Skocz do zawartości

Duży spadek RPM z początkiem maja

Mastiff

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mój średni RPM strony wzrósł o 40% w stosunku do 2013 roku. Ostatnio jednak co bym nie zrobił RPM mam na podobnym poziomie nawet jak rośnie CTR - to spada CPC, i to np. do połowy tego co było 2 lata temu. Zdecydowanie lepiej spisują się jednostki tekstowe, dlatego praktycznie tylko ich używam.

Korekcje kliknięć to chyba główny powód spadku RPM do RPM sprzed kilku lat.

No u mnie to cofanie kliknieć jest przyczyną 50% spadku RPM. CTR poleciał na łeb na szyję, a zaczęło się to mniej więcej albo od 24 grudnia 2014 jak co niektórzy pisali, jednak ja u siebie to zaobserwowałem 01.01.2015.

Najciekawsze jest to, że u mnie cofają drogie kliknięcia, a te po parę groszy oczywiście zawsze są prawidłowe..

Identyczna sytuacja jest u mnie. Drogie są cofane po 15-20minutach (w przypadku drogich cofanych jest ponad 50% klików), a te najtańsze jak piszesz są zawsze prawidłowe.

Wczoraj wieczorem podmieniłem jedną z trzech jednostek na AdKontekst, taką u dołu strony, rzadko oglądaną przez odwiedzających (miałem nawet komunikat AdSensa w tej sprawie). Myślałem, że może to coś pomoże - ale w "nagrodę" dzisiaj RPM poniżej 3 zł, od rana zarobione dwadzieścia kilka zł... No skandal normalnie... ;(

Chora sytuacja i dopóty nie będzie alternatywy dla Adsense tak każdy z nas będzie dawał się doić. Sorry taką mamy rzeczywistość. Dziś sam byłem świadkiem cofnięcia przychodów o praktycznie 20%.

Poza tym nie wiem czy zwróciliście uwagę na to (mam na myśli osoby u których największy ruch na stronach jest w godzinach wieczornych), że przychód zarobków w godzinach wieczornych mimo obsłużenia większego ruchu jest mniejszy niż w ciągu dnia. Kiedyś było zdecydowanie odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności