Skocz do zawartości

Podmiana reklam w wybranych artykułach

Cairns

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

używam do wyświetlania reklam w treści wpisu wtyczki Easy Plugin for Adsense (Wordpress). Problem w tym, że pojawił się klient, który chce wykupić miejsce reklamowe, ale w bardzo konkretnych artykułach. Czy istnieje sposób, aby jednostkę Adsense podmienić na inną, ale tylko w niektórych artykułach?

Jeśli coś o tym wiecie, z czegoś korzystacie, to będę wdzięczna za info.

Można wiele zrobić, grzebiąc w plikach motywu.

Np. wspomniane artykuły mogą mieć dodany specjalny tag "abc" - wówczas

if (has_tag('abc') // jeśli wpis ma ten tag to

{ REKLAMA KLIENTA }

else // w przeciwnym wypadku

{ ADSENSE}

Ewentualnie, jeśli reklama ma się wyświetlać w sidebarze, można to zrobić za pomocą wtyczki WooSidebars - na tej samej zasadzie, ale trzeba porządnie przetestować uzyskane rezultaty.

Działanie wtyczki WooSidebars na przykładzie:

Po prawej u góry reklama Adsense

https://szukam-informacji.pl/ciekawy-spam/

Po prawej u góry statyczny baner

https://szukam-informacji.pl/gielda-tekstow-czy-textmarket/

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o panel boczny to i widget logic daje sobie radę z wyświetlaniem różnych reklam pod różnymi adresami. Natomiast mi potrzebne byłoby coś co tak samo zadziała z reklamą w treści artykułu. Może być i płatna wtyczka, gdyby ktoś znał. Testowałam dzisiaj dwie darmowe, które w teorii miały rotować po tagu, ale w praktyce zwróciły tyle błędów i różnych krzaczków, że nawet nie mogłam ocenić czy miały potrzebną mi funkcjonalność;)

Jeszcze chciałam dodać, że ślepa jestem bo Post Layout (z którego kiedyś korzystałam) ma możliwość wstawiania po kategorii i w sumie już mi to wystarczy. Niemniej jakby ktoś znał wtyczkę co działa w taki sposób, że zamienia tylko w odpowiednich artykułach, to bardzo chętnie się z nią zapoznam.

Wszystko zależy od tego, czy reklamy wstawiasz na poziomie artykułu, czy szablonu.

Jeśli w szablonie, to robisz po prostu warunek wykluczający wyświetlanie konkretnej reklamy w tekstach o danym ID.

Jeśli wstawiasz shortcodem w środku tekstu, to prościej będzie wyedytować konkretne artykuły i podmienić ten shortcode na innym, odpowiadający nowej reklamie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności