Skocz do zawartości

Duży spadek RPM z początkiem maja

Mastiff

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No i to jest odpowiedź skąd taki RPM. Im będzie większy ruch, tym więcej spada. Na początku skutecznie walczyłam z tym zmieniając miejsce reklam, a później (ok. 10 tys. w sposób regularny) już chyba przypisują jakiś stały RPM do strony, bo co by nie było robione, RPM jest cały czas podobnie niski. Z kolei mniejsze stronki nadal skaczą.

Z moich obserwacji wynika że RPM rośnie/maleje w zależności od okresu reklamowego, tj. od października do grudnia mam wysoki a od stycznia o połowę mniejszy co jest logiczne bo reklamodawcy zmniejszają budżety na reklamę od nowego roku. Nie wiem w jakich wy branżach działacie ale sprawdźcie jakie są trendy w jakim miesiącu.

RPM zależy od branży i od kraju. Polska bidny kraj to i bidny RPM.

RPM zależy również od ilości klików, jak ktoś ma 5 klików na dzień to ma niski RPM bo akurat trafiły się tanie reklamy. Jakby klików było 200 to RPM byłby wielokrotnie wyższy.

To jest rachunek prawdopodobieństwa, częściej trafisz na lepiej płatne reklamy przy 200 klikach niż przy 5. Stwierdziłem to na podstawie własnych danych, na początku dnia miałem 10 klików i niskie RPM, wraz ze wzrostem klików rosło RPM.

3,5*30=105

Ja to rozumiem jeśli ktoś traktuje reklamy jako dodatkowy zysk i jest dla niego ok ile by nie dostał. Jeśli jednak namawia się kogoś do stałej współpracy, on dostosowuje swoje strony i strategię, a potem robi świństwo to jest się chciwą świnią i tylko tyle mam do powiedzenia.

Co do 200 klików, czasem jest to prawda, czasem nie. Na pewno kiedyś było łatwiej o 200 klików niż teraz, gdy tyle jest cofanych. Trendy miesięczne nie mają nic do rzeczy w moim przypadku, wszystko sprawdzone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności