozycje w Top10 choć w rzeczywistości w SERP jest domena Z.

Oczywiście strona x,y i z należy do tej samej osoby.

Wszystko ładnie, pięknie ale jak brzmi twoje pytanie ? :)

Pytanie dlaczego tak się dzieje. Czyżby prosta strona teortycznie bez złej historii, nawet mobilna, z niewielką ilością linków szła w górę zamiast tych co powinny (choć wiele fraz nadal dla domeny X i Y jest w Top10 za to dla domeny Z są prawie pod 100 pozycją.

Czy to może być świadome działanie właściciela stron ? Teoretycznie za pozycje fraz Z nikt nie płaci. Może jakiś "cudotwórca" doradził mu takie rozwiązanie żeby nie płacić za pozycje frazy X i Y (pozostałych 4 z 6 o których mowa niżej nikt nie obrabia)

Dodam, że na stronie Z jest w sumie 6 różnych podlinkowanych i podaltowanych banerów. Każda z tych 6 stron ma link do pozostałych 5.

Z tego co zrozumiałem to chodzi o to, że wyżej masz w serpach zaplecze podlinkowane w koło niż strony docelowe? Wszystkie 3 domeny są twoje czy konkurencji? Jak konkurencji to nie będziesz wiedział czy nie linkuje przez ukrytą 301 lub inne tajne zabiegi...

Tak obrazki są podlinkowane. Alt = adres www + wszystkie frazy (nawet ostatnio zmienialiśmy frazy dodając miasto i też dodał).

Na razie problem jest ze stroną Y która spadła (a w zasdzie zamieniła się pozycjami), bo dla strony X pomylił alt i wpisał nie ten adres www i frazy też inne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności