Skocz do zawartości

Duży spadek RPM z początkiem maja

Mastiff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W Adsense jestem 2005 roku, ale pierwszy raz doznałem tak znacznego spadku RPM w całym kanale. Z końcem kwietnia jakby odcięcie dobrze płatnych reklam.

W poprzednim roku spadek RPM między kwietniem i majem 2014 był dosyć mały -0,21

Jednak między kwietniem i majem 2015 aż -1,02 i tendencja w maju wydaje się być spadkowa.

Jaka, może być przyczyna takiego spadku zarobków, jak wam się wydaje? Były ostatnio jakieś zmiany, które mnie ominęły?

Dodam, że strony są na temat pracy, pisania CV, porady odnośnie szukania zatrudnienia itp.

Dziękuje za wszystkie pomocne sugestie.

edit: wykasowałem dane dotyczące rpm i cpc za poszczególne miesiące.

Wymienię się linkiem tekstowym

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witamy w klubie. Jedyną ich odpowiedzią na to jest, aby użyć większych jednostek (np. 750x200) i jeśli masz wielu użytkowników mobilnych, to powoduje to dodatkowe żądania reklam, więc RPM spada.

Natomiast co do rzeczywistych przyczyn spadku, to jest nim cofanie kliknięć. Obecnie lepiej to zamaskowali i już tego tak nie widać po zarobkach w ciągu dnia.

Znam, nie napisałem, że podaję dokładne dane dotyczące RPM i CPC dodałem, lub odjąłem z tych wartości parę procent. Chodzi mi bardziej o skalę zmian. Ale w sumie masz rację liczy się tylko spadek RPM między poszczególnymi miesiącami. Tamte dane wykasowałem.

Ktoś, coś jeszcze dorzuci do tematu oprócz kwestii regulaminu AdSense?

Wymienię się linkiem tekstowym

U mnie przychody z AdSense spadają drastycznie od stycznia tego roku, pomimo braku spadku (lub tylko bardzo małego spadku) wyświetleń stron. W latach 2012-2014 bywało od 3000 do 6000 tys. miesięcznie, a teraz... w zeszłym miesiącu 1700 zł. Jest to tak frustrujące, że wczoraj zamieniłem jednostki na AdKontekst. Jest to z ekonomicznego punktu widzenia krok fatalny, bo AdKontekst to bida z nędzą i jakieś 5% przychodów z AdSense, ale postanowiłem w ten sposób "zastrajkować" - żeby chociaż monopolista to w jakimikolwiek stopniu odczuł... :hahaha:

W sumie to trochę straszne, że istnieje tylko jeden sensowny system reklamy kontekstowej...

Warto zastanowić się nad dołożeniem layer z adkontekstu, co pozwoli na rekompensatę niższych stawek adsense.

<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.2/jquery.min.js" type="text/javascript">
</script>

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="https://nscontext.com/widgets/style.css" />
<script type="text/javascript" src="https://nscontext.com/widgets/widgets.js" >
</script>

<script type="text/javascript">
//<![CDATA[
jQuery.noConflict();
(function($) {
$(document).ready( function() {
$().ns_slideout({
title: "Informacja",
placement: 'https://adsearch.adkontekst.pl/_/ads/?QAPS_AKPL=KOD_REKLAMY',
distanceTop: '25px',
position: 'right'
});
});
})(jQuery);
//]]>

</script>

Gdzie w lini placement: podajemy swój kod reklamy.

Ten wynalazek był już wdrożony przez NetSprint w 2012 r. Bynajmniej wtedy dostałem zaproszenie do przetestowania tej formy reklamy internetowej i jest kod layera na moich stronach aż do dziś.

U mnie RPM jest zbliżony do RPM lepszych jednostek adsense. Ogólnie zachęcam do przetestowania.

W woli wyjaśnienia nie jestem tutaj aby agitować na rzecz NetSprinta. Podobnie jak Wy, mnie też już irytują ciągłe spadki w Adsense.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności