Skocz do zawartości

Prześwietlenie historii domeny

nomado

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się nad zakupem pewnej domeny na aftermarkecie z dosyć jak mniemam, dobrym ruchem powyżej 3k i chciałbym dowiedzieć się jak mógłbym sprawdzić jej historię. Skorszystałem już z narzędzia https://archive.org/web/ i dzięki niemu mogłem sprawdzić jaka strona była osadzona na domenie przed jej wygaśnięciem.

Chodzi mi o to czy np był lub jest nałożony na domenę ban itd.

PS: czy ten owy ruch na aftermarkecie jest miarodajny? w jakim odniesieniu czasowym jest pokazywany?

jeżeli domeny nie ma w indeksie to dowiesz się o tym podpinajac ja tylko do GWT

czy ten owy ruch na aftermarkecie jest miarodajny?

nie koniecznie

Sprawdź jakie linki prowadza do domeny i poziom ich rozlozenia w ostatnim czasie np. w majesticu

Dodatkowo mozesz sprawdzic jakie frazy pojawialy sie w wynikach i jaki byl ruch na stronie na przestrzeni wiekszego okresu np. serchmetrics, semstorm

gwt obecnie nie pokaze filtra

ok, sprawdziłem stara zbanowana domene która gdzies tam sobie wisiala dawno zapomniana (miala powiadomienie o spamie na stronie w GWT przez co byla wyindeksowana, już jakis czas temu znacznie poprawiłem stronę, kilka wysłanych wiadomości z prośba o ściagniecie kary i nic) teraz na nowo zalozonym koncie GWT brak powiadomien a domena w indeksie...to jakaś większa abolicja ?

Nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Można tylko uprawdopodabniać pewne scenariusze 1. analizując profil linków, 2. sprawdzając historię w Web Archive, 3. zestawiając to z historycznymi monitorami widoczności domeny w Google, dla domen polskich SEMStorm, dla zagranicznych SearchMetrics.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Wracam po dłuższej chwili do tematu, bo po prostu nie miałem wcześniej czasu. Domenę z aftermarketu sobie drowałem,bo właściciel przegiął z ofertą. Znalazłem jednak nową, która jest wolna, ale ma już swoją historię. Co to tym sądzicie? Da się ją podnieść w górę?

99fbafcffb10.png

2ceb3708d50a.png

Wykres możesz dać jeszcze większy, ale czy to co na nim się znajduje jest zgodne ze stanem faktycznym można jedynie zgadywać.

E: najprostszy test na początek - zapytaj google "https://domena.pl" - ile wyników ? Podobnie jak w ahrefs ?

I żeby była jasność, jeden z wielu, niczego również nie przesądza na TAK. Chyba, że zobaczysz "tonę śmiecia" a w ahrefs jest to co jest, to masz zapewne odpowiedź na nie.

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

Utrata BL wygląda naturalnie, ale nikt z nas nie wie co pod tą domeną stało, kiedy wygasła ani co z jej widocznością w SERP'ach (widoczność sprawdzana do momentu wygaśnięcia domeny i wyindeksowania domeny), o czym pisałem wcześniej. Po dwóch screenach z Ahrefs to nikt Ci nic konkretnego nie powie.

To dosyć popularna fraza

9 milionów wyników przy zapytaniu o adres domeny? Połowy tego to nawet wprost.pl nie ma.

chyba cudem ta domena jest wolna

Stawiam, że połowa linków, które ma ta domena pochodzi z mapadomen.pl (mapadomen.pl na ogół daje 1 RD i 15 BL), więc w kontekście SEO ten adres będzie prawdopodobnie bezwartościowy.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

@nomado Moim zdaniem sam tego nie rozwikłasz, nie ten poziom wiedzy prawdopodobnie, niestety. Najlepiej (jeśli to domena pl) zarezerwuj ją na 2 tyg. za jakieś 50 groszy (test domeny) i podeślij komuś na priv do oceny, kto wie jak się do tego zabrać a nadto posiada stosowne narzędzia.

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności